Bursierii Fundatiei Gojdu
Ca principiu general, bursele se repartizau dupa cerinte si imprejurari locale, avandu-se in vedere ca tinerilor care studiau la facultati in strainatate sa li se acorde burse mai mari decat celor care studiau in tara si la scoli inferioare. Absolventilor de facultati, care urmau sa depuna examene de diploma sau doctorat, li se mai acordau stipendii pentru inca un an, cat si taxa pentru diploma.
Bursele se acordau tinerilor lipsiti de mijloace materiale, pe baza de concurs, publicat in presa. Ele se anulau daca tanarul pierdea vreuna din calificatiile cerute prin testament si anume: daca parasea caracterul national si bisericesc, daca parasea studiile, daca dobandea avere sau bursa de la alta fundatie, daca nu depunea examenul la timp sau il pierdea, daca savarsea o fapta imorala. Asadar, bursierii erau obligati sa prezinte rezultatele obtinute la sfarsitul fiecarui an scolar, pentru a li se acorda stipendii in anul urmator.
Pentru obtinerea bursei in anul intai, tinerii intocmeau un dosar cu acte, care cuprindea: certificatul de nastere, atestatul ca parintii nu pot acoperi cheltuielile pentru invatatura lor, precum si actul de studii. Dosarele erau trimise, prin Episcopiile din Arad si Caransebes, la Mitropolia din Sibiu pentru aprobare. Parohia ortodoxa romana din Budapesta recomanda pe tinerii romani din Ungaria.
Cei mai multi bursieri ai Fundatiei Gojdu au studiat la renumite universitati din Imperiul austro-ungar si din apusul Europei, printre care: Pesta, Cluj, Viena, Graz, Berlin, Zurich, Jena, Karlsruhe, Chemitz, Mariabrunn si altele.
Este vrednic de amintit ca, intre 1871-1918, un numar de 3.000 de studenti romani de pe intreg cuprinsul Transilvaniei s-au bucurat de bursele si de ajutoarele Fundatiei Gojdu. Fundatia a contribuit la formarea a peste 1.000 de intelectuali romani, dintre care 426 si-au incheiat studiile cu obtinerea titlului de “doctor in stiinte”.
Dintre personalitatile mai cunoscute din Transilvania, au fost bursieri ai Fundatiei Gojdu: Victor Babes, Ioan Zaicu, Valeriu Braniste, Octavian Goga, Silviu Dragomir, Ioan Lupas, Traian Vuia, Aurel Lazar, Dumitru Lascu, Nicolae Zigre, Aurel Vlad, Teodor Nes, Petru Groza, Constantin Daicoviciu, Dumitru Staniloae si altii. Intre bursieri s-au numarat si multi tineri romani din Ungaria.
Prin Fundatia sa, Gojdu si-a asigurat un nume nemuritor printre mecenatii poporului roman. Anual, bursierii “Gojdu”, in semn de recunostinta fata de memoria intemeietorului Fundatiei, participau la parastasul ce se organiza la mormantul sau din cimitirul Kerepesi din Budapesta, unde, la sfarsitul anilor ’80 ai secolului al XIX-lea, s-a ridicat un impunator monument. Cu aceasta ocazie, se tineau discursuri si se intona cantecul lui Ciprian Porumbescu, “Adusu-mi-am aminte”. Din acelasi sentiment de recunostinta, portretul lui Gojdu era expus in toate scolile romanesti ortodoxe din Transilvania si Ungaria.