Fundatia Gojdu pregateste un proces cu statul ungar
|
Foaia Romaneasca, martie 2008 Preşedintele Fundaţiei Gojdu, ÎPS Laurentiu Streza, mitropolitul Ardealului, a declarat luni, că încearcă să obţină susţinerea statului român pentru a intenta un proces statului ungar, în vederea recuperării moştenirii lui Emanuil Gojdu, informează Rompres, citat de cotidianul Ziua. “Acţiunea va fi împreună cu statul român împotriva statului ungar. (…) Următorul pas va fi acela al unei acţiuni juridice”, a precizat mitropolitul Ardealului. Acesta este de părere că nu va fi un proces uşor, adăugând că Fundaţia Gojdu din Sibiu nu are, în prezent, banii necesari pentru a-şi permite un asemenea demers. ÎPS Laurenţiu Streza speră să primească sprijinul unor sponsori sau să încheie o înţelegere cu o casă de avocatură, care, în caz de câştig, să obţină un procent din suma recuperată.Potrivit ÎPS Laurenţiu Streza, Fundaţia Gojdu ar trebui să recupereze câteva miliarde de euro, chiar dacă o parte din cele opt clădiri ale lui Gojdu din centrul Budapestei au fost deja înstrăinate. Totodată, ÎPS Streza a spus că Emanuil Gojdu şi-a făcut o planificare ca, din veniturile acestei moşteniri, până în 2050, să poată subvenţiona burse pentru românii ortodocşi din Ardeal şi Ungaria.“Rămâne în vigoare acordul din 1937, care a fost aprobat şi de statul român şi de statul ungar. Şi, în conformitate cu acest acord, noi avem dreptul să ne cerem moştenirea înapoi”, a declarat mitropolitul Ardealului.
E.I. |
inapoi la titluri |
Fundatia Gojdu ramane la Sibiu
|
Rondul, 4. Martie, 2008
Mitropolitul Ardealului, IPS Laurentiu Streza, a castigat lupta in Parlamentul Romaniei. Mostenirea avocatului Gojdu va fi administrata de fundatia infiintata la Sibiu, in 1996, si patronata de mitropolit. Parlamentarii au anulat acordul de infiintare a fundatiei Gojdu, semnat intre Guvernul Romaniei si cel ungar. Ordonanta respinsa in Senat prevedea infiintarea unei noi fundatii care urma sa admistreze mostenirea avocatului Emanoil Gojdu, lasata prin testament ortodocsilor romani din Ungaria si Transilvania.
Toate partidele participante la vot au votat impotriva acestei ordonate, singurii care s-au abtinut fiind doi senatori ai Uniunii Democrate Maghiare din Romania. Desi acordul a fost semnat de Calin Popescu Tariceanu,
colegii sai de partid au votat pentru anularea intelegerii.
Mitropolitul Ardealului s-a adresat de dou@ ori Senatului, luna trecuta, pentru a cere anularea acestei ordonante, in numele a 15 ierarhi ortodocsi din Transilvania, Banat si Ungaria si a celor peste 4.500.000 de romani ortodocsi, beneficiari ai testamentului Gojdu.
In cazul in care fundatia de la Sibiu ar fi repusa in posesia bunurilor din Ungaria, aceasta ar trebui sa administreze aproape noua miliarde de dolari. O parte din cladirile din centrul Budapestei, care au apartinut celebrului avocat de origine romana Emanoil Gojdu, au fost transformate in sedii de birouri, intr-un complex comercial si o parcare subterana.Autor: Elida Cremene |
inapoi la titluri |
La tribunal, pentru moştenirea Gojdu
|
Tribuna, 12 martie 2008
Fundaţia Gojdu intenţionează să intenteze proces statului ungar pentru recuperarea moştenirii lui Emanoil Gojdu. Aceasta se ridică la milioane de Euro, iar pentru recuperarea ei fundaţia are nevoie de sprijinul statului român, declară preşedintele Fundaţiei Gojdu, ÎPS Laurenţiu Streza.
La începutul acestei luni, senatorii români au respins Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului pentru ratificarea acordului dintre Guvernul României şi cel al Ungariei privind înfiinţarea Fundaţiei publice româno-ungare Gojdu. Senatul s-a raliat, astfel, punctului de vedere adoptat de Camera Deputaţilor şi de Biserica Ortodoxă Română, iar singura fundaţie recunoscută a rămas cea care are sediul la Sibiu. Un pas în plus pentru recuperarea moştenirii Gojdu.
Proces cu statul ungar
Pentru a recupera moştenirea unuia dintre cei mai bogaţi şi influenţi români transilvăneni din secolul al XIX-lea, Fundaţia Gojdu vrea să intenteze un proces statului ungar şi cere sprijinul autorităţilor române în acest sens. “Acţiunea va fi împreună cu statul român împotriva statului ungar. Următorul pas va fi acela al unei acţiuni juridice, care nu ştiu cum ar trebui făcută. Eu nu acţionez în numele mitropoliei, ci în numele fundaţiei. Ne trebuie o casă de avocatură care să preia cazul respectiv”, a precizat ÎPS Laurenţiu Streza, preşedintele Fundaţiei Gojdu, citat de ROMPRES.
La baza acestui proces ar sta un acord semnat între statul român şi cel ungar în 1937: “acordul a fost aprobat şi de statul român şi de statul ungar. Şi, în conformitate cu acest acord, noi avem dreptul să ne cerem moştenirea înapoi”, a mai precizat mitropolitul Ardealului.
Sprijin şi de la sponsori
Un asemenea demers nu se arată a fi nici uşor de dus la îndeplinire şi nici ieftin, aşa că mitropolitul Streza speră să obţină şi sprijin de la diverşi sponsori: “Poate că vom provoca şi alţi sponsori. S-ar putea să găsim aici oameni binevoitori, care ne ajută, ne consiliază, ne fac actele şi să încercăm cu sume cât mai mici. Dacă încercăm să evaluăm, costurile sunt mari. Poate găsim altceva, din suma respectivă să îşi asume cineva că preia un procent în caz de câştig. Dacă statul român ne stă alături, vom face acţiunea împotriva celor care deţin acum moştenirea, statul ungar. Dacă statul român nu ne stă alături, atunci noi chemăm statul alături de noi”.
Moştenirea pentru care Fundaţia Gojdu se luptă nu este una deloc mică şi mitropolitul Ardealului susţine că ar fi vorba de câteva milioane de euro: “Nu avem iluzia că vom primi înapoi toate clădirile acelea, pentru că ele sunt într-un proces. Însă valoarea lor oricând se poate calcula. Apoi au fost şi fonduri în bancă, oricând se pot dovedi.”
***
Emanoil Gojdu, unul dintre cei mai bogaţi şi influenţi români transilvăneni din secolul al XIX-lea, prevedea în testamentul său ca o mare parte a averii sale să revină “acelei părţi a naţiunii române din Ungaria şi Transilvania care aparţine la confesiunea orientală ortodoxă”, iar de administrare să se ocupe o fundaţie care să-i poarte numele. |
inapoi la titluri |
Fundatia Gojdu pregateste un proces cu statul ungar
|
Ziua, 10 martie Presedintele Fundatiei Gojdu, IPS Laurentiu Streza, mitropolitul Ardealului, a declarat luni, ca incearca sa obtina sustinerea statului roman pentru a intenta un proces statului ungar, in vederea recuperarii mostenirii lui Emanuil Gojdu, informeaza Rompres
“Actiunea va fi impreuna cu statul roman impotriva statului ungar. (…) Urmatorul pas va fi acela al unei actiuni juridice, care nu stiu cum ar trebui facuta. Eu nu actionez in numele mitropoliei, ci in numele fundatiei. Ne trebuie o casa de avocatura care sa preia cazul respectiv”, a precizat mitropolitul Ardealului.
