Istoric


Originea si opera
| 200 de ani de la nasterea lui Emanuil Gojdu | Situatia actuala | Victor Jinga despre Emanuil Gojdu 

MANUIL GOZSDU
1802—1870
ORIGINEA SI OPERA SA
DE I. LUPAS
MEMBRU AL ACADEMIEI ROMANE
Comunicare facuta in sedinta de la 23 Mai 1940Cu toate ca programa de lucru a sesiunii generale se intampla sa fie, si de asta data, supraincarcata cu probleme de ordin administrativ, m-am simtit totusi obligat a va cere, Domnilor Colegi, binevoitoarea ingaduinta pentru aceasta comunicare. Ca sa nu rapesc insa prea mult din timpul destinat desbaterilor administrative, am omis din cuprinsul ei datele de ordin pur biografic si cronologic, staruind numai asupra informatiilor esentiale, menite sa lamureasca de o parte imprejurarile vremii, in care a trait Emanuil Gozsdu, de alta parte notele fundam6ntale ale personalitatii lui, note pe cari materialul documentar al Anexelor va contribui sa le scoata si mai mult la iveala.

Prin exceptionala sa darnicie a izbutit Emanuil Gozsdu sa-si asigure un loc de frunte in pomelnicul neuitatilor ctitori si binefacatori ai neamului romanesc. Daca in ultima jumatate de veac numarul intelectualilor romani cu studii universitare, terminate in conditiuni multumitoare si cu diplome de doctori, obtinute dela diferite facultati ale universitatilor europene, a sporit in chip asa de imbucurator in vieata publica a Transilvaniei si a Banatului, fenomenul acesta se explica, in buna parte, prin dispozitiunile testamentare ale lui Emanuil Gozsdu. Incredintandu-si intreaga agonisita vietii in grija unei Reprezentante, alcatuite din membrii episcopatului ortodox roman din Transilvania si din doua ori atatia fruntasi mireni, Emanuil Gozsdu a inteles sa dea astfel de indrumari amanuntite pentru buna chivernisire a Fundatiunii sale, incat din veniturile ei sa se poata impartasi din an in an tot mai multi studenti romani doritori de progres cultural-stiintific si capabili sa contribue la infaptuirea lui.

II

Se admite in deobste ca Emanuil GozsduEmanuil Gozsdu era de origine macedoromana. Totusi un bun prieten al lui, raposatul Partenie Cosma, publicand in “Enciclopedia Romana” din Sibiu (Vol. III, pp. 558-590) o schita biografica a lui Gozsdu, insira cateva argumente din cari se crede in drept a «deduce cu positivitate» ca el nu era macedoroman de origine, ci «roman ungurean» din judetul Bihor». Iata aceste argumente:

1. Fostul advocat Ioan Popovici din Arad, fiul unui comerciant din Beius,-descendent acesta al unui preot Popovici din comuna Didiseni (jud. Bihor)-afirma ca este inrudit cu Gozsdu, care-l cerceta de cateori mergea la Arad si ii zicea «nepoate»;

2. Comerciantii macedoromani erau toti bogati, iar tatal lui Gozsdu a fost negutator sarac, dela care n’a ramas nicio avere;

3. Macedoromanii se casatoreau numai cu fete de origine macedoromana sau greceasca, iar mama lui Gozsdu a fost din familia bihoreana a Poinarestilor, si «isi calificau baietii numai pentru comerciu, cata vreme acela dela care deriva numele de familie Popovici, de sigur a fost preot; iar Manuil, fiul lui Atanasie Popovici sau Gozsdu, era student in drept cand a murit tatal sau».

Argumentele acestea nu au insa suficienta putere de dovedire, ca sa inlature cu desavarsire parerea in deobste admisa despre originea lui macedoromana. Mai intai, raportul de inrudire dintre Gozsdu si advocatul aradan Popovici ar trebui dovedit cu acte. Singur faptul ca lui Gozsdu ii placea sa-l cerceteze si sa-i zica «nepoate», nu e o dovada. Apoi tatal lui Gozsdu, negutatorul Atanasie Popovici, nu era tocmai asa de sarac, incat la moartea lui sa nu fi lasat nicio avere. Dimpotriva testamentul lui (din 25 iulie 1821), pastrat in arhiva primariei din Oradea, ni-l infatiseaza ca pe un om cu rosturi materiale multumitoare, avand putinta sa lase urmasilor sai o mostenire considerabila. El primise inca din tinereta oarecare avere dela unchiul sau dupa mama Emanuil Popovici, care prin testamentul sau scris in limba neogreceasca la 1 iulie 1789, testament pastrat de asemenea in arhiva Orazii, lasa 500 florini nepotului sau dupa sora, Tanase (Tanase Nasta Gojdu) pe care-1 «avea in pravalia sa». In timp de 32 de ani acest nepot a chivernisit bine mostenirea, sporind-o ca sluga credincioasa, care n’a ingropat talantii.

In sfarsit, faptul ca dela un inaintas al lui Gozsdu s’a pastrat pana in zilele noastre mentionatul testament, scris in limba neogreceasca, are mai multa gneutate si putere de dovedire pentru originea macedoromana decat argumentele aratate mai sus.

Fara a mai starui asupra chestiunii, daca obiceiul Macedoromanilor de a se insura numai cu femei de aceeasi origine si de a-si pregati toti baietii numai pentru cariere comerciale, nu admitea si numeroase exceptiuni, – ne vom multumi a sublinia ravna advocatului Partenie Cosma, care sub indemnul unui explicabil patriotism local tinea sa revendice pentru provincia sa natala – Bihorul lui Menumorut – gloria de a fi dat neamului romanesc pe unul dintre cei mai intelepti binefacatori.

Descedenta lui din tata si bunic macedoroman apare destul de clar din dovezile istorice, pastrate pana in zilele noastre, infatisandu-l ca pe un vlastar viguros, rasarit din binecuvantata radacina care a odraslit si rodul vietii eroice a nemuritorului Mitropolit Andrei Saguna. Respectul adevarului ne indeamna sa recunoastem insa ca, desi argumentele invocate din partea lui Cosma nu au putere de resistenta in fata criticii istorice, tendinta lui de a-l revendica pentru tara Crisurilor nu era lipsita de temeiu, intrucat mama lui Gozsdu, Ana, fiica taranului instarit Dimitrie Poinar, isi tragea obarsia din regiunea aceasta.

Structura sufleteasca si intreaga personalitatea lui Emanuil Gozsdu se va infatisa astfel, in cursul vietii sale pamantene, ca una din cele mai izbutite sinteze a sangelui meridional din Moscopolea Macedoniei, inflacarat si expansiv, cu cel septentrional dela periferia cea mai amenintata a pamantului stramosesc, din locurile unde puterea de vieata a poporului roman, impiedecata de imprejurari a se afirma deplin prin firescul instinct de expansiune, s’a adancit cu atat mai mult in sine insasi, ca sa poata izbuti a se per-petua prin triumfatorul instinct de conservare.

III

Nu s’a pastrat niciun fel de insemnare, cu ajutorul careia sa putem incerca macar reconstituirea atmosferei de vieata intima familiara, in care isi va fi petrecut Emanuil Gozsdu anii copilariei. Dar e firesc sa admitem ca tatal sau Atanasie, absorbit de intreprinderile negutatoriei sale, nu era in stare sa dea problemei dificile a educatiei, copiilor sai (6 la numar) cuvenita atentiune). Grijile gospodariei si ale cresterii copiilor au ramas deci in sarcina sotiei sale Ana, careia dintre toti copiii Emanuil ii va fi pricinuit cele mai multe si mai senine bucurii nu numai prin firea sa vioaie si duioasa, ci si prin eminentele rezultate ale silintelor sale ia invatatura atat in cursul primar, pe care l-a urmat la scoala ortodoxa romana din Oradea, cat si in cel secundar, continuat cu aceleasi rezultate la liceul catolic al calugarilor premonstratensi, pentru ca dupa terminarea lor sa studieze dreptul la Academia din Oradea in anul scolar 1820-1821 iar in anul urmator (1821-1822) la cea din Bratislava (Pojon) unde a fost atras de faima apreciatului profesor Paul Slemenici si a reusit sa fie printre studentii eminenti ai facultatii de drept.

Dar maicii sale Ana nu i-a fost harazit norocul sa se mai poata bucura de rezultatele eminente ale talentatului sau fiu, nici cand termina cursul secundar, nici cand se intorcea dela Bratislava. Totusi buna ingrijire, ce a reusit ea sa dea fiului sau Emanuil, a lasat urme in carac-terul profund religios si in faptele de milostenie, savarsite de el in cursul vietii. Nici in anii de copilarie, nici in cei de studiu Emanuil Gozsdu nu pare sa fi fost legat sufleteste atat de intim de tatal sau Atanasie, ca de maica-sa Ana, pe care o pierduse asa de timpuriu, cand abia implmise varsta de 14 ani. Aceasta constatare se intemeiaza pe imprejurarea, ca el a pastrat toata vieata cu sfintenie amintirea mamei sale, al carei nume il pomenea adeseori cu induiosare. Chiar si in cuprinsul frumosului sau testament se gandeste Emanuil Gozsdu nnmai la descendenti din familia mamei sale (Poinar) si nu face nicio amintire despre cei din familia tatalui sau (Popovici-Gozsdu).

De aci s’ar putea trage incheierea, ca la 4 Noemvrie 1869 cand si-a scris testamentul, niciunul dintre fratii lui nu mai era in’ vieata. Ei vor fi murit fara urmasi, caci altfel ar fi greu de admis, sa nu se fi revarsat din marea lui darnicie macar cateva picaturi si pentru cresterea nepotilor, ramasi dela vreunul dintre fratii sai. Punctul amintit din testament e de urmatorul cuprins: «La toate ajutorarile ce se dau din aceasta fundatiune, pe langa egala cualificatiune, sa aiba intaietate Poinarii din Bihor, cari se trag din neamul mosului meu dupa mama, Dimitrie Poinar, daca vor ramanea credinciosi religiunei rasaritene ortodoxe».

Evident deci, ca Emanuil Gozsdu a pastrat pana la sfarsitul vietii o amintire pioasa mamei sale, precum si familiei, a carei odrasla a fost mult sdruncinata si atat de timpuriu raposata Ana, fiica lui Dimitrie Poinar. Dovada ca pana la varsta de 14 ani aceasta mama l-a ocrotit cu toata dragostea ei, indrumandu-i cu intelepciune pasii pe cararile vietii. Daca el a devenit un suflet generos, un mare binefacator al bisericii si al natiunii sale, o parte insemnata din merit poate fi pusa si in socoteala ingrijitei educatiuni, ce a primit, in varsta copilariei, dela evlavioasa si vrednica sa mama.

IV

La 1824 obtinand diploma de advocat, a intrat ca stagiar in biroul sarbului Mihail Vitkovic din Budapesta facand aci practica ceruta timp de trei ani. Advocatul Vitkovic avea cate 5-6 stagiari (patvarista) in biroul sau; cel invrednicit de mai multa incredere dm partea sa era – cum arata loan Sinkay – tocmai Emanuil Gozsdu. Ajungand acest sarb maghiarizat in relatiuni de buna prietenie cu literatii din capitala Ungariei – era el insusi un apreciat scriitor in gen poporan, – avu tanarul Gozsdu prilej sa cunoasca in casa sefului sau pe fruntasii de atunci ai literaturii maghiare: Francisc Kazinczy, Benedict Virag, Daniil Berzsenyi, Andrei Fay, Carol Kisfaludy si sa primeasca dela acestia indemn pentru sfioase incercari de versificare in limba maghiara. Cateva dintre versurile unguresti, de putina importanta, scrise de Emanuil Gozsdu, au putut sa vada lumina tiparului la 1826 intr’o revista intitulata Szepliteraturai Ajandek a Tudomanyos Gyujtemenyhez (Dar de literatura frumoasa la Colectia stiintifica, 1826, pp. 31-32). Prin atitudinea si sarguinta sa exceptionala Gozsdu se ridicase repede in stima contemporanilor sai, dupa cum arata o foarte elogioasa apreciere din partea advocatului roman din Pesta Teodor Serb, care la 8 lanuarie 1825 scria lui Moise Nicoara ca se gaseau pe atunci in capitala Ungariei «in trebile noastre critice» putini oameni de incredere. «Unul totusi socot a-i putea da crezamant, adeca lui Emanuel Gozsdu advocat in der Kreutz-Gasse, im Legradischen Haus. Acesta-i Ruman dela Oradia Mare, barbat cu bune temeiuri si catra Rumani tare invapaiat. Neunit (ortodox) fiind, asupra unirei, sugrumatoarei Natiei noastre – foarte catranit. Atata durere e, ca n’are mai buna cunostinta a limbii noastre, de vreme ce-i mare poet si frumoase lucruri in limba ungureasca face. S’au trudit el si in limba noastra, dar dedat fiind cu mai avute limbi si nestiind a multora idei numele, nu poate sa se fericeasca».

Din acest fragment de scrisoare confidentiala trebue retinut amanuntul concludent ca Emanuil Gozsdu era chiar la varsta de 23 de ani framantat de dorinta de a scrie romaneste, dar intampina dificultati explicabile pentru cel ce urmase studiile secundare si universitare exclusiv in scoli straine.

De insemnatate hotaritoare pentru intreaga vieata lui par a fi devenit relatiunile prietenesti incheiate de tanarul advocat cu Atanasie Grabovschi, unchiul Anastasiei Saguna, si cu fiul acesteia, cu talentatul student Anastasiu, calugarul Andrei de mai tarziu, sortit sa devina restauratorul Mitropoliei ortodoxe romane din Transilvania si neintrecutul ei «datator de legi si datini».

Casa lui Atanasie Grabovschi era locul de intalnire a scriitorilor romani, cari incepusera a-si tipari cartile in Tipografia craestii Universitati din capitala Ungariei. El insusi intelegea sa sprijineasca, prin propriile sale mijloace banesti, cartea romaneasca. Preotul Ioan Teodorovici din Pesta, tiparind la 1824 Istoria Universala sau a toata lumea, tradusa in limba romana «dupa intocmirea D. Pavel Kengelat, Arhimandritul Manastirii Sf. Gheorghe din Banat», o dedica lui Atanasie Grabovschi spunand in prefata ca s’a simtit indemnat sa traduca aceasta carte, fiindca stia «cu cata sete asteapta Romanii sa poata ceti vreo istoriuta». Aceasta darnicie l-a indemnat si pe Teodor Aron la 1828, cand si-a tiparit cartea intitulata «Scurt apendice la istoria lui Petru Maior», sa o inchine «preacinstitului si de bun gen nascutului Domn Atanasie Grabovschi de Apadia… a stiintelor marelui mecens si partinitoriu».

Din contactul cu scriitorii romani, pe cari ii intalnea in casa lui Atanasie Grabovschi, a primit Emanuil Gozsdu indemnuri si mai putemice si mai pretioase decat cele inspirate de scriitorii fruntasi trecuti prin casa avocatului-poet sarbo-maghiar Mihail Vitkovic.