El este de parere ca nu va fi un proces usor, adaugand ca Fundatia Gojdu nu are, in prezent, banii necesari pentru a-si permite un asemenea demers. IPS Laurentiu Streza spera sa primeasca sprijinul unor sponsori sau sa incheie o intelegere cu o casa de avocatura, care, in caz de castig, sa obtina un procent din suma recuperata.
“Poate ca vom provoca si alti sponsori. S-ar putea sa gasim aici oameni binevoitori, care ne ajuta, ne consiliaza, ne fac actele si sa incercam cu sume cat mai mici. Daca incercam sa evaluam, costurile sunt mari. Poate gasim altceva, din suma respectiva sa isi asume cineva ca preia un procent in caz de castig. Daca statul roman ne sta alaturi, vom face actiunea impotriva celor care detin acum mostenirea, statul ungar. Daca statul roman nu ne sta alaturi, atunci noi chemam statul alaturi de noi”, a spus presedintele Fundatiei Gojdu.
Potrivit lui IPS Laurentiu Streza, Fundatia Gojdu cu sediul la Sibiu ar trebui sa recupereze cateva miliarde de euro, chiar daca o parte din cele opt cladiri ale lui Gojdu din centrul Budapestei au fost deja instrainate. Totodata, IPS Streza a spus ca Emanuil Gojdu si-a facut o planificare ca, din veniturile acestei mosteniri, pana in 2050, sa poata subventiona burse pentru romanii ortodocsi din Ardeal si Ungaria.
“Nu avem iluzia ca vom primi inapoi toate cladirile acelea, pentru ca ele sunt intr-un proces, daca nu s-ar fi si terminat procesul, de instrainare. Insa valoarea lor oricand se poate calcula. Apoi au fost si fonduri in banca, oricand se pot dovedi. Ceea ce s-a incercat din punct de vedere valoric sa se puna la temelia noii fundatii este o suma derizorie de rasul lumii, 200.000 de euro statul roman, 200.000 de euro statul maghiar. Cu 400.000 de euro sa inlocuiesti o mostenire care are milioane de euro, daca nu chiar miliarde”, a spus IPS Laurentiu Streza.
Negocieri in jurul unei averi imense
Fundatia Gojdu vrea sa intenteze un proces statului vecin in baza unui acord semnat intre statul roman si cel ungar in urma cu mai bine de 70 de ani.
“Ramane insa in vigoare acordul din 1937 care a fost aprobat si de statul roman si de statul ungar. Si, in conformitate cu acest acord, noi avem dreptul sa ne cerem mostenirea inapoi”, a adaugat mitropolitul Ardealului.
Senatorii au respins luni, 3 martie, cu 89 de voturi si doua abtineri, Ordonanta de Urgenta a Guvernului pentru ratificarea acordului dintre Guvernul Romaniei si cel al Ungariei privind infiintarea Fundatiei publice romano-ungare Gojdu. Senatul s-a raliat, astfel, punctului de vedere adoptat de Camera Deputatilor.
In Ordonanta de Urgenta a Guvernului se precizeaza ca prin acordul semnat la Bucuresti pe 20 octombrie 2005 se infiinteaza Fundatia romano-ungara Gojdu, armonizandu-se prevederile testamentare ale marelui mecena Emanuil Gojdu cu realitatile contemporane si cu dorinta celor doua guverne ca demersul sa fie unul comun. Ordonanta era necesara ca baza legala pentru finantarea fundatiei din fonduri alocate MAE.
In 2005, Guvernul Tariceanu incheie cu guvernul ungar un act juridic prin care Patrimoniul este re-nationalizat, Fundatia Gojdu (in varianta gandita de Emanuil Gojdu) este desfiintata, iar testamentul “anulat”. Acest acord a starnit si nemultumirea Bisericii Ortodoxe Romane.
In prezent, exista o singura fundatie Gojdu, cea condusa de mitropolitul Ardealului.
“Am eliminat acea actiunea care ne excludea pe noi din ecuatie. In momentul in care s-ar fi aprobat ordonanta de guvern si fundatia lua fiinta, se desfiinta fundatia de la Sibiu automat. Am salvat fundatia de la Sibiu, care este mostenitoarea de drept”, a explicat IPS Laurentiu Streza.
Mitropolitul Ardealului a mai incercat sa intenteze o actiune in instanta pentru recuperarea mostenirii Gojdu, in noiembrie 2007, cand la Sibiu, unde este sediul fundatiei, a avut loc sedinta comuna a guvernelor roman si ungar. Mitropolitul a declarat atunci ca va da in judecata Guvernul Romaniei, daca nu se va ajunge la o intelegere care sa apere interesele fundatiei.
Plecat din tara, la Viena, mitropolitul nu s-a mai intalnit in noiembrie 2007, la Sibiu, cu premierul Calin Popescu Tariceanu.
Presa ungara a semnalat deja ca Ungaria si Romania sunt in postura de a lua de la capat negocierile in privinta mostenirii Gojdu, dupa ce Senatul de la Bucuresti a refuzat sa recunoasca acordul dintre cele doua tari semnat la prima sedinta comuna a celor doua guverne, in octombrie 2005, privind infiintarea Fundatiei publice romano-ungare Gojdu, comenteaza Nepszabadsag.
Fundatia Gojdu este recunoscuta de Biserica Ortodoxa Romana ca “singura mostenitoare legala” a bunurilor patrimoniale care au apartinut avocatului Emanuil Gojdu.
Emanuil Gojdu, personalitate a intelectualitatii romane transilvanene din secolul al XIX-lea, s-a nascut la Oradea, la 9 februarie 1802, intr-o familie de origine macedo-romana. Isi incheie studiile de drept la Budapesta, devenind, in scurt timp, unul dintre cei mai straluciti avocati din Imperiul Austro-Ungar. Prin testamentul intocmit la 4 noiembrie 1869, Emanuil Gojdu stabileste ca o mare parte a averii sale sa fie administrata de o fundatie care sa-i poarte numele.
Incepand cu anul 1996, incepe sa functioneze la Sibiu Fundatia Gojdu, declarata continuatoarea Fundatiei Gojdu din perioada interbelica si proprietarul de drept al bunurilor Fundatiei Gojdu.
Manifestarile culturale organizate de Fundatia Gojdu, menite sa reinvie spiritul lui Emanuil Gojdu, au beneficiat de sprijinul Guvernului Romaniei si al cercurilor academice din Romania. Prin Hotararea Guvernului nr. 1471/11 decembrie 2003, publicata in Monitorul Oficial nr. 171/19 decembrie 2003, Fundatia Gojdu este declarata de utilitate publica.
Z.O. |
inapoi la titluri |
145 de ani de la infiintarea Bibliotecii Astra
|
Cristina GHIŞOIU
Cei 145 de ani de la înfiinţarea Asociaţiunii ASTRA şi a Bibliotecii ASTRA au fost sărbătoriţi sâmbătă şi duminică, la Sibiu. Cu acest prilej, a fost dezvelit, în Parcul ASTRA, bustul lui Emanuil Gojdu, apoi “astriştii” s-au reunit în sala de lectură a Bibliotecii ASTRA.
Astriştii au marcat, la sfârşitul săptămânii trecute, aniversarea a 145 de ani de la înfiinţarea Asociaţiunii şi a Bibliotecii ASTRA. Festivităţile au debutat cu dezvelirea bustului lui Emanuil Gojdu, în Parcul ASTRA, şi cu o şedinţă solemnă a Asociaţiunii, la care au participat alături de reprezentanţi ai despărţămintelor ASTREI, Dumitru Acu, preşedintele Asociaţiunii ASTRA, Ion Onuc Nemeş, directorul Bibliotecii ASTRA şi ÎPS Laurenţiu Streza, Mitropolitul Ardealului.