Numele lui apare curand printre colaboratorii celei dintai reviste literare romane, ce incepuse a tipari in capitala Ungariei brasoveanul Zaharia Carcalechi, cu titlul Biblioteca Romaneasca. In al treilea volum al acestei reviste s’a tiparit la sfarsitul anului 1829, (pp. 31-36) un calduros apel al advocatului Emanuil Gozsdu «catra stralucitii boieri ai Tarii Romanesti si ai Moldaviei», sa ajute scrierea si tiparirea cartilor «in limba patrioticeasca», sa le citeasca cu bucurie si sa le raspandeasca, iar – starue mai departe Gozsdu – «pre invatatii neamului sa-i patroniti si favorisindu-i sa-i scutiti, intinzandu-le mana de ajutor si dandu-le ocazie (prilej) ca placutele a sudorilor sale fructuri sa le dea spre folositoare gustare Neamului sau. Asa va inflori Natia noastra, asa isi va castiga loc intre celelalte neamuri infloritoare sau cultivate – scria Emanuil Gozsdu – deci nu treceti aceasta cu vederea, nu negrijireti acea buna ocasie, care spre binele de obste e cu totul indemanata, si ca umezitul cu sudorile Neamului pom mai curand sa infloreasca, pasiti mai nainte cu inima dreapta pe calea cea inceputa, si veti ajunge la… intreaga norocire.

«Aceasta e cea mai invapaiata a mea nationala dorire, aceasta cea mai inalta si mai apasatoare a vietii noastre simtire si a tuturor cugetare, si de voiu putea ajunge aceasta incat de mica parte sau… sa pot in unii patrioti, mai vartos in aceia, dela care nu putin atarna vieata si inflorirea limbei nationale, cat de mica imboldire si invapaiare atata si a le destepta inima spre pornirea catre fericirea de obste, norocos ma voiu tinea, iara mangaierea mea in lume pareche nu va avea. Pentru ca nu este mai mare mangaiere, mai adevarata indestulare decat simtirea fericirei si a marirei Neamului. A careia implinire puneti in fapta voi stralucitilor boieri, cari precum cu persoana, asa si cu puterea sufletului, a trupului si de dupa ocasie, mai mult decat mine puteti face spre castigarea ei si fiti cu totul incredintati, ca rasplatirea ostenelelor si maritelor voastre fapte va fi nemarginita a Neamului catre voi iubire, fiasca cinstire, reverinta, aplecaciune, pretuirea din afara de catre alte neamuri straine si dulcea indestulare a voastra cu voi insiva ».

Dar G o z s d u nu se multumea sa adreseze numai altora indemnuri spre darmcie. Cu toate ca, gasindu-se la inceputul carierei de advocat, va fi avut sa lupte si el, ca orice tanar, cu felurite greutati de ordin material, nu a intarziat a oferi sprijinul sau banesc si pentru revista aceasta ca si pentru Calendarul Romanesc pe care incepuse a-l tipari, in parte cu litere latine «Stefan P. Niagoe» invatatorul scoalei romanesti din Pesta.

In semn de recunostinta pentru ajutorul primit, Neagoe inchina micul volumas, de 138 pagini, al Calendarului sau pe anul dela Christos 1830 «spectabilului si de bun gen nascutului Domn Emanuil Gozsdu, juratului a Ungariei Advocat de Cr. Tabla ca unui prea zelos Patriot si Nationalist» aratand intr-o lunga dedicatie de 5 pagini motivele cari l-au indemnat sa-i faca aceasta «dedicatie», cu toate ca G o z s d u, cand i-a pus la dispozitie suma necesara pentru tipar, ii ceruse anume sa nu indrasneasca a-i face «niciun semn de dedicatie». Neagoe insa n-a putut lasa neamintit numele celui ce ii intinsese «dreapta in semn de amicitie nationala spre intreaga ajutorinta a tiparirii Calen-darului tocmai in clipa cand el se lupta «cu cele mai stramtorate cugetari». Se simtea deci indemnat «sa franga» cuvantul si sa exprime totusi multumiri recunoscatoare lui Emanuil Gozsdu «ca unui prea zelos patriot si nationalist» care «inca din bratele parintesti imparechiat a inceput a nutri in pieptul sau nationalitatea si patriotismul si carele toate pasurile cresterii si invataturilor sale, in invingere cu cei mai alesi fii ai patriei cu cea mai mare lauda le-au deplinit».

In Calendar publicase banateanul Damaschin Bojanca, o «scurta biografie a celui mai mare erou al Patriei noastre loan Corvinus de Huniad» socotind ca aceasta este insasi icoana virtutilor lui Emanuil Gozsdu care indemna pe toti Romanii sa i se inchine zicand: «Tot insul pentru sfanta religie, pentru dulcea Patrie si pentru marita nationalitate ca si Corvinus de Huniad sa fie gata a muri».

Invatatorul Neagoe a reusit sa impodobeasca acest Calendar si cu chipul eroului loan Huniade, iar in anii urmatori a reprodus si chipul fiilor sai Ladislau si Matia Corvinul. Faptul acesta 1-a indemnat pe Emanuil Gozsdu sa-i adreseze la 1832 o scrisoare cerandu-i cliseele – «aramurile pe care se afla scobite fetele numitilor eroi» – ca sa le poata tipari pe cheltuiala sa in forma unor icoane istorice, despre cari a observat ca «la ginta noastra foarte iubite sant». Vrea deci sa le multiplice, fiind convins ca multi «nationalisti… cu mare bucurie vor primi a le cumpara, sa orneze si casele sale cu icoanele celor mai vestiti Romani», iar din banii ce vor rezulta din vanzare sa se creeze o « fundatie pentru vecinica tiparire a Calendarului».

Aceasta scrisoare cu toate ca, la intaia privire, ar parea de putina importanta are totusi darul sa ne infatiseze vieata sufleteasca a tanarului advocat Emanuil Gozsdu in lumina simpatica: desi aruncat de soarta in valmaseala unei capitale straine si prins in mreaja preocuparilor impuse de profesiunea sa, el nu a dat uitarii trebuintele de ordin cultural si educativ aie neamului romanesc,din sinul caruia se ridicase. La o varsta cand nu implinise inca treizeci de ani, era gata sa faca sacrificii banesti pentru progresul poporului sau ca si pentru crearea unor mijloace potrivite a contribui la o buna educatie «nationalista» prin trezirea simtului de mandrie si demnitate in sufletul acestui popor. Nu trebue scapat din vedere nici amanuntul ca dela 1832, deci cu 37 de ani inainte de a-si fi semnat pilduitorul testament, – s’a ivit printre framantarile creerului sau proiectul de a infiinta o «fundatie».

V

Cu astfel de porniri altruiste a reusit Emanuil Gozsdu sa-si creeze o atmosfera prielnica in capitala Ungariei, unde societatea miaghiara si cea romana il distingeau deopotriva socotindu-l vrednic de toata increderea si simpatia. Dupa ce in cariera sa de advocat a obtinut, mai ales in procese penale, cateva succese rasunatoare, i se deschideau perspective spre o rapida ascensiune pe scarile ierarhiei sociale-politice. Spirit practic, inzestrat cu virtuti de bun gospodar, a inteles repede necesitatea sa-si asigure o bunastare materiala impunatoare. La 12 lulie 1832 a cumparat cu suma de 30.000 florini, valuta vieneza (Wiener Wahrung) casa lui Wilhelm Sebastian din Pesta, casa care era situata in Strada Regala, numita pe atunci Konigsgasse, iar mai tarziu botezata cu ungurescul Kiralyiutcza. Casa era chiar intr’un colt de strada si purta numele nemtesc destul de hazliu – Zum blauen Hase (la iepurele albastru)… Curand dupa isprava aceasta, atat de insemnata sub raport material, platind o taxa de 50 florini si prestand juramantul obisnuit, fu admis in randul cetatenilor din capitala Ungariei (pesti polgarok). Prin buna chiverniseala sporea averea lui Gozsdu din an in an. Dela 13 Noemvre 1848 s’a pastrat in arhiva capitalei ungare o adresa prin care advocatul Emanuil Gozsdu cerea dela oficiul cartii funduare o dovada despre intinderea (de 36.015 st. patrati) a unor livezi cumparate cu suma de 2910 florini din averea baronului Ludovic Podmaniczky, numita Rakosi tanya (mosia dela Rakos). Iar cu 6 ani mai tarziu, la 5 lulie 1854, obtinea permisiunea sa-si parceleze locul de casa (nr. 1421) din Konigsgasse.

Firea lui deschisa si impaciutoare il ajuta nu numai sa poata atrage spre biroul sau de advocat o clientela tot mai numeroasa, ci chiar sa se ridice printre cetatenii cu buna faima din capitala Ungariei si, indeosebi, sa fie considerat ca unul dintre conducatorii cu rol si cuvant hotaritor in toate chestiunile vietii publice romanesti. De aceea nu este de mirare ca, dupa izbucnirea revolutiei in primavara anului 1848, increderea Romanilor din comitatele ungurene s’a indreptat spre Emanuil Gozsdu, care semneaza ca pre-sedinte programul politic fixat in adunarea tinuta la Pesta de reprezentantii romani ai acestor comitate in ziua de 21 Mai, program a carui nota principala este moderatiunea, cerand numai «ocarmuire bisericeasca cu totul neatarnata de ierarhia sarbeasca», iar in chestiunile politice admitand limba maghiara ca «limba diplomatica» cu conditia insa ca limba romana sa fie intrebuintata fara nicio piedeca in biserici, in scoli si «in toate trebile natiei noastre cele dinauntru». La ministerul de culte sa se infiinteze o «sectie deosebita, care sa ocarmuiasca trebile Romanilor, cele bisericesti si scolastice si in care sa se aseze numai Romani adevarati de legea Rasaritului»; sa fie numiti in functiuni fiii natiei romanesti, atata timp «trecuti cu vederea, de asemenea la regimente «sa se aseze ofiteri de Romani».

La framantarile sangeroasei revolutiuni nu a participat Emanuil Gozsdu, caruia la sfarsitul anului 1849 i s’a oferit din partea regimului absolutist postul de comisar imparatesc in Crisana, post pe care prudentul Bihorean a evitat insa a-l primi. Cand s’a ivit in deceniul absolutismului trebuinta sa produca o dovada oficiala, despre atitudinea sa in cursul miscarilor revolutionare din 1848 – 49, primaria capitalei ungare nu a stat la indoiala sa confirme, la 18 Septemvrie 1852, ca Emanuil Gozsdu ca cetatean pasnic nu a incetat, nici in imprejurarile tulburi ale rasmeritei, a da «eminente dovezi» de tact si devotament distins.

VI

La inceputul erei constitutionale se bucura de incredere deplina din partea guvernului maghiar, care s’a grabit sa-l numeasca comite suprem (prefect) la Lugoj, unde a fost primit cu entusiasm, explicabil nu numai din partea populatiunei romanesti de bastina, ci si din a celei germane (svabesti) si din a celei maghiare – bucuroase si acestea din urma ca deceniul urgisitului absolutism austriac a trecut in domeniul istoriei cedand locul noilor incercari de ordin constitutional. La 20 lanuarie 1861 a publicat Emanuil Gozsdu un manifest catre populatia judetului Caras vestind ca cea dintai problema de resolvat este sa puna din nou in curs vieata constitutionala, intrerupta timp de 12 ani. Una dintre garantiile principale pentru vechia constitutie ungara fiind organizatiunea autonoma a comitatelor, el promitea o atentiune deosebita Romanilor capabili sa intre in functiuni la comitat si asigura pe toti ca in persoana lui vor gasi un partinitor pentiu orice idee buna, justa si utila, fiind hotarit sa apere dreptatea si lega-litatea, sa asculte si sa sprijineasca pe cei necajiti. Un raport publicat in ziarul PestiNaplo (5. Febr. 1861) arata ce discutiuni s’au ivit intre Lugojeni in preajma instalarii noului prefect. S’a pus anume chestiunea, cine si in care limba sa-l salute intai: un reprezentant al Romanilor sau al Ungurilor? S’a ajuns la intelegerea ca limba maghiara are intaietate numai unde ii revine rolul de limba a tarii; altfel trebue sa cedeze pasul fata de limba romaneasca, aceasta fiind limba majoritatii locuitorilor din comitat. Urmarea a fost ca, ajungand la granita comitatului Caras, Emanuil Gozsdu trebuia salutat intai romaneste; in numele orasului Lugoj primarul l-a salutat in limba germana, iar la prefcctura, in casa comi-tatului, Andrei Kiss i-a adresat cuvantul de bun sosit in limba maghiara, dupa care a urmat apoi cuvantul lui loan Faur in limba romana.

Seara a fost condus cu torte, muzica si alte discursuri in limba romana, germana si maghiara, la care a raspuns Emanuil Gozsdu romaneste povestind o legenda despre doi gemeni impodobiti de maica lor cu acelasi semn ca sa nu se poata sti mai tarziu, care a fost cel dintai nascut. Acesti gemeni ar fi poporul roman si poporul maghiar, cata vreme mama este patria, care ar fi sa imbie drepturi. deopotriva si unuia si altuia. Raportul termina constatand ca Emanuil Gozsdu a cucerit cu totul inima cetatenilor din Caras trezind puternica speranta ca va fi in stare sa raspunda in masura deplina misiunii sale, care nu era nicidecum usoara.

La 27 si 28 Februarie a prezidat prefectul Emanuil Gozsdu o impunatoare «adunare comitatensa» in care se intrunisera 400 membri, in majoritate covarsitoare Romani (250 insi fata de 150 minoritari unguri, svabi si sarbi). Ar fi gresit sa se creada ca opinia publica romana ar fi ramas multamita de acest rezultat. Dimpotriva Gazeta Transilvaniei publica (in nr. 21 din anul 1861) corespondenta unui «abonat din Moldo-Romania» care intreba din Bucuresti la 4 Martie 1861: «cum s’a putut ca intr’un district cu 300.000 Romani si pana la 20.000 de Germani, Maghiari, Sarbi, Evrei sa figureze in contingentul de 400 membri, sa se strecoare 150 straini si numai 200 Romani?… Asta va sa zica proportiune, egalitate, echitate? Am avut ocaziune d’a cunoaste sentimentele nationale si convictiunile politice ale savantului barbat, ce este mandatarul potestatii publice, credeam a-i cunoaste fermitatea caracterului sau si asteptam ca d. Gozsdu in noua sa misiune sa se ridice peste verice pasiuni. In loc de aceasta insa, in loc de independenta, l-am vazut cu tristeta pledand cu atata predilectiune cauza maghiara in centrul Romanilor sai, in desavantajul lor. Si aceasta pentru a satisface ambitiunile unei mici fractiuni de neomaghiari din casta privilegiata…».

In raspunsul sau, trimis din Pesta la 9 Aprilie 1861 si publicat in Foaia pentru minte (nr. 18, pp. 143-146) Emanuil Gozsdu rectifica datele statistice aratand ca in comitatul Carasului nu sunt 300.000 Romani, ci 200.654 fata de 29.591 (nu 20.000) neromani, iar in comitet au intrat 250 (nu 200) Romani. Dar la alcatuirea acestui comitet, in afara de numarul locuitorilor din comitatul Caras, a trebuit sa se mai tina sama si de alte imprejurari ca: posesiunea, inteligenta si industria… fara privire la religie, clasa si nastere. El se simte mandru ca, nefiind nobil nascut, n’a fost despartit prin vreun privilegiu de corpul natiunii sale. . . si spera ca crescand «cu incetisorul» va aduce Dumnezeu si aceea «etate de barbatie, cand vom fi in stare a ne folosi de toate drepturile noastre. Dumnezeu inca n’a aflat de bine sa creeze lumea intr’o zi… Sa fim prudenti fratilor… Sa nu uitam sentinta celui mai mare Maghiar, a contelui Szechenyi, care zice: «A magyaral szore menteben nyulat lehet fogatni» (Cu Ungurul poti prinde iepuri, dandu-te dupa par). Sa mai zic inca una si cea din urma: eu sunt asediat pe varful turnului, toate furtunile si fulgerile ma ajung mai de graba decat pe cei ce se roaga in hiserica; voi si suferi viscolele elementelor; insa ma ierte ori si cine ca, daca sunt pe turn, nu pot fi totdeauna si pragul bisericii, pe care poate calca tot insul. Asteptati, fratilor, pana dupa dieta, si atunci judecati pe Gozsdu».