“Încă de la înfiinţare, numele ASTRA a fost legat de lupta pentru eliberare a românilor. O serie dintre lucrările Asociaţiunii ASTRA au devenit piese de patrimoniu: Biblioteca ASTRA, Revista “Transilvania”, Şcoala civilă de fete, Enciclopedia Română, Revista “Ţara noastră” etc. Dar cea mai mare realizare a Asociaţiunii este că i-a învăţat pe români să muncească împreună”, a declarat Dumitru Acu, preşedintele Asociaţiunii ASTRA.
“Nimic nu este posibil fără oameni, dar niciun popor nu este întreg fără instituţii. Asociaţiunea ASTRA a pornit cu biblioteca şi a continuat cu teatrul, muzica, revista, şcoala, biserica; toate instituţiile care definesc un popor s-au aflat sub acoperirea ei. De anul viitor Biblioteca ASTRA va avea şi un sediu modern, cu dotări la standarde europene. Suntem Capitală Culturală în momentul în care ştim să ne construim instituţii demne de Europa”, a subliniat Ion Onuc Nemeş. Rectorul Academiei Forţelor Terestre a ţinut să precizeze că prezenţa la acest eveniment semnifică respectul faţă de ceea ce au realizat înaintaşii noştri şi a înmânat preşedintelui ASTRA un mesaj din partea Academiei.
Cu acest prilej, a fost vernisată şi expoziţia “Personalităţi ale culturii naţionale omagiate de ASTRA”, care cuprinde picturi în ulei, realizate de Monica Gastone, membră a Asociaţiunii.
Meritele lui Emanuil Gojdu
Emanuil Gojdu s-a născut la 9 februarie 1802, într-o familie de aromâni şi s-a afirmat atât ca avocat, cât şi ca om politic. Pe parcursul întregii sale cariere politice, a fost un susţinător fervent al drepturilor românilor din Transilvania şi Ungaria şi al creării unei relaţii speciale româno-maghiare. În testamentul său redactat în 1869, Emanuil Gojdu a lăsat moştenire averea sa “acelei părţi a naţiunii române din Ungaria şi Transilvania, care ţine de legea răsăriteană ortodoxă”. Averea urma să fie administrată de o fundaţie care să-i poarte numele, cu scopul ca 50 de ani să se acorde burse “acelor tineri români distinşi prin bună purtare şi prin talente, ai căror părinţi nu sunt în stare cu averea lor să aducă la îndeplinire creşterea şi cultivarea copiilor lor”, iar după o sută de ani să fie remuneraţi şi “preoţii şi învăţătorii săraci, cu însuşiri eminente, familie numeroasă şi îmbătrâniţi”. Fundaţia Emanuil Gojdu a funcţionat între 1870 şi 1917, acordând mii de burse. Fundaţia Gojdu, cu sediul la Sibiu, s-a desfiinţat în 1948, din lipsă de patrimoniu, fiind reînfiinţată în 1996. |
inapoi la titluri |
Bani publici pentru o fundatie fantoma
|
Sursa: ZIUA, 16 febr, 2006
— Guvernul a alocat 500.000 de euro pentru finantarea Fundatiei publice romano-ungara “Gojdu”, infiintata prin ordonanta de urgenta * Dupa ce ZIUA a declansat scandalul “Gojdu”, MAE a blocat varsarea banilor in contul Fundatiei * Si partea ungara a disponibilizat, la randul sau, tot 500.000 de euro pentru rascumpararea averii lui Emanuil Gojdu * Comisia Juridica a Camerei Deputatilor a amanat luarea unei decizii cu inca o saptamana, dupa ce amanase si in sedinta precedenta, cerandu-i explicatii ministrului de Externe, Mihai Razvan Ungureanu * Din informatiile pe care le detinem, majoritatea membrilor Comisiei vor respinge initiativa Executivului.
Statul roman a alocat deja 500.000 de euro pentru Fundatia publica romano-ungara Emanul Gojdu. Potrivit deputatilor George Baesu si Aurelian Pavelescu, secretarul de stat de la MAE, Lucian Leustean, prezent ieri la Comisia Juridica, pentru a lamuri problema fundatiei publice romano-ungare Emanuil Gojdu, a afirmat ca Guvernul a alocat 500.000 de euro din bugetul pe 2005 pentru a administra bunuri care nu-i apartin si care acum sunt in proprietatea statului ungar. Deputatul PSD George Baesu ne-a declarat ca l-a intrebat ieri pe secretarul de stat Leustean care sunt efectele pe care le-a avut deja ordonanta privind Fundatia Gojdu. “Reprezentantul MAE a declarat ca, anul trecut, de la bugetul de stat, s-au acordat 500.000 de euro pentru proiect, bani ce se afla acum in contul Ambasadei Romaniei la Budapesta. Dupa declansarea scandalului, nu s-a mai cheltuit nici un euro, urmand ca, in cazul in care ordonanta nu va obtine aprobarea Parlamentului, suma sa fie inapoiata. De asemenea, potrivit declaratiilor secretarului de stat Leustean, partea ungara a pus la dispozitie tot 500.000 de euro”, a mai spus George Baesu.
Romania va avea de pierdut
Pe de alta parte, deputatul Aurelian Pavelescu ne-a declarat ca, de principiu, Comisia Juridica a Camerei Deputatilor, prima Camera sesizata in cazul “Gojdu”, nu va sustine ordonanta de urgenta a Guvernului de ratificare a acordului din Romania si Ungaria de constituire a unei fundatii publice bilaterale “Emanuil Gojdu”. Potrivit deputatului Aurelian Pavelescu, Ministerul Afacerilor Externe l-a trimis ieri la Parlament, pentru a convinge Comisia Juridica sa voteze aceasta ordonanta, tot pe secretarul de stat Lucian Leustean, care, ca si saptamana trecuta, nu a convins pe nimeni ca acordul dintre Romania si Ungaria este corect si legitim. Potrivit lui Pavelescu, Leustean nu a reusit sa lamureasca de ce acordul nu este explicit in cateva puncte esentiale: va cumpara statul ungar toate imobilele care i-au apartinut lui Gojdu sau doar o parte, in conditiile in care pretul de achizitionare ar fi de ordinul milioanelor de euro? Pe de alta parte, deputatii au ajuns la concluzia ca daca Guvernul roman va acorda bani pentru cumpararea acestor imobile, se vor crea premizele unui conflict intre BOR si fundatia privata Emanuil Gojdu si statul roman. Si aceasta pentru ca banii ar urma sa fie alocati pentru ceva ce statul ungar a vandut, iar din aceasta afacere ar avea de castigat doar statul ungar. Pe de alta parte, potrivit lui Pavelescu, daca acordul romano-ungar va fi ratificat, Romania va pierde definitiv dreptul de a recupera bunurile Fundatiei Gojdu. Prin ratificarea acordului se va rezilia acordul din 1937, ratificat de cele doua state, prin care Ungaria se obliga sa restituie Romaniei mostenirea celebrului avocat.
Ungureanu chemat la Comisie
Tot in sedinta de ieri, deputatul PC Sergiu Andon a propus ca articolul unic din textul ordonantei sa fie modificat cu o interpretare. Aceasta ar urma sa stipuleze ca acordul nu va obstructiona dreptul Fundatiei private Emanuil Gojdu de a-si redobandi bunurile si ar obliga partea ungara sa nu invoce acordul impotriva fundatiei private, in cazul unui litigiu. Urmatoarea sedinta a Comisiei Juridice va avea loc saptamana viitoare, deputatii solicitand de aceasta data prezenta ministrului pentru Afaceri Externe, Mihai Razvan Ungureanu.
Cladire vanduta ilegal
Un imobil din Oradea, apartinand Fundatiei Gojdu, a fost vandut fraudulos in 1967 de catre Episcopia Ortodoxa din Oradea Cooperativei “Prestarea” * Cladirea se afla in centrul orasului si este evaluata la aproape un milion de euro * In 2004, Judecatoria din Oradea a dispus retrocedarea cladirii, dar sentinta nu a fost respectata de Episcopia Oradiei, Bihorului si Salajului * Episcopul Ioan Mihaltan, care refuza aplicarea hotararii instantei, s-a declarat in repetate randuri pentru reintregirea averii Fundatiei Gojdu
Averea Fundatiei Gojdu a avut de suferit in repetate randuri. Dezmostenirea s-a realizat pe parcursul a peste 80 de ani, datorita istoriei si rescrierii repetate granitelor statelor din estul si centrul Europei. Tratatul de la Trianon a fost primul pas de distrugere a unui bun util pentru ortodocsii din Ungaria si Transilvania, a urmat Dictatul de la Viena, care a compromis un tratat bilateral romano-ungar, privind reunificarea averii lasate mostenire de Emanuil Gojdu, a urmat apoi ratificarea Acordului de Pace de la Paris si regimul comunist din cele doua tari implicate. A urmat in anii ’50 nationalizarea averii ramase in Budapesta si nu in cele din urma vanzarea unor imobile mostenite de catre vicariatul Bisericii Ortodoxe Romane din Ungaria statului maghiar. In ciuda acestor evenimente nedorite, din averea Fundatiei au mai ramas o serie de imobile si bunuri de care nu se prea vorbeste.
Unul dintre aceste bunuri se afla in Oradea si are o istorie care se intinde pe parcursul a peste o suta de ani. Fundatia Gojdu a achizitionat, in anul 1889, un imobil in centrul orasului Oradea, pe strada Kapuczinus (ulterior strada Prahovei, strada Andrei Saguna, actualmente Traian Mosoiu) nr. 3. In anul 1912 Consistoriul Ortodox din Oradea cumpara, la randu-i, imobilul de pe parcela alaturata. Mai tarziu, Vicariatul inchiriaza cladirea Fundatiei pentru a amenaja o scoala de cantareti, care a functionat decenii intregi in acest imobil. Dupa preluarea puterii de regimul comunist, Biserica Ortodoxa, sub presiune, vinde imobilul in 1967, achizitionat in anul 1912, Cooperativei “Prestarea” Oradea. Dintr-o greseala, intentionata sau nu, transcrierea se face pentru imobilul proprietatea Fundatiei. Astfel, printr-o manevra pusa pe seama clericilor de atunci ai Episcopiei Ortodoxe Romane a Oradiei, Bihorului si Salajului, Fundatiei Gojdu i se fura o cladire in buricul orasului. Greseala a fost descoperita de juristii de la Cooperativa “Prestarea” Oradea, institutie care deschide, in 1970, o actiune in Justitie pentru a repara eroarea. Plangerea Cooperativei a fost admisa, dispunandu-se radierea dreptului de proprietate a imobilului proprietate a Fundatiei, si inscrierea lui in proprietatea Bisericii Ortodoxe, astfel s-a ajuns ca aceasta sa dispuna de un imobil care nu ii apartinea.
Falsul din 1970
Nou-infiintata Fundatie Gojdu, care functioneaza in Sibiu, a incercat recuperarea imobilului in cauza. Pe baza Legii nr. 7 din 1996, privind cadastrul si publicitatea imobiliara, Fundatia din Sibiu a actionat in Justitie, dar surpriza a venit tocmai de la Biserica Ortodoxa, care prin juristii sai a cerut respingerea cererii. Culmea ironiei este ca episcopul Oradiei, Bihorului si Salajului, PS Ioan Mihaltan, a declarat in repetate randuri necesitatea reintregirii averii apartinand Fundatiei, s-a opus retrocedarii unui bun care nu-i apartine. Pe langa opozitia bisericii si Cooperativa “Prestarea” se opune retrocedarii imobilului sustinand exceptia tardivitatii.
Odata cu realizarea tranzactiei din 1967 a fost incalcata principiul relativitatii menit sa asigure atat publicitatea integrala a cartii funciare, cat si securitatea statica a circuitului civil. Principiul amintit exprima cerinta ca inscrierea in cartea funciara sa se faca numai cu consimtamantul titularului dreptului real imobiliar, cu alte cuvinte, in afara acordului exprimat in vederea stramutarii, constituirii, modificarii sau stingerii unui drept prin actul juridic, este necesar un acord in sensul intabularii in cartea funciara. Insa, acest principiu nu a fost respectat nici in 1967, cand a fost vandut imobilul Fundatiei, nici cand, printr-o hotarare judecatoreasca, s-a efectuat o corectare in cartea funciara si dreptul de proprietate a fost acordat Bisericii Ortodoxe. Ciudat este ca, desi Episcopia din Oradea si Cooperativa “Prestarea” se opun retrocedarii, acestea nu au contestat faptul ca Fundatia si-ar fi dat acordul la transmiterea dreptului asupra imobilului in cauza. Cazul este pe rol, cu toate ca sentinta civila 5657/2004 a Judecatoriei Oradea a dispus anularea Hotararii judecatoresti din 1970 si a decis radierea inscrierilor operate in cartea funciara si restabilirea situatiei anterioare. Cladirea folosita abuziv de Episcopia Ortodoxa din Oradea a fost evaluata la aproape un milion de euro.
Conducerea Fundatiei Emanuil Gojdu, care functioneaza sub obladuirea Mitropoliei Ortodoxe din Sibiu poarta o corespondenta unilaterala cu Cooperativa “Prestarea”, cu Primaria orasului Oradea si Episcopia Ortodoxa. Demersul Fundatiei este ignorat, iar Episcopia si Cooperativa refuza sa respecte o hotarare judecatoreasca, prin care sunt obligati sa cedeze proprietatea cladirii din strada Traian Mosoiu nr. 3. (Petre NITEANU, Laszlo KALLAI)
Burse pentru tinerii din Covasna si Harghita
Am primit la redactie o scrisoare din partea dr. Ioan Lacatusu de la Sfantu Gheorghe referitoare la problema Gojdu. Astfel, Ioan Lacatusu arata ca Fundatia Gojdu si-a adus un aport deosebit la fundatia elitei intelectuale din Romania, cea care a infaptuit si consolidat apoi Marea Unire. De asemenea, dr. Lacatusu subliniaza, in aceeasi scrisoare, ca printre bursierii Fundatiei Gojdu s-au aflat si 24 de tineri nascuti in localitati din judetele Covasna si Harghita. Prezentam in continuare integral scrisoarea lui Ioan Lacatusu.
“Printre cei mai insemnati binefacatori si sustinatori ai invatamantului in limba romana din Transilvania, inainte de Marea Unire de la 1918, dar si a culturii si spiritualitatii romanesti, in general, la loc de cinste se afla Emanuil Gojdu (1802-1870).
Nobilul sau crez este redat printr-un gand exprimat de el in anul 1862: “Ca fiu credincios al Bisericii mele laud Dumnezeirea, caci m-am nascut roman, iubirea ce am catre natiunea mea neincetat ma imboldeste a starui in fapta, ca inca si dupa moarte sa erump de sub gliile mormantului spre a putea fi pururea in sanul natiei mele”.
Conform dorintei testamentare a ilustrului barbat roman, in perioada 1875-1917, prin Fundatia Gojdu, au beneficiat de burse de studii 1348 de tineri romani, in principal din Transilvania, dar si din celelalte provincii istorice romanesti. Din totalul bursierilor, 1076 au urmat cursuri universitare, 117 pe cele ale unor scoli reale, 87 ale scolilor de ofiteri, 36 ale scolilor comerciale, 10 ale scolilor de notari s.a.