Adunarea a ales ca vicecomite I pe Romanul Ioan Faur, ca vicecomite II pe Ungurul Adalbert Szende si a decis ca limba oficiala, in contact cu guvernul si cu celelalte comitate, sa fie cea ungureasca, iar in chestiunile interne, in contact cu comu -nele: cea romaneasca. Emanuil Gozsdu a ramas timp prea scurt la carma comitatului, din care pricina nu a putut duce la indeplinire proiectul pentru infiintarea unui liceu roman in Lugoj. In acest scop el daruise 2000 fl. S’au mai facut si alte donatiuni in suma de 18.000 fl. O cerere a lui Emanuil Gozsdu pentru ajutor dela guvernul Ungariei, a ramas lipsita de orice rezultat. Francisc Deak il sfatuia sa faca apel la toate comitatele din tara, Subprefectul Ioan Faur staruind ca liceul proiectat sa aiba caracter national-ortodox, canonicul Mihail Nagy impreuna cu toti donatorii greco-catolici si-au revocat donatiunile facute si s’au retras din comitetul incredintat cu elaborarea regulamentului.

In dieta ungara dela Pesta ca membru de drept al Casei magnatilor (Senat) a rostit Emanuil Gozsdu la 19 Innie 1861 un discurs politic cu adanc rasunet, prelungit in toate cercurile romanesti si unguresti. Pentru discursul acesta se pregatise temeinic, cerand informatii de la Gheorghe Baritiu, de la Al. Sterca Sulutiu si de la Andrei Saguna, care nu a intarziat a-i raspunde printr-un memoriu intreg (4 Iuinie 1861). Discursul incepea cu atacuri curagioase impotriva tendintelor centraliste ale politicii vieneze, care in loc de a fi creat o Austrie unitara, nu a izbutit sa creeze decat o Austrie foarte precara. Jocul de cuvinte era si mai cu efect in originalul maghiar: «egyseges Austria helyett egy nagyon ketseges Austriat letesitettek».

Sfetnicii Curtii din Viena au dus in ratacire pe tanarul monarh Francisc losif I, fara sa-si fi dat seama ca pentru ruina Monarhiei austriace era suficient sa stea popoarele Ungariei cu mainile in san, sa nu faca nimic in interesul ei. Ar trebui deci sa i se spuna Imparatului ca a fost indus in eroare si sa i se dea asigurari ca Ungaria il va salva din nou si cu orice pret, numai cu pretul independentei, integritatii si constitutiei sale – nu!… Probabil dieta aceasta va fi disolvata, fiindca socoteste drept crima nerespectarea legilor din 1848. Nu va fi insa iertat sa se imprastie membrii dietei fara a spune sincer, ce s’i cum cred ei despre natiunile surori, caci altfel intriga politica, in veci iscoditoare, si-ar pune din nou in lucrare opera inferala, care a facut sa curga siroaie sangele fratilor. Dar sa nu spuna generalitati, cari nu mai pot linisti pe nimeni, dupa ce increderea a fost sdruncinata. Trebue sa dispara dintre popoare prapastia, in care s’ar putea furisa din nou intriga. Daca ele vor fi impacate, poate fi disolvata dieta. In cele din urma legalitatea va mvinge asupra ilegalitatii; Dumnezeul dreptatii nu va intarzia mult. Croatia, Transilvania – cu toate ca au istorie comuna, – lipsesc din dieta ungara; sa fie invitate; daca vin, vor fi asteptate cu bratele deschise, daca nu vor sa vina, nu pot fi’ silite; cel putin vor fi cunoscute pricinile abtinerii si se va cauta inlaturarea lor implinind tot ce nu ar primejdui patria comuna.

Stiind ca dela el se asteapta un cuvant de lamurire asupra motivelor cari impiedeca natiunea romana din Transilvania sa se uneasca cu Ungaria, Emanuil Gozsdu tinu sa-si implineasca o datorie de constiinta aratand urmatoarele pricini cari indemnau, dupa opinia lui, pe Romani sa nu doreasca unirea cu Ungaria:

1. Romanii sunt nemultumiti, fiindca dieta din Cluj a decis la 1848 fara ei aceasta unire.

2. Prin legile transilvane din 1848 ei nu au fost ridicati la rangul unei natiuni politice.

3. Prin legile transilvane din 1848 graniterilor secui li s’au lasat armele, fara a se fi facut vreo amintire si de graniterii romani.

4. In textul legilor ungare din 1848, art. 7 se vorbeste despre nemsetegyseg (unitate de neam) in cazul unirii Transilvaniei cu Ungaria; aci vad Romanii din Transilvania tendinta desnationalizarii; libertatea nationala Romanii o pretuesc mai presus de cea personala, pe care nu o considera ca o garantie suficienta pentru vieata nationala.

5. Prin legile transilvane dm 1848 situatia Romanilor nu s’a schimbat, caci Aprobatele si Diploma Leopoldina nu au fost desfiintate.

6. Legea electorala transilvana din 1848, spre deosebire de cea ungara, prevede censul de 8 fiorini.

7. Art. 4 al legii ungare VII din 1848 a ramas neexecutat; comisiunea regnicolara de unificare, intre 28 membri nu, avea decat 3 Romani; ea nu a prezentat niciun proiect de unificare.

De aceea unirea cu Ungaria – Romanii o considera ca un lucru fortat.

Un mare pacat al legislatiunii transilvane a fost acela de a fi condamnat la robie de 400 de ani un popor viguros ca cel romanesc. «Cat ar fi progresat Transilvania, aceasta mica Sparta, daca ar fi avut atatia cetateni liberi, cati iloti a avut? – se intreba cu drept cuvant Emanuil Gozsdu. Hotaririle luate de Romanii transilvani in Adunarea Nationala de pe Campia Libertatii, nu le crede investite cu putere de lege, dar stie ca au o mare valoare morala si nu pot fi ignorate. Nu le crede insa periculoase pentru unitatea Ungariei. De altfel marimea unei tari nu o asigura teritoriul geografic, ci cucerirea inimilor. Unirea sufleteasca a popoarelor e forta, in fata careia se inchina tronurile puterilor absolute de odinioara.

Romanii nu cer decat ceea ce li se cuvine si la ceea ce ii indreptateste: instinctul propriei conservari, legea firii si principiul egalitatii. Ei nu au – dupa opinia de circumstanta a cuvantatorului din Casa magnatilor – dorinte separatiste, patria se incepe pentru ei dincolo de Laita si se termina la Tunu-Rosu. Emanuil Gozsdu tinea sa asigure «nobila natiune maghiara» ca nu ar fi niciun Roman cu scaun la cap, lipsit de convingerea ca Romanii si Ungurii impreuna vor avea un viitor glorios, iar unii contra altora vor ajunge la peire sigura. Amandoua popoarele fiind amemntate de panslavism, trebue sa se ajute si stimeze reciproc. Atunci Dumnezeul popoarelor le va binecuvanta. Emanuil Gozsdu tinea sa-si asigure auditoriul ca natiunea romana la bine si la rau, la fericire si la nefericire va fi solidara cu Ungaria. Primind proiectul de raspuns la mesaj, staruia totusi ca pentru impacarea popoarelor nemaghiare sa se pregateasca un proiect de lege, din cuprinsul caruia in caz de disolvare a dietei sa poata vedea, fratii «de alte buze» ce ar fi facut dieta Ungariei pentru ei, daca nu i s’ar fi luat putinta sa faca…

Impresia produsa in societatea ungureasca a fost deosebit de puternica. Dupa cum aflam dintr’un raport scris in Pesta, chiar a doua zi dupa rostirea discursului, de tanarul jurist Partenie Cosma: «Sensatiunea si surprinderea… nu se poate descrie; celor mai multi ascultatori se parea ca le scoti dintii, asa miscari faceau cand auziau adevarul; iar episcopul catolic Haynald n’avea stare si alinare. Astazi n’auzi alta prin cafenele decat: nu am fi asteptat aceasta dela Gozsdu (ezt nem vartunk volna G-tol); obiectul discutiei e pretutindeni Gozsdu». (Tel. Rom.).

Daca opinia publica maghiara nu a putut sa ramana prea placut impresionata de acest discurs politic al lui Emanuil Gozsdu, in schimb din cercurile romanesti primea oratorul numeroase felicitari. Vom aminti dintre ele numai pe aceea trimisa din partea Reuninnei femeilor romane din Brasov felicitandu-l pentru «devotamentul eroic prin care s’a distins (cu ocaziunea apararii cauzei nationale) in sedinta Casei Magnatilor, luptand unul contra sutelor, aparand drepturile si onoarea nationala in auzul Europei, spargand o cale neurmata pana atunci de Romani din zilele Corvinilor, Mailatilor si Nadasdilor, pe cand si aceia fusesera Romani). «Ca semn de rasplata pentru o virtute civila eminenta si pentru merite extraordinare in intelesul antic», Brasovenele ii oferisera o cununa de lauri. Emanuil Gozsdu le raspundea cu modestie ca meritele lui sunt putine, dar se va stradui sa fie vrednic de cununa oferita; a implinit 60 de ani muncind pentru patrie si pentru natiunea romana; pe care le iubeste nemarginit, trimite Reuniunii suma de 100 florini, inscriindu-se printre membrii ei si multumeste pentru buna ingrijire, de care a stiut sa impartaseasca orfanele din revolutia anilor 1848-1849 «astfel de femei si mame romane in secolul nostru inca vor naste Grachi, Coriolani si Horatii… ».

Discursul acesta din Casa Magnatilor a ramas punctul culminant in cariera politica alui Emanuil Gozsdu, care avand ocazie si mai tarziu sa ia cuvantul in Adunarea Deputatilor, ca reprezentant al cercului Tinca (1865-1868) a fost ascultat totdeauna cu deosebit interes si apreciat pentru tactul si moderatiunea cuvantarilor sale, dar nu a mai izbutit sa produca efect asa de insemnat ca cel din 1861. Retras din vieata politica militanta, a fost numit septemvir la Curie (consilier la Curtea de Casatie) in 1869.

VIII

Din vieata lui familiara este de relevat faptul ca dupa moartea celei dintai sotii Anastasia nascuta Pometa, o femeie inteligenta si generoasa, cu care a vietuit in cea mai deplina armonie 31 de ani (1832-1863), s’a insurat a doua oara cu Melania, fiica directorului de banca Ignatiu Dumcia. Despre acest eveniment familiar a publicat ziarul «Concordia» din Pesta in numarul dela 3/15 August 1863 notita urmatoare «Ilustritatea Sa. D. Emanuil Gozsdu fostul comite suprem al Carasului, a incredintat zilele acestea pre d-soara Melania Dumcia, fiica cea mai tanara a d-lui Ign. Dumcia, director la banca filiala a Institutului Ipotecar (Kreditanstalt) din Pesta. Mireasa e in floarea varstei (de 22 ani) si frumoasa. Familia e romana de origine macedonica. Laudata mireasa pune toata silinta sa invete limba romana, spre a putea fi demna urmatoare a matroanei repausate. Fie, ca dorul ce au condus pre Domnul Em. Gozsdu… la acest pas, adeca dorul de-a se vedea regenerat intr’un mostenitor, sa i se implineasca spre folosul natiunii romane» (Concordia, nr. 66 din 1863).

Dorinta aceasta i-a ramas insa neimplinita. O fetita, Maria -Cornelia nascuta din intaia casatorie, n’a trait decat un an iar tanara sotie a doua, Melania nu a avut norocul sa-i dea nici ea vreun mostenitor. Dupa moartea lui Emanuil Gozsdu, tanara vaduva Melania s’a maritat a doua oara devenind sotia marelui proprietar losif Nemeshegyi. Reprezentanta Fundatiunii Gojdu i-a lichidat, in sensul dispozitiei testamentare suma de 60.000 fl.ca excontentare si, la sfatul lui loan Puscariu, a facut tot posibilul sa evite orice proces cu ea deoarece in testament se cuprindea si conditia periculoasa ca in caz de proces, judecatoria sa decida totdeauna in favoarea vaduvei, conditie socotita ca un punct vulnerabil, ca un «calcaiu al lui Achilles» in textul importantului testament.

Astfel prisosul dragostei romanesti si crestinesti din inima milostiva a lui Emanuil Gozsdu, neputand fi impartasit propriilor sai copii, a inceput a se revarsa, in masura tot mai larga, asupra studentilor romani dela Universitatea din Budapesta – cei mai iubiti oaspeti in casa si la masa batranului «septemvir» pana la moartea lui, intamplata la mceputul lui Februarie 1870.

Cand, cu prilejul unei zile onomastice, reprezentantul studentimii facandu-i urari intr’un toast rostit la cina in casa lui Emanuil Gozsdu, a exprimat speranta ca el «isi va eterniza numele intre Romani», ilustrul batran – scrie raportul ziarului Concordia – sub impresiunea acestor cuvinte, ce se vazusera a-i fi preocupat toata fiinta, miscat de sentimente, cu vocea-i sonora raspunse: Ca fiu credincios al bisericii mele laud Dumnezeirea, caci m’a crescut Roman; iubirea ce am catre natiunea mea neincetat ma imboldeste a starui in fapta, ca inca si dupa moarte sa erump de sub gliile mormantului, spre a putea fi pururea in sanul natiunii mele ».

IX

Emanuil Gozsdu s’a tinut de cuvant. Prin cea mai insemnata opera a vietii sale, prin imparateasca darnicie si inteleptele prevederi, cuprinse in textul testamentului semnat in Pesta la 4 Noemvrie 1869 a izbutit sa-si asigure putinta de a vietui pururea in sanul natiunii romane, care va sti sa-i perpetueze amintirea si in viitor cu recunostinta nepieritoare.

Prin acest testament dispunea ca timp de 50 ani 2/3 din veniturile fundatiunii sa se capitalizeze sporindu-se «cu cametele cametelor», iar 1/3 sa se distribue «ca stipendii» (burse) studentilor romani ortodocsi «distinsi prin purtare buna si prin talente», dandu-se sume mai mari celor cari studiaza in tari straine urmand cursuri «de stiinte mai inalte». In a doua jumatate de secol se vor capitaliza 3/5 din veniturile anuale, iar 2/5 se vor imparti ca burse nu numai studentilor indicati mai sus, ci si «tinerilor cari voiesc a se califica pentru cariera artistica, preoteasca si invatatoreasca». In a treia jumatate de secol sa se capitalizeze 50 % din venituri, iar din 50 % «sa se ajute dupa principiile de mai sus mai multi tineri studenti, insa atunci sa se remunereze din venit si preoti si invatatori saraci cu insusiri eminente, familie numeroasa si imbatraniti. In sfarsit in a patra jumatate de veac sa inceteze «capitalizarea ulterioara», formandu-se un fond de rezerva din 1/10 a venitului anual, iar restul «sa se intrebuinteze, pe langa sus expusele ajutorari, pentru orice alte scopuri religioase ale Romanilor de religiunea ortodoxa -rasariteana, dupa buna chibzuire a majoritatii Reprezentantei, avand in vedere prosperitatea si inflorirea Patriei comune, a bisericii rasaritene ortodoxe si a Natiunei romane».

Prin aceste dispozitiuni testamentare, executate cu deosebita ingrijire de catre mentionata Reprezentanta fundationala, a reusit geniul mecenatelui Emanuil Gozsdu sa se ridice neincetat «de sub gliile mormantului» din cimitirul Kerepesi din capitala Ungariei, ca sa poata trai vesnic in sanul natiunii romane» potrivit cu ultima sa dorinta.