Se poate observa ca, alaturi de alte numeroase fundatii ale romanilor ardeleni, Fundatia Gojdu a avut un aport deosebit la formarea elitei intelectuale romanesti, elita care a pregatit, a infaptuit si apoi a consolidat Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.
Parcurgand aceasta impresionanta lista a tuturor bursierilor Fundatiei Gojdu, asa cum este redata in “Cartea bicentenarului Emanuil Gojdu, 1802-2002”, volum editat, in anul 2003, de catre Biblioteca judeteana “Gheorghe Sincai” din Oradea, observam ca printre bursierii Fundatiei Gojdu se aflau si 24 de tineri nascuti, in localitati din judetele Covasna si Harghita.
Din totalul celor 24 de tineri din cele doua judete, care au beneficiat de burse acordate de Fundatia Gojdu, 6 au urmat cursurile gimnaziale, 2 cursurile Scolii de cadeti (ofiteri) si 16 cursuri academice (universitare).
Dupa profilul facultatilor absolvite, stuatia se prezinta astfel: absolventi ai Facultatii de Drept si Stiinte Politice – 5; absolventi ai Facultatii de Medicina si Framacie – 5; absolventi ai Facultatii de Filosofie, Limbi si Istorie – 3; absolventi ai Universitatii Tehnice (Inginerie Generala)- 3.
Dupa localitate natala, cei 24 de bursieri originari din judetele Covasna si Harghita proveneau din: Toplita – 6, Araci – 3, Intorsura Buzaului (Buzaul Ardelean) – 2, Haghig – 2, Ozun – 2, Poiana Sarata – 2, Sf. Gheorghe – 2 (din care, unul din Breza, actualul cartier Simeria), Bretcu -1, Chichis -1, Dobarlau -1, Sasausi -1, Sita Buzaului -1.
Din totalul licentiatilor, 6 au primit burse pentru obtinerea titlului stiintific de doctor, din care 3 in stiinte juridice si 3 in medicina. Doar la 7 bursieri este mentionata ocupatia parintilor, de unde rezulta ca 4, dintre ei erau copii de preoti si 3 de agricultori.
Majoritatea celor care au beneficiat de bursele Fundatiei Gojdu, s-au impus ca intelectuali de marca, in domeniile pentru care s-au pregatit. Dintre acestia amintim pe profesorul Bogdan Nicolae, nascut in Haghig, profesor la Liceul Andrei Saguna din Brasov, si apoi director la Liceul de fete “Regina Maria” (azi “George Cosbuc”), din Cluj-Napoca, primul liceu romanesc de fete din Transilvania, autor de manuale scolare, publicist, fruntas atrist.
Mentionam apoi, pe vrednicii de pomenire protopopii Dumitru Coltofeanu, din Bretcu si Aurel Nistor din Araci, adevarati lideri ai populatiei romanesti din fostul judet Trei Scaune, in perioada de dinainte si de dupa Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, medicii Pompiliu Nistor, Miron Cretu si Aurel Gociman, juristii Romulus Olteanu din Dobirlau, Olah Victor din Intorsura Buzaului si Octavian Popescu din Toplita s.a.
Dar iata cum arata lista completa acelor 24 de bursieri ai Fundatiei Gojdu, din judetele Covasna si Harghita. Gimnazii: Antal Grigorie (Toplita); Coltofeanu Damian (Bretcu); Greceanu Dumitrie (Chichis); Nistor Aurel (Araci); Nistor Pompilius (Araci); Popovici Zenoviu (Sasausi). Scoli de cadeti (ofiteri): Popescu Virgil (Toplita), Popp Stefan (Ozun). Academii si Universitati: Universitatea Tehnica Regala Maghiara Budapesta, Sectia Inginerie Generala: Birt Dumitru (Poiana Sarata); Dima Emil (Sita Buzaului); Russu Ioan Hortensius (Buzaul Ardelean).
Universitatea Regala Maghiara Budapesta, Facultatea de Drept si Stiinte Politice: Caltofeanu Dumitru (Sf. Gheorghe), doctorat in Stiinte Juridice (1912).
Universitatea Regala Maghiara Budapesta, Facultatea de Medicina si Farmacie: Cretu Miron (Haghig); Gociman Aurel (Sf. Gheorghe); Nistor Pompilius (Araci); doctorat in Medicina (1908).
Universitatea Ferencz Jozsef Cluj, Facultatea de Drept si Stiinte Politice: Maier Nicolae (Toplita); Olah Victor (Buzaul Ardelean), doctorat in Stiintele Juridice (1909); Olteanu Romulus (Dobarlau), doctorat in Stiintele Juridice (1910); Popescu Octavian (Toplita), doctorat in Stiinte Juridice (1911).
Universitatea Ferencz Jozsef Cluj, Facultatea de Filosofie, Limbi si Istorie: Bogdan Nicolaus (Haghig); Ciurea Irimia (Poiana Sarata).
Universitatea Ferencz Jozsef Cluj, Facultatea de Matematica si Stiinte Naturale: Pop Victor (Ozun).
Universitatea Ferencz Jozsef Cluj, Facultatea de Medicina: Sbarcea Teodor (Toplita), doctorat in Medicina (1897); Sbarcea Constantin (Toplita), doctorat in medicina (1906).
Cinstind memoria marelui inainta, si faptele sale ziditoare, si pe aceasta cale realizam de ce este atat de importanta solutionarea problemei Fundatiei Gojdu, conform dorintei sale testamentare, si cat de necesara este nevoia de a-i urma exemplu, in forme actualizate timpurilor pe care le traim”.
de la Sfantu Gheorghe – Dr. Ioan Lacatusu |
Carmen EPURAN
|
|
|
inapoi la titluri |
Biserica bate cu pumnul in masa pentru Gojdu
|
Ziua, 28 febr 2006
Ministrul de Externe Mihai Razvan Ungureanu vrea sa vada adoptata la Parlament, indiferent de mijloace, ordonanta de urgenta care ratifica Acordul semnat de el si de secretarul de stat maghiar Andras Barsonyi pentru infiintarea unei noi Fundatii Gojdu. La dezbaterea de ieri din plenul Camerei, Ministerul de Externe, in calitate de artizan al intelegerii, nu a fost reprezentat nici de ministrul Ungureanu, nici de unul dintre cei patru secretari de stat – nici macar ministrul Relatiei cu Parlamentul Bogdan Olteanu nu a aparut. Trucul guvernamental – incearca sa forteze o adoptare tacita a ordonantei de urgenta care arunca in bratele Budapestei mostenirea Gojdu.
Inaltii ierarhi ortodocsi ai Ardealului – in calitate de beneficiari ai mostenirii Gojdu – au reactionat vehement si au solicitat parlamentarilor romani sa nu ratifice Acordul semnat toamna trecuta. Prin acest act care infiinteaza o noua Fundatie ungaro-romana orice pretentii ale romanilor ortodocsi din Ardeal fata de bunurile Fundatiei Gojdu sunt anulate pentru totdeauna.
Pentru ca de la dezbateri lipsea reprezentantul Ministerului Afacerilor Externe, plenul Camerei Deputatilor a amanat pentru azi discutiile asupra ordonantei de infiintare a Fundatiei Gojdu. Liberalii – singurii interesati de adoptarea ordonantei – au speculat absenta propriului ministru (Mihai Razvan Ungureanu este membru PNL) si au cerut sistarea discutiilor pana la venirea unui reprezentant al ministerului. Aceasta problema procedurala aparent minora aducea un avantaj, intrucat depasirea termenului de 26 februarie ar echivala cu adoptarea tacita a proiectului. Cel putin trei liberali, printre care Sorin Paveliu si Relu Fenechiu au invocat articolul 140, alineatul 3 in care se spune ca prezenta initiatorului este obligatorie in plenul Camerei Deputatilor. Ei au mai spus ca a existat si un precedent in care plenul a fost suspendat pana la venirea de urgenta a ministrului Anca Boagiu ce trebuia sa fie de fata la dezbaterea unor legi necesare integrarii. Presedintele de sedinta, deputatul PRM Lucian Bolcas, a fost de acord cu argumentatia acestora si a dispus sistarea discutiilor pana astazi, fara ca proiectul sa fie considerat adoptat “tacit”. Controversata ordonanta prevede infiintarea Fundatiei Romano-Ungare Gojdu, care va avea ca scop revendicarea bunurilor juristului Emanuil Gojdu care a lasat prin testament bunurile sale din Ungaria pentru reprezentantii bisericii ortodoxe. (Alina MIHAI, George DAMIAN)
Inaltii prelati ai BOR cer Parlamentului sa respinga proiectul Tariceanu – Ungureanu
Intr-o luare de pozitie fara precedent, dupa Academia Romana, si reprezentantii BOR cer Parlamentului sa voteze impotriva proiectului cuplului Tariceanu – Ungureanu, de uzurpare a Fundatiei Gojdu
FUNDATIA GOJDU,
27 februarie 2006
prin principalii ei reintemeietori,
Ierarhii ortodocsi din Mitropoliile Transilvaniei si Banatului,
catre
PARLAMENTUL ROMANIEI
CAMERA DEPUTATILOR
Mesaj transmis domnului deputat Aurelian Pavelescu de catre IPS Bartolomeu Anania, Arhiepiscopul Clujului, pentru a fi citit in sedinta plenului Camerei Deputatilor, in data de 27.02.2006.
Domnilor Deputati,
Potrivit agendei de lucru a Domniilor Voastre, astazi va revine indatorirea de a va pronunta, prin vot, in favoarea sau impotriva Ordonantei de Urgenta a Guvernului privitoare la Acordul Romano-Ungar din 20 octombrie 2005, care stipuleaza infiintarea Fundatiei Publice Ungaro-Romane “Gojdu”.
Avizul negativ pe care Comisia Juridica a Camerei Deputatilor l-a pronuntat in sedinta din 21 februarie a.c. este un semnal ca parlamentarii nostri au reusit sa invinga presiunile de tot felul, precum si campaniile de dezinformare asupra unei probleme care implica nu doar materialitatea unei mosteniri fabuloase, ci si demnitatea noastra nationala.
De aceea, reiterand afirmatia noastra, facuta prin presa, ca ne declaram impotriva acestui Acord si ca vom face toate demersurile legale pentru ca acesta sa nu fie validat de catre parlamentarii celor doua Camere, carora le vom atrage atentia ca sunt alesii nostri si ca principalul atribut al unui om politic este patriotismul, ne luam permisiunea de a interveni si in plenul de astazi al Camerei Deputatilor printr-un supliment de informatii extrase dintr-un bogat material documentar, dar si din explicatiile pe care Ministerul de Externe ni le-a inaintat recent si care, desigur, exprima punctul de vedere al Guvernului.
Dorind sa nu abuzam de timpul Domniilor Voastre, nu vom intra in amanunte si nu vom readuce la suprafata datele deja cunoscute, ci ne vom limita la cateva observatii pe marginea celor de ultima ora.
Observatii punctuale
1. Se pretinde ca Acordul nu desfiinteaza Fundatia Gojdu din Sibiu. In realitate, noua Fundatie Publica nu o desfiinteaza, ci prefera sa si-o anexeze prin racolarea a doi din membrii ei cu functii formale importante, obtinute intr-o perioada de absenta a autoritatii superioare bisericesti din Sibiu. Fundatia Gojdu ar urma sa devina un simplu organ consultativ al Fundatiei Publice.
Acordul din 2005 anuleaza drepturile din 1937
2. Se pretinde ca Fundatia Gojdu e libera sa actioneze pentru revendicarea bunurilor ce-i revin de drept prin Testamentul marelui mecena, dar in mod repetat i se atrage atentia ca va avea de luat in considerare, pe de o parte, enormele costuri ale unor demersuri juridice si, pe de alta, ca legislatia ungara nu prevede retrocedari de imobile nationalizate, in afara locasurilor de cult. Nimic insa despre sumele din conturile bancare. Se omite si mentiunea ca exista instante europene, cum sunt cele din Strasborg si Haga. Pe de alta parte, se eludeaza mentiunea ca, practic, Acordul Ungaro-Roman din octombrie 2005 il anuleaza pe cel din 1937, ratificat de parlamentele ambelor tari si inca valabil, singurul temei juridic prin care Fundatia Gojdu isi poate revendica drepturile. Cu alte cuvinte, Fundatia Gojdu poate sa ramana in fiinta, dar cu mainile legate.
3. Se pretinde ca Fundatia Publica nu are ca obiect mostenirea Gojdu, dar isi propune sa obtina o seama de cladiri din complexul budapestan al “Curtilor Gojdu”, chipurile spre a le salva de la transformarea lor in spatii comerciale.
Gojdu n-are nevoie de statuie de la MAE
4. Fundatia Publica isi propune sa ridice in acest complex o statuie a marelui filantrop (ceea ce, desigur, e foarte frumos!), dar uita ca Gojdu are deja o gigantica statuie morala, in al carei soclu sunt incrustate numele celor cateva mii de bursieri romani ortodocsi, printre care se numara Traian Vuia, Victor Babes, Octavian Goga, Aron Cotrus, Dumitru Staniloae, Ioan Lupas, Silviu Dragomir, Andrei Otetea, Constantin Daicoviciu si Ioan Scurtu. Or, statuia lui Gojdu nu va fi niciodata completa in lipsa miilor de tineri carora, in ultimele sase decenii, li s-a furat dreptul si posibilitatea de a fi beneficiarii burselor marelui filantrop si de a-si inscrie astfel numele in istoria culturii si spiritualitatii romanesti.
Guvernul de la Bucuresti canta pe acordurile Budapestei
5. Se pretinde ca Fundatia Publica (pe care Ministerul nostru de Externe o numeste “Romano-Ungara”) are la baza principiul paritatii. Iata insa si opinia partenerilor, asa cum reiese din stenograma sedintei din 21 noiembrie 2005 a Parlamentului ungar, cand noua Fundatie a fost ratificata, cu voiosie, in numai un sfert de ora, cu 107 voturi “pentru”, doua voturi “impotriva” si sapte “abtineri” (citam in traducere romaneasca). Németh Zsolt, deputat: “Acordul dintre Ungaria si Romania asupra problemelor averii Gojdu pune punct discutiei prelungite de multi ani. Esenta acestei probleme (…) este ca Romania renunta la revendicarea bunurilor materiale, pe care a formulat-o in 1998, ba chiar si anterior, in legatura cu averea lui Gojdu, si acest lucru inseamna, in acelasi timp, ca partea romana accepta punctul de vedere al Ungariei conform caruia, in 1953, tratatul de drept material a rezolvat problema averii Gojdu”. De partea sa, Bársony András, secretar de stat in Ministerul de Externe, afirma: “Gozsdu Manu, nobil ungur de nationalitate romana, in testamentul sau datat 4 noiembrie 1869, isi lasa intreaga avere acelor romani din Ungaria si Transilvania care sunt de religie ortodoxa rasariteana. (…) La 20 octombrie 2005 s-a semnat Acordul Guvernelor Republicii Ungare si Romaniei asupra infiintarii Fundatiei Publice Ungaro-Romane Gojdu. Pe baza Acordului, fundatia a fost infiintata ca fundatie publica ungara, competenta si functionarea sa ii revine Republicii Ungare si urmeaza sa fie inregistrata la Tribunalul Capitalei. (…) in virtutea Acordului, actul constitutiv al Fundatiei va fi elaborat pe baza normelor de drept din Ungaria”.