Fundatiunea lui Emanuil Gozsdu a avut doua epoce de crisa primejdioasa:

Intaiade ordin intern, despre care da informatiuni amanuntite loan Puscariu in prea interesantele sale Notite despre intamplarile contemporane (Sibiu 1913, pp. 163-170) aratand ca Sarbii si Unitii indemnau pe tanara vaduva, Melania, remaritata curand cu marele proprietar losif Nemeshegyi, sa atace testamentul. Daca s’ar fi facut proces, era mai mult decat motivata teama ca testamentul urma sa fie anulat, intrucat chiar in textul lui era punctul atat de vulnerabil in cuprinsul caruia insusi Emanuil Gozsdu a tinut sa exprime dorinta sa decida judecatoria totdeauna in favoarea vaduvei, de cateori s’ar ivi vreo pricina in cursul executarii dispozitiilor sale. Dar mai era un punct si mai primejdios, in care Emanuil Gozsdu exprimand aproape fara inconjur presimtirea despre o eventuala disparitie a «Statului unitar national maghiar» creat prin hibridul dualism austro-ungar dela 1867 prevazuse pentru cazul acesta o deplina autonomie a natiunii romane, al carei organ de conducere urma sa-si insuseasca dreptul de a controla ge-stiunea Reprezentantei fundationale, drept care chiar prin dispositiile testamentare fusese rezervat guvernului din Budapesta. Probabil ca cei ce se gaseau in serviciul justitiei maghiare nu ar fi intarziat sa pronunte sentinta de anulare a unui astfel de testament, indata ce li s’ar fi oferit ocaziesa iain mai de aproape cercetare textul lui. Reprezentanta Fundatiunei Gozsdu a fost insa destul de prudenta sa faca tot ce i-a stat in putinta, spre a evita o astfel de ocazie.

A doua criza a fost de ordin politic extern si de o durata care s’a prelungit pana in clipa de fata. lata cateva din fazele ei principale:

Dupa incheierea razboiului mondial, averea Fundatiunii Gozsdu a ramas aproape in intregime pe teritoriul Ungariei. Reprezentanta neputand dispune de veniturile ei, acordarca zecilor si sutelor de burse studentesti nu a mai putut urma cu regularitatea anuala din trecut.

Reprezentanta a inceput imediat actiunea pentru afirmarea drepturilor Metropoliei ortodoxe romane din Transilvania asupra acestei averi. Intemeiata pe dispozitiunile precise ale Tratatului dela Trianon, (art. 249), care obligau Ungaria sa restitue proprietarilor legali fundatiunile de orice categorie, Metropolia a intervenit la Guvernul roman staruind sa se faca demersurile diplomatice necesare in acest scop.

Chestiunea nu era tocmai usor de resolvat, intrucat cei indreptatiti sa beneficieze de veniturile anuale ale acestei Fundatiuni – credinciosii Metropoliei transilvane – n’au avut norocul sa fie trecuti cu totii sub regim romanesc, ci o parte mai mica au ramas m Jugoslavia, iar alta in Ungaria si in fine una aproape disparenta in Cehoslovacia. In astfel de imprejurari – conform art. 256 din amintitul Tratat de pace – chestiunea urma sa fie resolvita prin intelegere intre guvernele tarilor respective.

La sfarsitul anului 1924 s’a incheiat intre Romania si Ungaria un acord provizoriu, m care se prevedea ca la pregatirea acordului definitiv sa se ceara si concursul guvernului jugoslav si cehoslovac. In baza acestui acord provizoriu Reprezentanta Fundatiunii Gozsdu a putut exercita un control direct – timp de trei ani – asupra averii si veniturilor anuale.

Pe langa toate staruintele desfasurate atat din partea Mitropoliei, cat si a Guvernului tarii a fost cu neputinta intrunirea reprezentantilor tarilor interesate spre a da chestiunii resolvirea definitiva.

Dupa conferinta dela Haga, chemata sa revizuiasca obligatiunile derivand din tratatele de pace, s’a ajuns la acordul semnat in Paris la 28 Aprilie 1930 intre Guvernul roman si ungar stipuland a se resolva chestiunea exclusiv intre aceste doua guverne. Dupa tratative purtate de reprezentantii Fundatiunii Gozsdu si ai Guvernului roman cu reprezentantii Guvernului ungar, timp de 7 ani, s’a putut incheia in sfarsit acordul definitiv la 27 Octomvire 1937, prin care intreaga avere a Fundatiunii precum si drepturile de libera dispozitiune asupra ei au fost asigurate pe seama Mitropoliei transilvane.

Acordul acesta a fost ratificat si urmeaza sa intre in vigoare. Guvemul ungar s’a angajat sa inlesneasca transferul veniturilor anuale de la Budapesta la Sibiu. Reprezentanta a consimtit sa cedeze o parte dm averea Fundatiunii pe seama Romanilor ortodocsi ramasi in cadrele actualului Stat ungar (punctul 3 din acordul dela 1937: considerand ca Fundatiunea Gozsdu a incetat sa mai existe ca fundatiune ungara si a devenit fundatiune romana, iar de alta parte considerand nevoile culturale ale Romanilor ortodocsi ramasi in Ungaria, s’a convenit ca pe seama acestora din urma sa se infiinteze din o parte a averii fundationale o fundatiune de burse si studii a Romanilor din Ungaria…).

Veniturile pe ultimii 20 de ani s’au constituit depozit la o mare banca budapestana (Pesti Elso Hazai Takarekpenztar). Acest depozit, fiind parte constitutiva din averea fundatiunii, e firesc sa treaca in proprietatea Mitropoliei.

Fundatiunea Gozsdu inainte de razboiu devenise una dintre cele mai mari fundatiuni de drept privat din fosta Monarhie Austro-Ungara. Inflatiunea postbelica i-a depreciat in mare parte valorile mobiliare; cu toate acestea averea ramasa, constand in deosebi din valori imobiliare (un corp de 8 mari cladiri m centrul Budapestei) formeaza si astazi o masa destul de considerabila. Dupa bilantul din primavara anului 1918 averea se urcase atunci la aproximativ 1 miliard Lei in valuta de azi.

X

Mai mult decat valoarea materiala a acestei Fundatiuni, menirea ei spirituala si imensul capital moral acumulat timp de peste o jumatate de veac, impunea Mitropoliei Transilvane obligatia sa faca din partea sa tot ce i-a stat in putinta spre a salva cu orice pret darul bunului credincios Emanuil Gozsdu si din criza interna si din cea rezultata pe urma razboiului mondial.

A trecut deci Fundatiunea Gozsdu prin amandoua crizele amintite si nu mai poate fi departe clipa, in care veniturile ei anuale vor incepe a se revarsa din nou cu vechea imbelsugare asupra studentilor talentati si stradalnici, dar lipsiti in cea mai mare parte de suficiente mijloace materiale.

In ziua de 4 Noemvrie 1869, cu cateva saptamani inainte de moarte, semnand Emanuil Gozsdu actul istoric cu atat de fericite consecinte, in fata martorilor testamentari si-a exprimat dorinta de a se ridica din mormant peste 100 de ani sa vada, ce s’a ales de testamentul si de fundatiunea sa. Multamita chivernisirii exemplar de scrupuloase a fostilor si actualilor membri ai Representantei fundationale, in grija carora e incredintat acest important izvor de binefaceri crestinesti, multamita apoi sfaturilor de conciliatiune ale fostului membru al Academiei Romane loan Puscariu, precum si interventiunilor actualului membru onorar, colegul nostru Ioan I. Lapedatu, care a dus la bun sfarsit actiunea pentru revendicarea acestei Fundatiuni pe seama Mitropoliei transilvane, nu pare lipsita de temeiu nadejdea ca de ar fi sa se indeplineasca, peste randuiala firii, dorinta exprimata din partea generosului ctitor, el ar putea sa ramana deplin impacat cu felul cum i s’au executat dispozitiile testamentare si ar gasi probabil cuvinte de lauda pentru toti cei ce au ostenit in cursul timpului grijind ca Fundatiunea lui sa fie salvata si sa sporeasca necontenit ca mana de faina si ca untul de lemn al femeii credincioase din Sarepta Sidonului.

Pentru aceasta toti cei ce au fost impartasiti de burse din veniturile Fundatiunii Gozsdu precum si toti pretuitorii sinceri ai darurilor inchinate ca prinos de jertfelnicie la altarul culturii romane, – vor perpetua numele generosului ctitor si al credinciosilor chivernisitori cu vie recunostinta din generatie in generatie.

inapoi la titluri

200 de ani de la nasterea lui Emanuil Gojdu

EMANUIL GOJDU – MECENAT AL CULTURII ROMÂNEŞTISe împlinesc 200 de ani de la naşterea lui Emanuil Gojdu, unul din reprezentanţii intelectualităţii române transilvãnene, aparţinând perioadei marilor frãmântãri din deceniile de mijloc ale secolului al XIX – lea, care, pe drept, se bucurã şi astãzi, de un renume neşters şi binemeritat. Locul sãu de frunte între marii noştri înaintaşi şi l-a câştigat prin neobosita-i strãdanie pentru afirmarea naţiunii şi a limbii româneşti, dar, mai ales, prin exceptionala sa activitate de ajutorare şi de susţinere, moralã şi materialã, a zecilor şi sutelor de tineri domici de învãţãturã. şi toate acestea urmare a unor realizãri şi merite proprii, manifestate de-a lungul întregii vieţi. Avocatul şi omul politic Emanuil Gojdu s-a nãscut la Oradea în 9 febmarie 1802, într-o familie de origine macedo-românã. Dupã studiile primare şi liceale facute m oraşul natal, tot aici, în 1820-1821, începe studierea dreptului, pe care-1 continuã m 1821-1822 la Bratislava şi în 1822-1824 la Budapesta, în 1824 obţinând diploma de avocat. Dupã absolvirea facultãţii rãmâne in capitala ungarã, lucrând trei ani ca stagiar la biroul unui cunoscut avocat de origine sârbã, Vitkovics, pentru ca apoi, la numai 25 de ani, sã-şi deschidã propriul birou de avocaturã. Avocat foarte cãutat, primul care înlocuieşte pledoariile m limba latinã cu cele în limba maghiară, strãlucit profesionist – pledoariile sale devin cursuri ale Facultãţii de Drept, Emanuil Gojdu strânge m timp, o avere uriaşã. Devine proprietarul unor mari mori şi preşedintele Asociaţiei Proprietarilor de Mori din Budapesta; Cumpãrã livezi, o casã somptuoasã pe strada Kiraly şi tot în capitala ungarã îşi constniieşte un şir de magazine. La Vitkovics, în perioada când a fost stagiar, Emanuil Gojdu cunoaşte mai mulţi scriitori maghiari importanţi – Kazinczy Ferenc, Virag Benedek, Kisfaludi Mihaly – care îl îndeamnã sã scrie. Drept urmare Gojdu a publicat chiar versuri în revista „Szepliteratura Ajandek”, frecventeazã şi cunoscutul atunci salon literar al lui Atanasie Grabovszki, unde întâlneşte mai mulţi români macedonem stabiliţi la Budapesta. Tot m casa lui Grabovszki, Gojdu se informeazã pe deplin şi devine adeptul concepţiei istorice şi lingvistice a Şcolii Ardelene, Grabovszki având legãturi cu Dimitrie Ţichindeal, Teodor Aaron, Moise Nicoară etc. Într-o scrisoare a lui Teodor Şerb cãtre Moise Nicoară, care îi ceruse caracterizări ale unor români patrioţi din Ungaria, acesta îl prezintã pe Gojdu ca fiind: „Bãrbat cu bune temeiuri şi cãtre români, tare învãpãiat” (2, p. 23). Într-un asemenea context se produce şi adevãratul sãu debut politic, m anul 1848, când datoritã calitãţilor sale desfaşoarã, aşa dupã cum este cunoscut, o bogatã activitate şi este propulsat, alãturi de ceilalţi lideri, m fruntea acţiunilor românilor din extremitatea vesticã a ţãrii. Se menţioneazã de exemplu, cã este principalul autor a celor douã documente fundamentale pentru evoluţia românilor, adoptate in mai 1848 in adunarea de la Pesta, cã tot ne-am adunat şi noi azi aici, de cãtre reprezentanţii românilor dm comitatele Arad, Bihor, Birchiş, Timiş, Torontal, Caraş şi oraşul Pesta, de pe unde suntem şi noi cei de azi, intitulate: 1). Petitia neamului românesc din Ungaria şi Banat şi 2). Înştiinţare cãtre Românii de lege rãsãriteanã neunitã”, care reprezintã practic un adevarat program politic. În ele, dupã cum se cunoaşte, se cere autonomia bisericeascã, constituirea unei comisii comune româno-sârbe care să delimiteze fundaţiile şcolare şi bisericeşti şi autonomia pentru şcolile româneşti. Dupã 1848, spirit prudent, Emanuil Gojdu se va retrage temporar din arena politicã, evitând riscurile unei posibile confruntãri cu autoritaţile instalate în urma infrângerii revoluţiei,care i-ar fi minat ascensiunea de mai târziu. Acesta era omul care se avântã din nou, cu o mai mare vigoare, în lupta pentru recunoaşterea drepturilor naţiunii române, mai ales de prin 1860. In prima parte a anului 1861 îl întâlnim în funcţia de prim comite al Caraşului, comitat cu o covârşitoare majoritate româneascã, unde Emanuil Gojdu a introdus ca limbă oficială, limba românã şi a numit în administraţia comitatului, în majoritate  demnitari şi funcţionari români. De asemenea a spnjinit înfiinţarea de şcoli româneşti de diferite grade şi a întocmit proiectul înfiinţãrii unui liceu românesc in Lugoj, donând in acest scop 2.000 de florini. In a doua parte a anului 1861 ajunge membru în Casa Magnaţilor – Camera Superioara a Parlamentului maghiar. în acest context, un moment important in afirmarea politicã a lui Emanuil Gojdu îl reprezintã “conferinţa confidenţialã”, desfaşurată la 7 mai 1861 in locuinţa sa din Budapesta, invitaţii fiind conducatori politici ai românilor din comitatele Ardealului. Facând o scurtã incursiune in trecutul poporului român, care a supravieţuit in pofida unor “grele împrejurãri”, Gojdu se întreabă – pe bună dreptate – “unde ar fi acuma Ardealul, această Sparta micã, dacã ar fi avut atâţia cetãţeni liberi câţi hiloţi a avut” (9, p. 425). 5 Analizând cu atenţie sporitã “litera” discursului sãu la aceastã conferinţă, vom conchide că Gojdu acţiona in consens cu factorii politici ai românilor transilvãneni. Nu întâmplãtor clasicul şi logicul sãu discurs, care a uluit opinia politicã din Imperiu, a fost considerat o imbatabilã pledoarie pentm cauza naţionalã. Ioan Lupaş, referindu-se la el, îl consideră “punctul culminant în cariera politică a lui Emanuil Gojdu” (4, p. 688). Popularitatea sa, a sporit şi mai mult drept consecinţã a rostirii unui alt celebru discurs al său, rostit de data aceasta în Casa Magnaţilor. Imaginea lui Gojdu, dãruit plenar cauzei  naţionale, exprimatã şi prin acest discurs o creionează cu perfectã intuiţie Teodor V. Pãcãţian, afirmand cã: “nimeni dintre reprezentantii românilor, intraţi in parlament, nu a înţeles situaţia grea creata pe seama lor, atât de mult convins despre necesitatea stabilirii unei solidaritãţi între luptãtorii naţionali… decât tocmai Emanuil Gojdu. De aceea a şi cãutat sã adune în jurul sãu pe toţi factorii politici ai neamului nostrum” (9, p. 296). Spiritul său activ şi justiţiar s-a manifestat apoi cu preponderenţã pe tãrâm parlamentar. El a reprezentat neabãtut interesele naţionale ale populaţiei românesti nu numai din Bihor ci şi din celelalte părti ale Transilvamei şi Banatului. De aceea nu evitãm a afirma că intransigenţa cu care şi-a aparat pozitia într-un parlament cu o componenţă majoritară străină cât şi fermitatea nedezminţită a opiniilor sale, i-au conferit atributul de remarcabil militant politic roman, la  care se adaugă şi acela de generos fondator al cunoscutei fundatiuni. În 1865 Emanuil Gojdu ajunge deputat al circumscriptiei Tinca – Bihor iar in 1869 consilier al Curţii de Casaţie. Şi in aceasta perioada s-a dedicat aceluiaş ideal, al slujirii poporului din rândul căruia făcea parte, bucurându-se de aceleaşi bune aprecieri. Dar Emanuil Gojdu, este cunoscut, mai ales după trecerea in eternitate (petrecuta în 3 februarie 1870) la vârsta de 68 de ani, pentru meritele sale incontestabile ca mecenat al culturii romaneşti. Primele manifestãri ale lui Emanuil Gojdu pe linia staruitoare şi ascendentă de sprijinire a culturiii româneşti le-a avut încâ din tinereţe. Este unul dintre membrii fondatori ai Şcolii de Arte şi Meserii din Pesta care mai tarziu devine politehnicã. Numele lui apare printre  colaboratorii celei dintai reviste literare româneşti tipãritã in capitala Ungariei de braşoveanul Zaharia Carcalechi, cu titlul “Biblioteca românească”. În volumul al treilea al acestei reviste, s-a publicat in anul 1829 apelul cãlduros al tânãrului avocat Emanuil Gojdu “Către străluciţii boieri ai Ţãrii Româneşti şi ai Moldovei”, cerându-le ajutor pentru scrierea şi tipărirea  carţilor „în limba patriotica”, “sã le rãspândeascã pentru înflorirea naţiunii romane”(1 f. 2). Dar Gojdu nu era doar omul apelurilor şi îndemnurilor, cu toate ca se gasea la inceputul carierei avocãţesti, nu a întârziat sã ofere sprijinul sau bănesc, atât pentru revista “Biblioteca Românească”, cât şi pentru „Calendarul românesc”, tipărit de Ştefan P. Neagoie. In semn de recunoştinţâ pentru ajutorul substanţial primit de la Emanuil Goidu, Stefan Neagoie, îi închina acestuia un mic volum de versuri, multumindu-i printr-o dedicatie „ca unui prea zelos patriot şi nationalist care inca “din bratele pãrintilor a început a nutri in pieptul său nationalitatea şi patriotismul de care toate pasurile creşterii şi învãţãrile sale în învingere cu cei mai alesi fii ai patriei cu cea mai mare laudã, le-adeplinit” (2., p.23). Inca din 1832, deci cu 37 de ani înainte de a-şi fi semnat celebrul testament, intâlnim printre frâmântãrile lui Emanuil Gojdu de a înfinta o fundatie. Aceasta reiese dintr-o scrisoare adresata lui Stefan Neagoie, caruia îi solicita clişee cu portretele lui Iancu de Hunedoara şi Matei Corvin, pentru a le multiplica şi a le vinde. Din banii obtinuţi urmand sa creeze o Fundatie pentru vecinica tipãrire a „Calendarului.” Una dintre remarcabilele etape din activitatea de mecenat a lui Emanuil Gojdu a constat în organizarea „Comitetului pentru ajutorarea tinerilor juristi de la Universitatea Pestana”, înfiintat in iarna anului 1861. Acest comitet, prezidat de Gojdu a lansat un apel călduros în presa românească contemporană, adresat intregii populaţii din Transilvania, prin care aceasta este solicitată să contribuie, prin donatii, la infiintarea unui fond de ajutorare a studenţimii romane “meritoare şi lipsite de fonduri”, inscrisã la Facultatea de Drept din Pesta. Activitatea de propagandă dusă pentru constituirea fondurilor necesare ajutorarii tinerimii studenteşti şi adunãrile populare ţinute în acest scop, au transformat întreaga actiune într-o adevãratâ mişcare a românilor, care a cuprins pături sociale diferite din aproape toatã ţara. „Exemplele mai multor zeloşi romani însufletiti pentru bunul comun, ca să nu fac amintire de chemãrile speciale, mă îndeamnă şi pe mine – scrie un profesor al Gimiaziului din Beiuş – sã starui in Beiuş şi în împrejurimi sã colecteze pentru ajutorarea studenţilor din Pesta, iar arădenii fac un adevãrat apel cãtre întregul popor. „De-a Dumnezeu ca şi alţi confrati ai noştri, care voiesc şi doresc înflorirea naţiunii române şi întarirea ei, în cultură, sã facã şi mai mult, cãci numai aşa va înflori acţiunea românã şi va ajunge la epoca de aur dacã fiii ei o vor sprijni şi o vor ajuta” (2, p. 24). Comitetul format iniţial pentru sprijinirea studenţilor de la Facultatea de Drept îşi pierde – la propunerea lui Gojdu – caracterul exclusivist şi din aprilie 1862, gãsim alãturi de cei de la drept şi studenţi de la medicinã umanã, medicina veterinară şi silviculturã, susţinuţi din fondurile comitetului. De reţinut ca ajutoarele au fost date şi studenţilor maghiari, sârbi sau de altã etnie, aşa cum reiese, de exemplu, din protocolul şedinţei comitetului dm 3 martie 1862, printer cei subscrişi cu ajutoare gãsindu-se asemenea nume, alãturi de cele romaneşti. O analiză minutioasă a documentelor, evidenţiazã adeziunea populaţiei româneşti, indiferent de categoriile sociale la „politica” culturală, provocata de Comitetul aflat sub autoritatea lui Emanuil Gojdu. S-a configurat astfel, unul din mijloacele eficiente de stimulare şi subvenţionare a tineretului studios, care n-a intrat decât întâmplãtor, in atenţia statului habsburgic. Pãtruns de cele mai inãlţãtoare sentimente pentru neamul care l-a zamislit, Emanuil Gojdu nãzuia spre împlinirea celui mai memorabil act – de a pune temelia unei fundatiuni. Sunt deosebit de semnificative cuvintele lui in acest sens- “iubirea ce am cãtre naţiunea mea neîncetat mâ îmboldeşte să starui în faptã cã încâ şi după moarte sa erup de sub gliile mormântului spre a pute a fi pururea în sânul familiei mele” (8, p. 48-50). Observând lipsa de inetelectuali şi functionari români, existenţi intr-un numãr mult prea mic, el este incredinţat de necesitatea stringentã de a crea, prin toate mijloacele posibile, o pătură masivă şi bine pregãtitã a acestora, capabilã să ocupe cele mai înalte funcţiuni in administraţia de stat, pentru cã şi pe aceastã cale legală, să poatã servi interesele românilor şi cultura româneascã. Emanuil Gojdu era convins că progresul cultural este imposibil fară suport material. Si dacã şi-a pus viaţa în slujba acestei idei, şi-a pus în slujba ei şi moartea. În 1869 Emanuil Gojdu îşi face testamentul, prin care stabileşte ca cea mai mare parte a averii sale sã fie administratã de o reprezentanţa in cadrul unei Fundatii care-i va putra numele, din ale cãrui venitun se vor acorda stipendii tinerilor români ortodocşi dornici de învãţâtura. Actul testamentar lasa o parte a averii sotiei şi rudelor, restul – imobile, bani, depozite bancare, actiuni – le-a lãsat Fundatiei. Prima Reprezentanţã a Fundaţiei a fost stabilita la 23 aprilie 1870 şi era condusã de Andrei Saguna. Reprezentanţa era aleasa din trei în trei ani, iar fundaţia pusă sub patronajul Congresului National Bisericesc Ortodox. Fundatia „Emanuil Gojdu” nu a funcţionat fărã dificultăţi, rdicându-se destule probleme materiale, dar şi probleme puse de autoritãţile vremii, care nu acceptau cu uşurintã o asemenea instituţie. Dar, dând dovada de tact şi pricepere, Reprezentanta fundatiei a reuşit să respecte spiritul şi litera testamentului, fundaţia consolidându-şi poziţia materialã şi financiarã, devenind, înainte de rãzboi, una din cele mai mari fundaţii de drept privat din fosta monarhie austro-ungarã, care a asigurat din punct de vedere material, alaturi de alte fundatii, sporirea numãrului de intelectuali români. La bilanţul făcut in anul 1918 valoarea averii fundatiei depãşea 10 milioane de coroane. Se acordasera de asemenea 4.555 de burse pentru studenţi şi elevi şi 928 de ajutoare ocazionale, de regulă unor tineri preoţi. Au fost bursieri ai Fundaţiei Emanuil Gojdu – Victor Babeş, Octavian Goga, Valeriu Branişte, Silviu Dragomir, Ioan Lupaş, Traian Vuia, Teodor Neş, Petru Groza etc. Programul de burse a fost gândit pânã in anul 2001.                          Prin înfaptuirile sale de sprijinire a tinerilor romani la studiu in ţara şi in străinătate, Fundatia „Emanuil Gojdu” reprezintã o putemică mişcare naţional- Culturalã înTransilvania, Banat şiUngaria. Fondatorul si sustinãtorii ei au fost animaţi de idealul înfăptuirii unitatii nationale a românilor. Creând posibilitãti materiale tineretului român de a studia la universitãtile din centrul şi apusul Europei, Fundaţia a contribuit la formarea unei intelectualitãti române în diferite domenii, care au constituit puternice puncte de sprijin ale „Astrei” şi ale altor instituţii culturale in nord-vestul Carpatilor. Impreunã cu cei promovati de alte Societãţi sau Fundaţii, intelectualii formati cu ajutorul Fundatiei Gojdu, au conlucrat pe acelaşi teren de lupta, cuprinzând surse largi, într-o mişcare cultural-politicã unitarã, cu rezultate pozitive, ducând la triumful mişcãrii naţional-culturale romaneşţi ale cărei rezultate prozitive au culminat cu mãreţul act de la 1 Decembne 1918. Si astfel, prin faptele sale de mecenat al culturii româneşti, Emanuil Gojdu ne este şi va rãmâne de-a pururi contemporan.