Domnilor Deputati,
Mitropolitii ortodocsi LAURENTIU al Ardealului, NICOLAE al Banatului, Arhiepiscopul ANDREI al Alba Iuliei, Episcopii TIMOTEI al Aradului, LUCIAN al Caransebesului, IOAN al Oradiei, JUSTINIAN al Maramuresului, IOAN al Covasnei si Harghitei si SOFRONIE al Romanilor din Ungaria va adreseaza intrebarea:
Sunteti convinsi ca Acordul Romano-Ungar din 20 octombrie 2005 ii aduce Romaniei vreun folos? Va rugam sa raspundeti prin votul Domniilor Voastre.
Din incredintare,
BARTOLOMEU ANANIA
Arhiepiscopul Clujului
(n.r. – titlul si intertitlurile apartin redactiei)
Pavelescu acuza “afacerea PNL – UDMR”
“Este evident ca problema Gojdu a devenit o afacere PNL-UDMR, toate celelalte partide parlamentare pronuntandu-se impotriva Acordului, ca si inaltii ierarhi ai BOR. Faptul ca nici ministrul de Externe si nici cei patru secretari de stat, in frunte cu celebrul Lucian Leustean, nu s-au prezentat la lucrarile plenului, incalcand Regulamentul Camerei, este un act de iresponsabilitate, care atinge zona infractionalitatii. Nici Bogdan Olteanu, ministrul pentru Relatia cu Parlamentul, nu s-a prezentat, desi ar fi putut acoperi procedura. Acesta tot din gruparea PNL-UDMR face parte”, ne-a declarat deputatul independent Aurelian Pavelescu. “Este vorba, clar, despre o conspiratie politica dintre acelea despre care vorbea Traian Basescu, atunci cand acuza ca marile acte de coruptie s-au realizat prin legi, coruptia fiind pe masa Guvernului. Ii acuz pe ministrii liberali ca prin incercarea de adoptare tacita a Acordului din 2005 nu fac decat sa confirme suspiciunea existentei unor fapte de coruptie la nivel inalt. In cazul neprezentarii, maine, in plen, a ministrilor sau secretarilor de stat, voi incunostinta DNA pentru realizarea de cercetari specifice. Este inadmisibil ca Parlamentul Romaniei, BOR, si romanii ortodocsi sa faca subiectul unor trocuri marunte regizate de cativa politicieni” – a mai afirmat Pavelescu.
Actiunea Guvernului, impotriva interesului national
Deputatul Aurelian Pavelescu a transmis doua scrisori deschise prin care solicita respingerea Acordului Gojdu semnat toamna trecuta de ministrul de Externe Mihai Razvan Ungureanu si secretarul de stat al MAE maghiar Andras Barsonyi – scrisori adresate presedintelui Traian Basescu si membrilor Camerei Deputatilor.
In scrisoarea adresata deputatilor se arata ca “Scopurile ascunse sunt de natura juridica si vizeaza deposedarea definitiva a Fundatiei private, crestin-ortodoxe, “Gojdu” cu sediul la Sibiu, infiintata in 1870 de Andrei Saguna, potrivit testamentului lui Emanuil Gojdu”.
Deputatul Aurelian Pavelescu arata ca ratificarea Acordului semnat de ministrul de Externe Mihai Razvan Ungureanu nu face altceva decat sa anuleze Conventia incheiata in anul 1937 intre guvernele de la Bucuresti si Budapesta, conventie care recunostea proprietatea Fundatiei Gojdu de la Sibiu asupra bunurilor care constituie mostenirea Gojdu ramase pe teritoriul Ungariei. (D.E.)
|
inapoi la titluri |
|
Ziua, 27 febr, 2006
Fundatia Gojdu s-a instituit prin Testamentul pe care juristul si militantul politic Emanuil Gojdu (1802-1870) l-a autentificat la Budapesta in 4 noiembrie 1869, cu trei luni inainte de moarte. Prin Testament, redactat impecabil din punct de vedere juridic, semnatarul isi “testa averea intreaga acelei parti a natiunii romane din Ungaria si Transilvania care se tine de religia rasariteana ortodoxa. Acest legat, voind a-l constitui in o fundatiune perpetua, sa poarte numele Fundatiunea lui Gojdu”. Din fondurile existente urmau sa se acorde – dupa vointa exprimata de testator – burse tinerilor romani ortodocsi din cuprinsul Ungariei si Transilvaniei “distinsi prin purtare buna si prin talente, ai caror parinti nu sunt in stare cu averea lor proprie sa duca la indeplinire cresterea si cultivarea copiilor lor”.
Emanuil Gojdu provine dintr-o familie de macedoromani din Imperiul Habsburgic. S-a nascut la Oradea in 9 februarie 1802 si a urmat studii liceale si universitare la Oradea, Bratislava si Pesta, unde a obtinut licenta in drept (1824) si a inceput sa practice avocatura. In timpul “primaverii popoarelor europene” din 1848 a participat la adunarea romanilor din Pesta, care a fixat un Program politic prin care se prevedea, printre altele, folosirea neingradita a limbii romane in scoli, fiind intre semnatarii acestuia. El insusi, dupa mijlocul secolului al XIX-lea, a avut o contributie consistenta la formarea jurisprudentei statului ungar modern. Pentru actiunile intreprinse si prestanta sa profesionala deosebite a fost numit Comite suprem de Lugoj si ales deputat de Tinca-Bihor, fiind totodata membru in Casa Magnatilor din Ungaria, atunci forul legislativ superior al tarii. Prin exercitarea profesiunii sale si fructificarea bunurilor materiale detinute (mori, spatii comerciale, apartamente si altele) a reusit sa acumuleze o importanta avere, pe care a lasat-o natiunii romane, fiind una dintre cele mai mari fundatii din fosta Monarhie Austro-Ungara.
S-a stins din viata la 3 februarie 1870 la Budapesta, fiind inmormantat in cimitirul budapestan Kerepesi, unde i s-a asezat un frumos monument, reconditionat la Oradea cu patru ani in urma. In 1997 a fost asezata o placa de marmura comemorativa pe casa din Oradea in care s-a nascut testatorul celui mai mare fond de burse pentru instruirea tineretului roman (str. Traian Mosoiu, nr. 1), Liceul din apropiere purtandu-i numele.
In temeiul prevederilor testamentare, in aprilie 1870 s-a constituit Reprezentanta Fundatiei Gojdu, care urma sa administreze bunurile lasate. Averea era constituita din bunuri imobile (un complex arhitectonic compus din opt edificii cu cate patru nivele, sapte dintre ele situate in lant continuu, legate printr-un lung pasaj, toate situate in centrul Budapestei – strazile Kiraly, Dob si Hollo – pe frontispiciul cladirii principale fiind pusa inscriptia “Gozsdu udvar” – deci Curtea Gojdu), din valori bancare (sume de bani depuse in banci, 2306 actiuni diverse si titluri de imprumuturi publice, “actiuni depozitate la Bancile “Pesti Hazai Elso Takarekpenztar” si “Hazai Bank” din Budapesta), obiecte s.a. Valoarea initiala a Patrimoniului Fundatiei Gojdu a fost de 178.000 florini, ea sporind pana la aproximativ 8.000.000 coroane dupa estimarea din 1917.