inapoi la titluri

Situatia actuala a Fundatiei Gojdu

Evenimentele survenite în anii 1988-1989 în centrul şi estul Europei au dus la modificãri însemnate atât din punct de vedere geografic, cât şi social – politic. Cãderea regimului comunist şi redobândirea libertãţii de expresie şi de mişcare au deschis porţile unei noi ere în istoria popoarelor din aceastã parte a Europei. Idealurile “revoluţionare”, militând pentru libertãţi sociale şi politice, pentru adevãratul progres material şi cultural, au constituit factorul principal în lupta pentru redeşteptarea conştiinţei apartenentei noastre, ca popor şi naţiune, la un trecut glorios, datoritâ unei mâini de oameni “unşii Norocului, seniorii, oligarhia, împlatoşatã cu toate drepturile”, o seamã de români, “rãsãriţi din pãtura crâncenã comprimatã” (Teodor Neş, În memoria lui Emanuil Gojdu, în “Legea Româneascã” nr. 3/1 febr. 1934, p. 17), care au fãcut sfoiţãri vrednice de laudă întregii suflãri. Astfel, ca omagiu şi recunoştinţã datorate marelui mecenat pentru neamul românesc şi din dorinţa respectării voinţei testamentare, după 1990, un grup de ierarhi, teologi, profesori universitari şi oameni de cultură au hotârât reluarea activitãţii Fundaţiei Gojdu, punând-o sub înaltul patronaj al Mitropoliilor Ardealului şi Banatului aşa cum a fost dorinţa întemeietorului ei. În spiritul legilor româneşti din perioada respectivã, ideea s-a concretizat la 30 septembrie 1996, când s-a adoptat Statutul de funcţionare al Fundaţiei Gojdu, după cum reiese din Actul de constituire, autentificat sub nr. 1463 din 30 septembrie 1996. În urma demersurilor fãcute in continuare, Tribunalul Sibiu a dat Sentinţa civilã nr. 608/1996 în şedinţa publicã din 9 octombrie 1996, Dosar nr. 3786 şi ca o, recunoaştere a Hotărârii 1709/22 iulie 1924, când a fost oficializ de jure tranferul Reprezentanţei Fundaţiei de la Budapesta la Sibiu, prin care Fundaţia Gojdu, a redobândit personalitatea juridicã şi a fost înmatriculată in Registrul Comerţului sub nr. SC nr. 608 din 09.10.1996 şi în Registrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice şi a Controlului financiar de Stat ajudeţului Sibiu sub nr. 732/13.11.1997. Din partea Ministerului Finanţelor, Fundaţia Gojdu a primit codul de înregistrare Fiscală nr. 9935241. Fundaţia este condusã de o Reprezentanţã alcãtuitã din Preşedinte, cinci vicepreşedinţi şi un secretar. Din punct de vedere organizatoric, Reprezentanţa s-a întâlnit semestrial sau ori de câte ori a fost nevoie. Adunarea generalã a membrilor are loc anual. Scopul Fundaţiei este identic cu cel din Actul testamentar, întocmit în 1869, de Gojdu care a stabilit ca întreaga avere sã fie administrată în cadrul unei fundaţii, şi anume: • Cultivarea şi rãspândirea valorilor culturii române în teritoriile locuite de români şi în rândul naţiunilor alãturi de care convieţuiesc în spaţiul central european; • Încurajarea şi sprijinirea cercetãrilor în domeniul istoriei, teologiei, dreptului, filologiei, filosofiei, psihologiei, pedagogiei, sociologiei şi etnografiei, care au ca obiectiv punerea în valoare a spiritualităţii poporului român, inclusiv prin organizarea de simpozioane, conferinţe şi mese rotunde cu caracter naţional şi intemaţional; • Acordarea de burse tinerilor români dornici sã studieze în instituţiile strãine. • Editarea de carte româneascã în limba românã şi în limbile naţionalitaţilor din spaţiul central european, destinate bibliotecilor publice şi şcolare la care au acces etnicii români, precum şi instituţiilor de învãţâmânt din strâinătate profilate pe cultura şi civilizaţia poporului roman.    Începând cu aceastâ datã, Fundaţia îşi reia efectiv activitatea. Desigur, la început limitându-se doar la activitãţi exclusiv culturale, prin participãri ale membrilor ei la diferite simpozioane, sesiuni ştiinţifice sau lansãri de carte. Aceasta datoritã ineiţiei inevitabile oricãrui început, dar şi datorită lipsei de fonduri băneşti. Cu toate acestea Fundaţia a acordat subvenţii pentru tipãrirea unor cãrţi şi reviste; a acordat ajutoare fmanciare unor membri pentru a se deplasa la diferite biblioteci şi arhive pentru a le cerceta în vederea elaborãrii unor cãrţi. De asemenea, anual Fundaţia a fost prezentă la Budapesta cu ocazia comemorãrii lui Emanuil Gojdu şi a altor manifestãri organizate de Comunitatea românească din Ungaria. Pentru continuarea activitătii, în spiritul lui Gojdu, Reprezentanţii Fundaţiei de la Sibiu au iniţiat demersurile necesare redobândirii bunurilor care i-au apartinut, fie în România, fie în Ungaria. în acest sens s-au întocmit diverse memorii care au fost trimise Ministerului Afacerilor Exteme, Secretarului de Stat pentru Culte, precum şi altor instituţii guvemamentale. Deşi lucrurile s-au urnit destul de greu, aceste demersuri au avut ca efect constituirea, în anul 1998, a unui “Grup de iniţiativă” din care au făcut parte reprezentanţi ai diferitelor partide parlamentare şi instituţii guvemamentale, pentru ca astfel, să se continue eforturile asumate de Guvemul român, începând cu anul 1920 din încredinţarea Reprezentanţei Fundaţiei, de redobândire a averii Gojdu. Grupul de imţiativa, care s-a întrunit de câteva ori, a făcut propuneri concrete pentru rezolvarea problemei, in cadrul Comisiei de Politică Extemã a Senatului României. Din memoriile adresate Guvemului ungar, prin intermediul M.A.E. din România reiese cã: “punctul de vedere al M.A.E. al Republicii Ungare este acela că acordurile intemaţionale în vigoare între cele douã tãri nu asigură baza jundica pentru România de a pretinde bunurile din Ungaria ale fostei Fundaţu Gojdu . (Cotidianul – Azi din 2 mai 2000). Ungaria, potrivit unei emisiuni difuzată de BBC în 7 iunie 2001, în care Ungaria adoptă urmãtoarea poziţie: • “Pretenţiile României privind averea Fundaţiei Gojdu nu au fost luate in considerare de Tratatul de pace încheiat la Paris în 1947; • Problema a fost reglementată (“probabil la presiunea Uniunii Sovietice”, notează Gyula Keszthelyi – realizatorul emisiunii) în 1953, când ambele tări au semnat (“dupã caracterizarea unui diplomat maghiar”, subliniazã acelaşi Gyula Keszthelyi) “un formular tipizat pentru lagãrul socialist” renunţând la orice pretenţie de despãgubire. • Modificarea actului încheiat în 1953 este posibilã numai cu acordul pãrţilor, lucru imposibil înainte de 1990, iar dupã schimbarea regimului nu a fost cerutã de nimeni. • Tratatul de bazã semnat în 1996 de ambele ţãri nu dã nici o indicaţie în privinţa averii Fundaţiei Gojdu ci doar menţioneazã cã pãrţile apãră şi păstrează monumentele şi locurile sfinte ale minoritãţilor. • Dacã partea românã susţine cã cererea sa este valabilã în pofida unor convenţii intemaţionale valabile, trebuie sã aibă în vedere că şi partea ungarâ îşi rezervã dreptul ca tot pe baza unor convenţii intemaţionale sã cearã restabilirea dreptului patrimonial asupra unor bunuri ce au fost în proprietatea unor persoane fizice şi juridice ungare. Este uşor de înţeles poziţia Guvemului maghiar faţă de averea Gojdu, ştiindu-se că, începând cu Tratatul de la Trianon, Guvernul maghiar a tergiversat de fiecare dată rezolvarea, respectiv retrocedarea proprietãţii. Cu toate acestea, Reprezentanţa de la Sibiu a fãcut in vara anului 2001 alte demersuri cãtre M.A.E. român. În urma celor douã runde de discuţii cu reprezentanţii M.A.E. s-a reuşit, în cadrul dialogului bilateral cu Guvernul maghiar repunerea pe masa tratativelor a problemei Gojdu. “Reuşita” a fost făcută publicã prin declaraţia ministrului român de exteme, Mircea Geoanã, de cãtre cotidienele budapestane în ziua de 9 noiembrie 2001. În toatã aceastã perioadă Autoritãtile ungare au încercat prin diferite Metode sã se comporte ca un adevãrat proprietar al bunurilor Gojdu, încât “Magyar Hirlap” din Budapesta menţiona: “Consiliul unuia din sectoarele Budapestei va decide, în urmãtoarele zile, soarta curţii Gojdu, ceea ce va permite semnarea contractului cu firma care va exploata complexul clãdirilor situate in centrul oraşului. Curtea Gojdu va deveni centru comercial şi de agrement” (Cotidianul “Azi” 2mai, 2000). O primã încercare s-a “reuşit” prin înţelegerea de vânzare – cumpărare a proprietãtii Gojdu câtre o firmã cipriotă, în schimbul a 800 milioane forinţi şi cu obligaţia de a investi aproximativ 2,5 miliarde forinţi pentru amenajarea centrului cultural  Covent Garden al Budapestei, deşi Oficiul Naţional de Ocrotire a Monumentelor Istorice din Ungaria a declarat curtea Gojdu “monument istoric ocrotit”. În paralel, Reprezentanţa Fundaţiei a “acţionat” şi pe cale juridicã. Astfel, prin adresa nr. 132/8 decembrie 1999 (redactatã m limbile românã şi maghiară) se chema în judecată Primãria sectorului VII din Budapesta pentru: 1) Anularea licitaţiei întreprinsă de cãtre Primãrie, prin care proprietatea “Gojdu”, respectiv imobilele situate în Budapesta, str. Kiraly nr. 13, str. Dob nr. 16 şi Str. Hollo nr. 8 au fost adjudecate de către Societatea Magyar Ingatlambefektetesi R.T. 2) Desfiinţarea actelor administrative emise de autoritãţile comuniste în anul 1952, privind naţionalizarea întregului patrimoniu apaiţinând Fundaţiei Gojdu. Judecãtoria Capitalei analizeazã adresa Fundaţiei şi cere, prin adresa Nr. 20.490/25 ianuarie 2000, completarea dosarului. În acest sens, Reprezentanţa Fundaţiei a încheiat în 5 aprilie 2000 un Contract de împuternicire cu avocatul Dr. Szilagyi Ferenc, din Budapesta, prin care i se cerea “să procure de la oficiile de cadastru competente, de la Autoguvernarea românilor din sectorul VII al Budapestei şi de la toate autoritãţile în care se prezintã bunurile Fundaţiei Gojdu acele documente din care să rezulte actualul statut juridic al imobilelor respective” (cf. Actului alcătuit în limba românã şi maghiarã). Se are în vedere şi ideea colaborãrii cu o firmã de consultanţã juridicã intemationalã, precum şi apelarea la anumite organisme internaţionale. Prin urmare, actualmente, “lupta” se desfăşoarã pe douã planuri: politic şi juridic. Însã, având în vedere contextul politic din ambele tãri şi totodată aspiraţiile fiecãrei pãrţi de integrare în structurile comunitare şi euro-atlantice, Reprezentanţa Fundaţiei nu este pesimistã, ci acţioneazã, în continuare, cu mijloacele care deocamdată îi stau la dispoziţie. Ţinând cont de persistenţa pãrţii ungare în a înclina spre o soluţie vãdit ilegalã din punct de vedere al dreptului intemaţional şi de unele propuneri avansate de juriştii români în perioada interbelicã apreciem cã se impune analizarea, în prezent, cu toatã atenţia şi tactul necesar, a problemei Gojdu.Pr. Conf. Univ. dr. Aurel Pavel

inapoi la titluri

Victor Jinga despre Emanuil Gojdu ca „personalitate controversată” a neamului românesc

prof. univ. dr. Mihai D. Drecin
Universitatea din OradeaÎn ocazii aniversare, festive, cum este şi aceasta – 200 de ani de la naşterea marelui mecenat român Emanuil Gojdu – nu o datã suntem tentaţi să scoatem în evidenţă mai mult partea frumoasă, luminoasã, convenabilă a lucrurilor. Indiferent dacã este vorba de viaţa şi faptele unei personalitãţi sau a unei întregi generaţii deschizãtoare de noi orizonturi, ori facem trimitere la evenimente istorice importante care ne-au marcat drumul devenirii noastre.
O astfel de manieră de-a scrie şi propaga istoria naţionalã mulţi cercetãtori au considerat-o şi o considerã păguboasă. După cum la fel de neavenită este scoaterea în evidenţă numai a scãpãrilor, scăderilor, chiar tarelor unui popor şi conducătorilor lui la un moment dat. În fond,viaţa oricãrui individ – indiferent de condiţia lui socialã şi culturală, ca şi a poporului din care face parte, nu pot fi zugrãvite numai în alb sau negru, nu pot fi tranşant proiectate numai în lumini sau umbre. Truda şi lupta pentru existenţã şi afirmare obligã la manifestãri care cuprind o paletă largã de gesturi de la pragmatism, acomodãri de moment pănă la eroism, sacrificiu de sine pentru apãrarea unor principii, interese personale, de grup sau naţionale. Cu atât mai mult cu cât segmentul de timp istoric în care te mişti este propriu unei perioade de tranziţie, cu realitãţi şi situaţii încã insufficient aşezate, mentalităţi în coagulare, obiective şi metode de atingere a acestora în curs de limpezire, cristalizare.
Este şi cazul perioadei în care a trãit şi s-a afirmat Emanuil Gojdu. În jurul anului revolutionar 1848-1849, în Centrul Europei se facea trecerea de la modelul feudal la cel modern, capitalist al existenţei zilnice; de la drepturi numai pentru naţiunile medievale privilegiate la drepturi pentru cetăţeanul de rând, universal; de la conştiinţa de neam la cea nationalã. Românii erau prinşi în acest complex proces, dînd tribut epocii, acumulând experientă şi energii din care, în numai 70 de ani, se va naşte statul naţional unitar.
Din apreciabila bibliografie dedicată sãrbătoritului nostru, ne oprim asupra unui studiu, în mare mãsură iredit, datorat economistului şi universitarului Victor Jinga (1901-1990).
Studiul intitulat semnificativ „O personalitate controversatã: Emanuil Gojdu”, a fost redactat în 1983 şi sustinut sub forma unor conferinţe în cadrul „Asociaţiei de istoria dreptului şi instituţiilor” şi la „Studioul de limbi al Casei de cultură a sectorului 2 din Bucureşti, în zilele de 13 noiembrie, respectiv 9 decembrie 1983.
Autorul studiului a fost o cunoscutã personalitate a României anilor 1929 – 1949.
Profesor la Academia de înalte Studii Comerciale şi Industriale din Cluj, apoi Rector al acesteia în timpul refugiului la Braşov în urma Dictatului de la Viena; membru al Partidului Naţional Ţãrãnesc şi al unor guverne ale anului 1939; teoretician şi organizator al cooperaţiei interbelice; autor de cursuri universitare, articole şi studii în sfera ştiinţelor economice şi istoriei, premiat, în 1946, de Academia Română pentru lucrarea, în două volume, „Problemele fundamentale ale Transilvaniei”, apãrutã la Braşov în 1945; prigonit politic de regimul comunist care îl arestează în mai multe rânduri, fiindu-I intentate două procese soldate cn tot atâtea detenţii substanţiale in lagãre şi celebrele închisori comuniste (1949 – 1954; 1959 -1963). O datã cu liberalizarea temporară a regimului, Victor Jinga este angajat, în august 1963, ca cercetãtor la „Institutul de cercetări economice” al Academiei Române din Bucureşti, unde va funcţiona pânã la pensionare, în 1973. Noul loc de muncă îi permite să revinã la vechile sale pasiuni: studiul, scrisul, participarea la sesiuni ştiinţifice, conferinţe şi congrese naţionale şi intemaţionale. Va reuşi, cu anumite dificultăţi, să publice căteva cărţi de referinţă pentru ştiintele economice româneşti, lasă în manuscris alte cãrţi şi studii bine documentate şi interesante prin tematica şi arhitectura lor interioară. Din 1992 Universitatea dm Oradea organizează, din doi în doi ani, Simpozionul naţional dedicat vieţii şi activităţii profesorului Victor Jinga. S-au publicat articole, studii şi volume dedicate Profesorului.
In 1995 s-a reeditat lucrarea sa de referinţă „Probleme fundamentale ale Transilvamei”. Cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la naşterea sa, în Sala de Consiliu a Academiei Române s-a desfaşurat o sesiune jubiliară.
Cele 28 de pagini al manuscrisului profesorului Victor Jinga dedicate personalităţii lui Emanuil Gojdu se bazeazã pe trei categorii de surse documentare. In primul rând pe lucrãri inedite începând cu „Enciclopedia Românã” a lui Cornel Diaconovich (1900), „Cartea de aur” a lui Teodor V. Păcãţian (1902), Revai Nagy Lexikon, studiile lui Matei Voileanu (1899), Ioan Puşcariu (1913), loan Lupaş (1918, 1940), Teodor Neş (1937). Dintre cele mai noi amintim „Monografia Liceului Emanuil Gojdu din Oradea” (1971) şi o culegere de comunicãri susţinute la Sesiunea ştiinţifică comemorativă ocazionatã de aniversarea a 170 de ani de la naşterea patronului liceului orădean (Oradea.1972). În ordine, urmează documentarea de presă: „Gazeta
Transilvaniei” şi „Foaia pentru Minte, Inimã şi Literatură”, „Concordia”, „Familia”, Biblioteca Româneascã” a lui Zaharia Carcalechi. In sfârşit, pentru a puncta evoluţia istoriei „Fundaţiei Gojdu” între 1936 – 1952, Victor Jinga face cercetãri in arhiva „Reprezentantei” aflată la Biblioteca Institutului Teologic din Sibiu. El precizeazã ca, din pãcate “n-am putut afla informaţii actuale precise despre situaţia de acum a patrimoniului Fundaţiei Gojdu”, deoarece la biblioteca amintită „…materialul documentar este rãvãşit şi foarte greu de consultat”. Dacã avem în vedere faptul cã istoriografia marxistă româneascã nu a acordat atenţie personalităţii lui Gojdu, considerãm cã Victor Jinga a facut apel la bibliografia de bază existentã la aceea datã, depistată şi valonficata cu conştiinciozitatea omului de ştiinţă.                                     . .
Arhitectura interioarã a studiului dovedeşte puterea de sinteza a autorului ei, strădania acestuia de-a întelege epoca şi explica motivaţiile gesturilor personajulm. Cu alte cuvinte, Victor Jinga ne oferã principalele date de istorie evenimenţialã in care a fost implicat Emanuil Gojdu, pe care, apoi, le judecă şi explicã dând studiului o evidentã nota de cercetare a mentalităţilor vremii. Prezentarea „personalităţii complexe şi controversate a lui Emanml Gojdu după expresia lui Victor Jinga – începe cu date biografice legate de familia macedo- românului nãscut la Oradea, şcoala şi studiile mai înalte urmate la Bratislava şi Budapesta, cele două cãsătorii pe care le-a contractat în viaţa sa, împlinirea materială ca avocat şi om de afaceri în societatea budapestanã. Sunt enumerate, apoi, funcţiile politico-administrative şi profesionale în care a fost numit şi susţinut de clasa politicã maghiarã, care 1-a acceptat şi adoptat în mare mãsurã. Este vorba de comite suprem al comitatului Caraş (1861) – funcţie care îl propulseazã în calitatea de membru al Camerei Magnaţilor, forul legiuitor suprem al Parlamentului maghiar; deputat al circumscripţiei Tinca-Bihor (1865-1868) şi judecător – consilier la Curtea Supremă (Curţea de casaţie) a Ungariei (1869).8 Partea cea mai substanţialã a studiului analizeazã manifestările de filomaghiarism ale lui Gojdu din diferite momente ale vieţii sale. Ele se sprijină pe date, citate substanţiale din discursurile lui politice, confesiuni, aprecieri ale altor personalitãţi a românilor transilvãneni contemporani ai lui Gojdu referitor la viaţa şi faptele marelui mecenat. Victor Jinga face o analizã rafinatã tuturor atitudinilor lui Gojdu, căutând şi oferind explicaţii corecte derivate din mentalitatea personajului şi evoluţia vieţii politice din Imperiul habsburg. Marea realizare a lui Emanuil Gojdu, Fundaţia care îi poartă numele, stã, firesc, în atenţia lui Victor Jinga. Acesta o considerã „ expresia sensibilitãţii lui de om şi de român, cea care-i compenseazã eşuarea completã a gîndirii şi metodologiei politice profesate de-a-lungul întregii vieţi”. Ultimele trei pagini se constituie într-o veritabilã sinteză conclusivã a opiniilor Profesorului faţă de viaţa şi activitatea lui Emanuil Gojdu. Densitatea şi profuziunea judecãţii ne determinã să le reproducem ad literam în finalul comunicãrii noastre.
In studiul sãu Victor Jinga a fost interesat sã depiste şi analizeze rãdăcinile sentimentelor româneşti, respectiv filomaghiare din mentalitatea şi activitatea curentã a avocatului şi omului politic Emanuil Gojdu.
Originea macedo-română şi ortodoxă au constituit fundamentul românismului lui Gojdu. Cultivarea şi fortificarea acestuia în perioada delicată a tinereţii, când se modeleazã şi împlineşte personalitatea individului, s-a facut puţin şi superficial. Dupã absolvirea şcolii primare româneşti ortodoxe la Oradea, urmează liceul catolic al călugãrilor premonstratensi cunoscut, adãugãm noi, pentru rigoarea cu care forma buni cetăţeni maghiari. Pregătirea juridicã o face la Oradea, Bratislava (Pojon) şi Budapesta – oraşe cu mare majoritate maghiară în prima jumãtate a secolului al XIX-lea şi cu impact ca atare asupra tinerilor studenţi. Prima sa soţie, Anastasia, din familia macedo-românã Pometa, a fost, potrivit lui V. Jinga, o “…femeie excepţionalã prin românismul şi vrednicia sa, [care] a îmbunãtãţit limba maternă a soţului ei şi a adîncit sentimentul lui national”.  După moartea ei, cea de a doua soţie, mult mai tănãră, deşi tot de origine macedo-română, „s-a silit sã înveţe limba româneascã” – spune V. Jinga. De altfel, dupã moartea lui Gojdu, aceasta se va cãsãtori „…curând, cu marele proprietar ungur losif Nemeshegyi”.   Dacã în timpul îndelungatei prime cãsãtorii (1832 – 1863) atmosfera românească din familie echilibra presiunea societăţii maghiare în mijlocul cãreia îşi cîştiga existenţa ca avocat, în ultimii ani ai vieţii (1863 – 1870) noua soţie nu a putut sã-I ofere lui Emanuil Gojdu nici măcar aceastã satisfacţie.
Cu toate acestea, V. Jinga înregistreazã o serie de evidente luãri de atitudine româneşti în viaţa privatã şi publicã a lui Emanuil Gojdu. Astfel, „Gojdu a fost, de timpuriu, colaborator şi sprijinitor al unor publicaţii româneşti. El apare, curând, printer colaboratorii celei dintîi reviste literare româneşti, tipăritã în Budapesta de braşoveanul Zaharia Carcalechi, cu numele <Biblioteca Româneascã>. La sfărşitul anului 1829, in al treilea volum al acestei reviste (pag. 31-36), Gojdu – aratã V. Jinga în continuare – publicã o <Cuvîntare de rugãciune a Naţiei Româneşti cãtre strãluciţii Boieri ai Ţãrii Româneşti şi ai Moldovei>, adaugănd la semnãtura lui calificativul <jurat al Ungariei la Tabla Krãiascã, advocat>, afirmând – în acest lung mesaj – cã <în toate pãrţile geme sufletul neamului nostru într-un întuneric înfîorãtor: tristã dormitare a cotropit înaltele româneşti talente…. Pierderea limbii noastre este o adevãratã îngropare în mormîntul întunericului şi al neştiinţei…..aţi surpat pentru multe veacuri asupritoarele primejdii….aţi  pãstrat  libertatea persoanelor noastre….aveţi  douã Principate binecuvăntate de Dumnezeu>. Si Gojdu cere boierilor sã ajute <scrierea şi tipãrirea cãrţilor în limba Patrioticeascã>, să le citeascã şi sã le rãspândeascã <pentru cã nu este mai mare mîngãere, mai adevãrată îndestulare, decît simţirea fericirii şi a măririi Neamului>.
Apelul lui Gojdu – concluzioneazã V. Jinga – a adus lui Carcalechi un spor însemnat de abonaţi”.   În anul urmãtor, „Gojdu a ajutat pe învãţãtorul şcolii româneşti din Pesta, Stefan Niagoe, sã scoatã <Calendarul Românesc>(1830), cerîndu-i acestuia sã-i dea, pentru multiplicare, <arãmurile chipurilor lui lon Huniade şi ale fiilor sãi Ladislau şi Matia Corvinul> , pentru a le rãspăndi printre români, iar cu încasãrile respective sã se ajute Calendarul”. Nu întâmplãtor, adãugãm noi, Gojdu îi cerea învãţãtorului Stefan Niagoe sã-i dea spre multiplicare portretele lui Iancu de Hunedoara şi a fiilor acestuia. Originea partial românescã a lui Iancu – marele comandant de oşti, apărãtor al creştinatãţii împotriva pericolului otoman, şi a lui Matei Corvin – cel mai ilustru rege al Ungariei, îi satisfaceau lui E. Gojdu dublul orgoliu de român şi maghiar, statut sufletesc care-1 împãca cu trecutul familiei sale şi-l motiva pentru a se simţi bine în mijlocul elitei politice maghiare, care-1 accepta şi folosea în propriul ei interes.
Pentru anul 1861, moment de debut al scurtei perioade liberale din istoria Imperiului habsburg, Victor Jinga reţine trei importante gesturi din activitatea lui E. Gojdu, considerate tot atîtea mostre de dragoste de neam. Marele mecenat devine membru al  „Asociaţiimii transilvane pentru literatura românã şi cultura poporului român”(„Astra”), condusã de cunoscutul ierarh Andrei Şaguna, care îi era prieten apropiat. Societatea culturalã de la Sibiu îşi propunea sã ridice gradul de culturã livreascã, modernã a românilor din Transilvania, bazã a luptei de emancipare şi eliberare naţională. La scurtã vreme dupã ce a fost numit comite suprem al Caraşului, comitat locuit în mare majoritate de români, „cînd i s-au impus anumite constrîngeri de ordin naţional şi administrativ, Gojdu şi-a dat demisia din însãrcinarea de comite suprem. El a condus, deci – spune V. Jinga în continuare – puţin timp comitatul Caraş”.  Această atitudine a românului Gojdu îi prilejuieşte lui V. Jinga sã facã cîteva constatãri pertinente referitor la modul m care clasa politică maghiarã a vremii înţelegea democraţia constituţionalã. „în afarã de parlament (Dieta şi Camera Magnaţilor) şi presã, românii aveau de luptat şi în comitate, pentru impunerea dreptului limbii române, pentru participarea în foruri de conducere şi m administraţie potrivit numărului şi împortanţei lor, pentru soluţionarea justã a problemelor în care erau interesaţi. Constituţionalismul a fost înţeles şi aplicat de unguri m felul lor, acela al supremaţiei intereselor lor prin reintegrarea lor în toate drepturile politico-naţionale de mai înainte (de 1848 – n.n.M.D.) şi nesocotirea drepturilor fireşti şi legitime ale românilor. Lupta era pe faţã, deschisã, intransigentã. Dominarea ungurilor – şi acolo unde erau minoritate – era concepută amãnunţit la centru şi aplicatã prin comitele suprem, ungur mai totdeauna, care punea toate la cale în spirit maghiar, şi potrivit intereslor maghiare”. Aş adăuga: constatãri de perenã actualitatea. în sfărşit, Gojdu încearcã să realizeze o unitate de acţiune a deputaţilor români aleşi în Parlamentul din Budapesta în februarie 1861. V. Jinga comentează aceastã dorinţă astfel: „Gojdu şi-a dat seama de situaţia grea în care se aflau parlamentarii şi necesitatea stabilirii unei solidaritãţi între ei. I-a invitat, pe rînd, la masã, în casa lui din Pesta, iar pentru 7 mai 1861 i-a convocat la o conferinţă confidenţialã, la care au participat 17 persoane (din cei 18 deputaţi aleşi-n.n.M.D.). Cu acest prilej Gojdu a spus, între altele: <Noi trebuie sã avem bãrbaţi români în toate dicasteriile (departamentele), iar limba oficialã sã fie limba majoritãţii din circumscripţiile respective… Fiecare dintre noi să ţinem fruntea sus, cum se cuvine unui cetãţean constituţional…. Noi numai uniţi vom fi în stare sã impunem majorităţii şi sã cîştigăm respectul Europei şi numai aşa va fi în stare naţiunea noastră cea de toţi persecutatã şi dispreţuită sã se ridice la rangul ce-1 meritã >. Gojdu a fost de acord – continuă V. Jinga – ca în locuinţa lui sã se ţină conferinţa naţionalã permanentã, <uşile sale – spunea el – fiind deschise, ziua şi noaptea pe seama fiecărui român>”.
Victor Jinga reţine în studiul sãu căteva declaraţii prin care E. Gojdinşi manifestã direct, fără rezerve, ataşamentul faţã de naţiunea românã cãreia îi aparţinea. In ultimii ani ai vieţii el spune: „Nefiind nobil nãscut n-am fost despărţit nici cînd, prin privilegii sau ceva prerogativã, de corpul naţiunii mele… înaintea mea totdeauna a fost şi e mai sfînt interesul naţional decît liniştea-mi personală”. În altã parte: „Laud Dumnezeirea, cãci m-a crescut Român; iubirea ce am cãtre naţiunea mea neîncetat mă îmboldeşte a stãrui în faptã”. Ales deputat de Tinca-Bihor, va spune în faţă alegãtorilor: „Voi strigaţi, sã trăiascã Gojdu! Eu rãspund: Gojdu numai pănã atunci sã trãiască pănã cănd va trãi pentru voi, pentru poporul român”.
Ca un corolar pentru imaginea de român perfect vine aprecierea lui Iosif Vulcan, facutã în revista sa, în 1866, pe care V. Jinga o reţine: „nici cănd n-a denegat romanitatea sa, ci totdeauna a spus verde cã e român”.
Victor Jinga exploreazã cu acelaşi profesionalism, specific cercetătorului serios şi echilibrat, cauzele gesturilor filomaghiare ale lui Emanuil Gojdu, inventariind cu grijã principalele dovezi ale „acomodãrii lui politico-sociale împãciuitoriste”.
Psihologii recunosc impactul deosebit pe care, într-o familie, îl are mai ales mama asupra copiilor în general, în special asupra bãieţilor. Cu atăt mai mult cu căt „tatăl alergând după negustoriile lui… pentru familia cu şase copii, gospodăria şi educaţia le facea, cum putea, mama…” . Tot Victor Jinga afirmă cã „ se pare… E. Gojdu a fost foarte ataşat de mama lui, pe care o menţioneazã, deseori, cu înduioşare”. Mai puţini cunosc faptul cã mama marelui mecenat, Ana Pojnar, „bihoreană cu antecedente macedonene”, provenea dintr-o familie aproape în întregime maghiarizatã. Din stirpea poienãreştilor , în a doua jumãtate a secolului al XIX-lea – începutul secolului urmãtor, se vor recruta o serie de loiali susţinãtori ai „patriei maghiare”. Victor Jinga vede în Gojdu un „citadin pragmatic, orientat spre acumulãri, succese profesionale şi generozitãţi substanţiale, lui …. i-a rãmas puţin timp pentru a medita despre sat şi oamenii lui”. Nãscut, crescut şi trãitor numai în mediul orãşenesc, la acea vreme aproape complet locuit de maghiari şi administrat ca atare, Emanuil Gojdu nu a cunoscut lumea statului românesc, valorile şi forţa acestuia. Aşa se explicã ezitarea sa, în calitatea de comitet suprem al Caraşului, de-a apela la ţãrani în administrarea comitatului. Jinga reţine un pasaj semnificativ dintr-o declaraţie a lui Gojdu: “…..eu întreb cu modestie: se poate guvema prin majoritate de ţãrani? ….mai bucuros mulţumesc de postul de comite suprem – care mci cănd nu 1-am dorit – decăt a guverna comitatul cu o majoritate de ţãrani. Aceastã afirmaţie îl determinã pe Victor Jinga, afirmat în viaţã pe culoarul sat-oraş, tot timpul strîns legat de obărşiile sale ţărãneşti, sã comenteze tãios aceastã opticã suficientă. „în majoritãţile ţãrãneşti se gãseşte, totdeauna – spune Jinga, un contingent important de oameni şi înţelepţi, unii autodidacţi şi cu oarecare instrucţie, a cãror opinie privitoare la treburile publice poate fi interesantă şi utilã; tot lumii rurale aparţin şi învãţătorii şi preoţii, precum şi micii dregãtori locali; apoi, participarea la dezbaterile şi soluţionarea problemelor de interes public e o şcoalã democraticã pentru cetãţenii vremurilor noi. Era o modalitate importantã şi necesarã pe care a fost regretabil cã Gojdu nu a descopertit-o”. Format în mediul citadin maghiar, Gojdu, remarcã Jinga, „dupã terminarea studiilor,…. s-a stabilit la Budapesta, ca stagiar, timp de trei ani, în biroul avocaţial al sîrbului maghiarizat Mihail Vitkovici, fiind apoi numit practicant la Tabla Regeascã”. Mentorul sãu sîrb şi-a pus o anume amprentã asupra mentalitãţii tănărului învãţãcel macedo-român. Funcţiile administrative şi politice ce vor urma, împlinirea profesionalã şi materialã într-un mediu dominat putemic de nobilime, capaciatea societãţii maghiare de a asimila etnic valorile altor neamuri, va consolida la Gojdu spiritul conciliator. Pendularea între durerile şi greutãţile cu care se confnmta propriul neam, românesc şi interesele naţiunii dominante maghiare, care cãuta sã-1 asimileze şi folosească ca instrument al propriei politici – dovedea, spune Jinga, cã „ în spiritul lui Gojdu ideea naţionalã românească nu dobîndea încã destulã claritate”. „Acceptat şi încadrat în rîndurile protipendadei maghiare”, Gojdu oferã suficiente mostre dacã nu de loialitate în sensul clasic al cuvîntului, mãcar de cuminţenie, de încredere exageratã faţã de naţiimea politicã maghiarã a vremii sale.
Astfel, la 1848, în plinã vigoare fizicã şi intelectualã, Gojdu – spune V. Jinga, „ nu a participat la frãmântãrile revoluţionare…. El a lansat, în mai 1848, un program cu revendicãri moderate pentru români. I s-a reproşat, mai tîrziu, conciliatorismul”.  Trãind în mediul budapestan, avănd precare legături cu societatea româneascã din Transilvania, mai ales cu lumea satului, marele mecenat nu a fost în mãsurã sã înţeleagã limitele programului revoluţionar maghiar, care înscria drepturi democratice generale fără să accepte ideea egalitãţii reale între naţiunile din zonã.
Numit comite suprem al Caraşului, Gojdu va încerca, precizează V. Jinga, „sã reactualizeze viaţa constituţioanalã, întreruptã 12 ani, în timpul absolutismului; promite o atenţie deosebitã pentru cauzele românilor şi sã susţinã orice idee bunã, justã şi utilă.” Din pãcate, între vorbe şi fapte apar deosebiri evidente. Victor Jinga explicã: „In 27 şi 28 februarie (1861 – n.n. M.D.) s-a întrunit o numeroasã <adunare comitatensă> (250 români faţã de 150 minoritari, preponderent unguri; populaţia româneascã compactã îndreptãţea o altã proporţie etnicã în adunare). Gojdu a apãrat, cu înverşunare şi cu argumente şubrede, teza minoritarã. <Gazeta Transilvaniei> a criticat aspru aceastã situaţie scriind: <L-am vãzut cu tristeţe pe Gojdu pledînd cu atîta predilecţiune cauza maghiarã în centrul românilor sãi, în dezavantajul lor. Şi aceasta pentru a satisface ambiţiunile unei mici fracţiuni de neomaghiari din casta privilegiatã>”. Victor Jinga analizeazã discursul lui Gojdu rostit la 19 iunie 1861 în Camera Magnaţilor, care a „produs o putemică impresie, prelungitã în toate cercurile româneşti şi ungureşti”. „În cuvântarea sa – spune Jinga – au alternat ferm tezele româneşti cu unele certificate conciliatoriste pe seama ungurilor. A repetat, inoportun, unele graţiozitãţi ca <nobila naţiune maghiarã>, <maghiarul nu promite uşor, dar împlineşte ce a promis>, < ne leagã de unguri o istorie comună> etc. A fost şi este, oare, aşa? – se întreabă Jinga. Rãspunsul ni-1 dă chiar Gojdu, cînd spune: <naţiunea română a fost exclusã, în privinţa naţionalitãţii şi religiunii, de la toate drepturile civile>, cã <în Dieta din 1848 care a votat uniunea Transilvaniei cu Ungaria, legea electoralã şi altele, românii care erau majoritatea absolutã a populaţiei acestei provincii, au fost reprezentanţi de un episcop şi doi dregători guvemamentali,’dintre care nici unul nu a fost alesul popomlui>, < în Ardeal, legile oprimãtoare, Aprobatele şi Compilatele, au fost aplicate 400 de ani şi pe cale publicã nu sunt desfiinţate nici astãzi>, vorbind şi de <îngustimea de suflet> a multor conducãtori unguri, etc. Unde sã descoperim nobleţea de suflet, împlinirea tuturor promisiunilor, istoria comunã româno-maghiară şi chemarea destinului<la o alianţã eternã> despre care vorbea Gojdu?” – se întrebã, în final, Victor Jinga. Tot Jinga constatã cã: „în acest discurs au alternat măgulirile pe seama ungurilor cu protestele ferme împotriva oprimãrii românilor, aruncînd toate învinuirile împotriva Austriei şi, acoperit, împotriva împãratului…. Ambiguitatea şi unele incoerenţe ale lui Gojdu au prilejuit nedumeriri, confuzii, aprobãri, dezaprobãri şi rezerve…. Ungurii erau indignaţi de partea discursului în care Gojdu arãta clar de ce nu pot adera românii la integrarea Transilvaniei în Ungaria, românii aplaudănd tocmai aceastã parte a discursului oratorului român”. 40 Orbit de forţa economicã, ambiţiile şi orgoliul clasei politice maghiare, care i-a oferit toate onorurile posibile, Gojdu cãuta sã îndrepte ochii românilor transilvăneni numai spre Budapesta.
Victor Jinga sesiseazã direcţia politicã greşitã în care privea marele mecenat: „ Nimeni şi nimic nu-1 autoriza pe Gojdu sã asigure pe unguri – în discursul sãu în Camera Magnaţilor – de unanimitatea aderãrii românilor din arcul carpatic la propria lui convingere. El credea în <viitorul glorios> pe care 1-ar pregãti unirea românilor de dincolo de Carpaţi cu <nobila naţiune>, nesocotind total existenţa nemijlocitã a Principatelor Române, unite de abia doi ani şi numai împreunã cu care îşi aşteptau românii de pretutindeni <viitorul glorios>.”
În 1866, in calitatea de deputat de Tinca-Bihor, Emanuil Gojdu ţine douã discursuri in Dieta budapestanã. „în prima sa cuvântare….. (26 februarie 1866) – aratã V. Jinga – Gojdu – referindu-se la cuvântarea deputatului sîrb G. Stratimirovici care a susţinut cã în Ungaria sînt mai multe naţiuni, nu numai cea maghiarã – s-a raliat la punctul de vedere al lui Fr. Deak, <înţeleptul patriei> cum îi spuneau ungurii ….. (care) afirma cã nici o naţionalitate din Ungaria – înclusiv ungurii – nu e independentă, independent fiind numai complexul de naţionalitãţi din această ţarã. în spiritul lui Gojdu ideea naţionalã româneascã nu dobîndea încă destulã claritate”.Verdictul final al lui Jinga este cît se poate de tranşant, direct, fărã menajamente, corect.
Pe tema „naţiunii politice maghiare” parlamentarii budapesteni vor purta, în 1866, discuţii aprinse. Deputaţii unguri lanseazã, aratã Jinga, „concepţia silnicã şi bizarã a naţiunii unice în stat, deşi minoritarã – cea ungureascã – naţionalitãţile urmând sã fie componentele anonime şi de mâna a treia a <marei> naţiuni din <imperiul> maghiar. In acest concept se întãlneau megalomania, ridicolul şi absurdul: în 1910 Ungaria avea aproape 20 milioane de locuitori din care abia 7-8 milioane erau unguri.” Dacã deputaţii români Sigismund Papp, Alexandru Mocsonyi sau Vincenţiu Babeş se opun ca în termenul de „naţiune maghiarã” sã fie topite celelalte naţiuni din Ungaria, Gojdu are, din nou, un punct de vedere propriu, ezitant, neclar. Victor Jinga reţine faptul cã „în şedinţã din 15 decembrie 1866, Gojdu se întreabã: <ce este aceea naţiune politicã maghiarã?> şi <ce e naţionalitate politicã şi ce e naţionalitate genetică?> şi amînã
răspunsurile <pentru ziua cînd….se va da lupta decizãtoare pentru clarificãri şi propune, deocamdatã, ca în locul cuvintelor <naţiune maghiarã> sã se foloseascã cuvintele <patria noastrã>”. Un punct de vedere care se încadra perfect într-o afirmaţie anterioarã în care spunea: „declar în faţa lumii întregi, cã pe rotogolul pãmântului mai bun român şi mai bun patriot maghiar nu existã”. Toate aceste declaraţii au atras critici vehemente din partea presei romaneşti din Transilvania, care vede în Gojdu un român susţinut de oficialitãţile maghiare contra românilor. Victor Jinga, dupã ce inventariază aceste critici, concluzioneazã: „Gândirea politică şi viziunea istoricã ale vrednicului român erau, întrucîtva, alterate de antecedentele vieţii lui, de relaţiile sociale, profesionale şi culturale preponderente cu mediul maghiar şi, poate, de cunoaşterea neîndestulãtoare a ansamblului istoriei românilor şi a pãmântului românesc, a culturii şi aspiraţiilor poporului român. Devotamentul apologetic faţã de un regim politic opresiv şi represiv (cel maghiar – n.n. M.D.) nu poate fi explicat şi justificat cu vocabularul unei curtoazii umilitoare, zadamice, chiar penibile”.
Mare ortodox – tolerant cu bisericile istorice maghiare dar nu şi cu greco-catolicii Blajului, mare român – prin Fundaţia creată facilitând creşterea numericã şi calitativă a intelectualitãţii româneşti din Transilvania, în politicã Emanuil Gojdu a fost prizonierul aristocraţiei şi intereselor maghiare. De altfel, Mitropolitul Andrei Şaguna, marele său prieten, prinde exact acest paradox când, cu prilejul parastasului oficiat la Sibiu, la 11 februarie 1870, după elogierea mecenatului trecut la cele veşnice, încheie cu cuvintele: „Eternã sã-i rãmânã memoria, afarã de politicã”.
Din zbaterile conştiinţei sale se naşte şi impune o nouã generaţie de oameni politici români, profund marcaţi de sentimentul naţional, lecuiţi de încrederea oarbã în clasa politicã maghiară. Aceştia vor pune bazele, m 1869, primelor partide naţionale româneşti la Timişoara şi Mercurea Sibiului.
Dupã ce am urmãrit, pas cu pas, sobra şi echilibrata analizã facutã personalitãţii lui Emanuil Gojdu, în loc de încheiere reproducem ultimile trei pagini ale studiului scris de Victor Jinga. De o mare densitate, ele acuzã şi scuză, în acelaşi timp, acţiunile unei personalităţi care a trãit într-o epocã de tranziţie. Totodatã, Victor Jinga ne dă, celor de azi şi de mâine, nişte jaloane de comportament într-o Europã în tranziţie, care cere integrarea naţiunilor într-o nouã şi complexã entitate statalã, fără sã poatã exclude sentimentul naţional, încă putemic, poate peren.
„Emanuil Gojdu a voit şi a putut sã fie în multe feluri: iubitor de bani şi generos, bun român şi apologet maghiar, a împãcat oportunitatea cu idealismul, iniţiat în istoria altora şi puţin cunoscãtor al istoriei neamului sãu, admira pe ungurii cu patru religii şi repudia sistemul românesc care avea numai douã, împãca luxul cu traiul şi vorba simplă, era podgorean care bea numai apă, nu detesta costumul naţional românesc dar se simţea înãlţat purtănd pe cel unguresc, maestru al conciliatorismului şi practician al unor intransigenţe, cu incontestabile sentimente naţionale, Gojdu nu a aderat la comunitatea politică organizatã a românilor de dincolo de Carpaţi. Gojdu agrea constituţionalismul maghiar şi deschidea precaut oblonul spre alte formule de drept public. Nu a avut titlu nobilitar, se referea des la originea lui ruralã , dar se complãcea în societatea celor cu blazon şi veleitãţi. Un cumul abundent de contraste şi contradicţii, un pom minunat care purta în coroana lui toate felurile de flori şi de fructe şi aşa mai departe. Dar, Gojdu a facut prea mult bine pentru ca sã ne încumetãm sã-1 vorbim de rău. El nu a fost un apostat, adică el nu a renegat nimic. Gojdu s-a pomenit crescut, maturizat şi a rămas mereu acelaşi, în datele lui iniţiale şi în cele adăugate mai tărziu. Fluctua ideologic contra lui Kossuth şi pentru Francisc Deak, era prieten cu Şaguna, care se sprijinea pe Viena, pe cînd Gojdu era fantaziat de Budapesta.
Dar e ceva, totuşi, de spus despre românul Gojdu. El a trãit în cumpãna maghiarismului cu românismul, se devotase marei iluzii şi speranţe a colaborãrii acestor două popoare şi nu a înţeles cît de mari erau şi încã sunt şi încă vor mai fi, deosebirile între ele. Pănã la marea fratemitate universalã şi cosmopolitã se cuvine să trãim înţelept şi realist mica – dar foarte importanta – noastrã frãţie şi solidaritatea naţională. Cealaltã, va urma, cînd îi va veni vremea; pănã atunci sã fim ce am mai fost şi, în libertate, ceea ce trebuie sã fim. Mersul spre un orizont mai cuprinzãtor nu e un act de voinţă, ci o stare elementarã de creştere, de devenire. Sã nu intrãm silnic sau uşuratic, şi prea devreme, în acelaşi sac cu toatã lumea, de-avalma. Altfel, ne cufundãm în anonimat sau ni se pierde urma.
Gojdu a facut puţinã şcoalã româneascã şi, prea multã, ungureascã, care i-a deformat gândirea, prin limbă, relaţii şi deprinderi. Mama lui a murit când el avea 14 ani, iar tatăl lui umbla, departe de casă, dupã negustorii.
Exemplul lui Gojdu ne dovedeşte cã e bine sã ne situãm, de timpuriu, pe un drum anumit de gîndire, sentimente şi activitate, pentru nevoile fireşti ale fiinţei noastre şi în hotarele intereselor şi revendicãrilor naţionale. Şi acest drum, mergând tot înainte, fară a leza interesele altora, sã nu-1 pãrãsim niciodatã. Sã lãsãm alte naţiuni sã se laude cît şi cum vor şi sã ne vedem – în demnitate şi muncã luminată – de cele bune ale noastre şi de cele mai puţin bune; vigilenţi şi cît mai puternici. Sã nu duşmãnim pe nimeni, sã colaborãm, dar nici un moment sã nu încetãm de a fi noi înşine.
Însuşirile personale remarcabile îl puteau dispensa pe Gojdu de unele manifestări în raporturile cu vecinii noştri dinspre apus. Cazul Gojdu este cea mai semnificativa şi instructivă încercare de colaborare cu ungurii, care nu a dus la nici un rezultat. Trãia încã Gojdu cînd Transilvania a fost integratã în Ungaria (1867), opresiunea contra românilor s-a înteţit, a urmat procesul Memorandului, legile şcolare scelerate ale lui Apponyi etc.
Nu se aruncă o punte decît pe maluri solid consolidate. E de facut mult în aceastã privinţă; mai ales de cei aşezaţi mai spre apus. Altfel e timp pierdut, vorbã în pustiu. Problema nu e fară soluţie; dar nu e locul ei aici şi acum.
Gîndirea şi metodologia politicã a lui Gojdu au eşuat complet. Alta a fost calea succeselor lui: acumularea de avere, sporirea şi buna chivemiseală a acesteia şi generoasa dãruire pentru tineretul ardelean strîmtorat şi cu vocaţia pentru culturã. Aceste împrejurãri reflectã imaginea fidelă şi fondul de aur al sufletului marelui filantrop. Gojdu şi-a dat tot mai mult seama, spre sfîrşitul vieţii, de unele adevãruri elementare şi esenţiale. Testamentul lui, fundaţia lui, ne reveleazã pe adevăratul, pe marele Gojdu; acestea sunt expresia sensibilitãţii lui de om şi de român. Mulţimea bursierilor Fundaţiei şi a succesorilor lor stã în primele rânduri ale celor care îl omagiazã şi îl venereazã, care îi sînt profund recunoscutori.
Gojdu – prin pãrinţi şi ceilalţi înaintaşi ai lui – s-a desprins de extrema sudicã a românismului pentru aşi încropi o viaţã nouã; unii, într-o parte, alţii în alta. Dintre românii macedoneni împrãştiaţi, de împrejurãri dramatice, în lumea largã, din ţinuturile lor aspre şi istorice, un numãr important s-a aşezat în România, matca şi sãlaşul de totdeauna al tuturor românilor. I-am cunoscut, îi cunoaştem şi îi preţuim pentru prezenţa lor dinamicã, efîcientã şi inteligentã, mai ales m culturã, finanţele şi comerţul românesc.
Marele Gojdu a binemeritat de la naţiunea românã. Naţionalismul faptelor lui s-a revãrsat binefăcător asupra comunitãţii româneşti din Transilvania, Banat şi celelalte ţinuturi româneşti din arcul carpatic prin numărul mare al intelectualilor-bursieri ai Fundaţiei Gojdu care au fecundat, cu ideile şi faptele lor, viaţa naţionalã a românilor de peste munţi. Gojdu a fost prezent la Marea Adunare Naţionalã din Alba lulia de la 1 decembrie 1918 prin toţi acei numeroşi cãrturari români care au putut urma şcoli secundare şi înalte numai cu deosebit de preţiosul ajutor al Fundaţiei marelui român.
Uitând ceea ce este de uitat, sã evocãm puternica personalitate a lui Emanuil Gojdu cu respect şi dragoste, sã rostim numele lui şi al Fundaţiei pe care el a întemeiat-o, cu profund omagiu şi recunoştinţã”.

inapoi la titluri