Inca de la inceput, pentru ca valoarea patrimoniului testat sa nu diminueze, Emanuil Gojdu a stipulat conditia capitalizarii anuale a unei parti a dobanzilor cuvenite si a stabilit o proportie intre existent si rata anuala a dobanzilor destinate cheltuielilor pentru burse si alte ajutoare date tineretului studios, care sa conduca la cresterea patrimoniului Fundatiei. A stabilit pentru aceasta perioade de cate 50 de ani in privinta proportiei dintre capitalizarea dobanzilor si cheltuielile prin burse, dupa cum urmeaza: 1870-1920, 1920-1970, 1970-2020, 2020-2070, exprimandu-si astfel valabilitatea obligatorie a testamentului sau cel putin pana in anul 2070, fara a prevedea lichidarea lui in acel an. Era prevazuta interzicerea vanzarii surselor productive ale bunurilor Fundatiei precum si a transpunerii in bani a Patrimoniului pana in anul 2070, pentru a fi conservat ca sursa productiva care sa-i sporeasca valoarea pe durata celor 200 de ani care urmau.
La 14-19 august 1880, s-au adoptat Statutele Fundatiunii lui Gojdu, care, impreuna cu Testamentul din 4 noiembrie 1869, constituie textele juridice fundamentale dupa care s-a condus Reprezentanta Fundationala. Pentru administrarea Patrimoniului Fundatiei erau imputerniciti, prin Testament, ca din Reprezentanta respectiva sa faca parte mitropolitul ortodox roman al Ardealului si toti episcopii ortodocsi romani din Ungaria si Transilvania aflati in functie, “si peste numarul acestora inca trei barbati civili”.
Ca urmare a bunei administrari a Patrimoniului Fundatiei Gojdu au putut fi acordate patru burse in primul an de functionare – 1871, peste 100 in fiecare an dupa aceea, iar in anul scolar 1898-1899 s-au acordat 127 de burse. Pe parcursul a 48 de ani, Fundatia Gojdu a acordat 4455 de burse de studii si 928 de ajutoare financiare tinerilor studiosi din Ungaria si Transilvania. Intre bursieri se numara viitoare personalitati prestigioase ale culturii si stiintei romanesti intre care: Victor Babes, Octavian Goga, Ioan Lupas, Traian Vuia, Constantin Daicoviciu etc.
In anii 1918-20, la sfarsitul primei perioade de 50 de ani inscrisa in Testament, s-au produs evenimente care aveau sa-l puna la incercare. Desavarsirea statului national roman prin Unirile succesive ale teritoriilor aflate sub stapanire straina in 1918 si recunoasterea acestor acte democratice prin Tratatele de Pace din 1919-1920 aveau sa marcheze destramarea Monarhiei Austro-Ungare si formarea statelor succesorale. Patrimoniul Fundatiei Gojdu a ramas aproape in intregime in Ungaria de dupa anul 1920, Reprezentanta Fundatiei functionand la Sibiu, in jurul Mitropolitului Ardealului, presedintele ei de drept, in timp ce Administratia Fundatiei se afla la Budapesta (str. Hollo, nr. 8, in complexul de cladiri ce formau Curtea Gojdu). Beneficiarii testamentari ai Fundatiei Gojdu deveneau, de acum incolo, tinerii studiosi romani ortodocsi din Romania (fostele provincii Transilvania, Banat si Partile Vestice), Ungaria, Serbia si Slovacia. In consecinta, Reprezentanta din Sibiu a Fundatiei si Mitropolia Ortodoxa a Transilvaniei au solicitat Guvernului Romaniei sa poarte negocieri cu cel al Ungariei pentru asigurarea functionarii in continuare a prevederilor testamentare privind patrimoniul Fundatiei private Gojdu. Prin articolul 249 al Tratatului de Pace de la Trianon (1920), Ungaria era obligata sa restituie proprietarilor toate fundatiile, de Patrimoniul Fundatiei Gojdu urmand sa beneficieze tinerii romani ortodocsi din Romania (90%), Iugoslavia si Cehoslovacia (6%) si Ungaria (4%).
Negocierile purtate intre guvernele Romaniei si Ungariei in anii 1924, 1925, 1926, 1927, 1930, 1931, 1932, 1934 au dus mai intai la Acordul asupra fondurilor Fundatiei incheiat la Paris in 28 aprilie 1930 si apoi la Acordul definitiv de la Bucuresti incheiat in doua originale la 27 octombrie 1937 semnat din partea Romaniei de Ion Lapedatu si de Aurel de Egry din partea Ungariei, textul fiind publicat in “Monitorul Oficial” al Regatului Romaniei. Prin acest acord, Ungaria s-a obligat sa predea Romaniei in termen de 30 de zile de la intrarea lui in vigoare intreg patrimoniul Fundatiei Gojdu cu toate drepturile si obligatiunile aferente care va fi pus la dispozitia unei noi fundatiuni romane ce se va numi Fundatiunea de burse de studii a romanilor greco-orientali din Ungaria si se va bucura de toate drepturile unei persoane morale straine in Ungaria”. Acordul definitiv din 1937 a fost ratificat de Romania in 1938 si de Ungaria la 20 iunie 1940.
In urma evenimentelor din august 1940 si a intrarii Romaniei in razboi, a celor din anii 1944-1948, Acordul respectiv nu a mai fost aplicat, bunurile Fundatiei Gojdu fiind confiscate de autoritatile comuniste in 1952, cand Fundatia si-a incetat activitatea atat in Ungaria, cat si in Romania.
Dupa evenimentele din 1989, petrecute in Centrul si Estul Europei, ca urmare a initiativei ierarhilor ortodocsi din Mitropolia Ardealului si Mitropolia Banatului, institutii bisericesti imputernicite prin Testamentul din 1869 sa vegheze asupra indeplinirii prevederilor lui si a unor intelectuali transilvaneni si banateni, s-a reluat in 1996 activitatea Fundatiei Gojdu prin Reprezentanta ei cu sediul la Sibiu (str. Nicolae Balcescu, nr. 36), recunoscuta prin hotarare judecatoreasca, succesoare a celei din 1870.
Intre anii 1998-2004 s-au purtat negocieri in cadrul Comisiei Mixte Guvernamentale dintre Romania si Ungaria cu privire la soarta Fundatiei Gojdu.
In mod surprinzator, la 20 octombrie 2005 s-a incheiat un acord intre guvernele celor doua tari prin care este desfiintat, ca act juridic, Testamentul lui Emanuil Gojdu din 1869 – la care nici nu se face referire -, Patrimoniul Fundatiei fiind inca o data nationalizat. Instituirea acum a unui Consiliu Director al Fundatiei Publice Romano-Ungare este nula de drept si neavenita, din moment ce prin Testamentul sau Emanuil Gojdu a stipulat cu privire la reprezentanta fundationala componenta si competentele ei prevederi precise.
Academia Romana, care si-a definit chiar de la inceput un rol prestigios in societatea romaneasca, dupa Biserica si Armata, venea acum 140 de ani ca putere culturala si stiintifica pentru a le completa in acel secol de modernizare pe celelalte: puterea spirituala, puterea armata, puterea educationala. Academia Romana e insa, cu siguranta, prima institutie de reprezentare nationala, unind, sub cupola ei, mintile cele mai stralucite de pe intregul teritoriu locuit de romani. Inainte de a se uni politic toate provinciile romanesti, cultura si stiinta romaneasca se gaseau reunite la Academie, de unde luminile ei binefacatoare se revarsau asupra romanilor de pretutindeni. Academia Romana a constituit atunci, ca si astazi, model de reprezentare nationala, de lucrare in comun cu puterea mintii si a talentului.
Desi n-a fost implicata direct in problematica Fundatiei Gojdu la inceputurile sale si nici mai tarziu, Academia Romana a fost insa beneficiara rezultatelor burselor oferite pentru formarea multor tineri de peste Munti care au devenit membri ai sai. Bursierii mentionati mai sus au detinut, ca membri ai Academiei Romane, functii de conducere in sectiile ei si la nivelul central, incat astazi Forului cultural-stiintific al tarii nu-i poate fi indiferenta soarta Fundatiei. La Bicentenarul nasterii lui Emanuil Gojdu – in anul 2002 – a fost prezenta la Simpozionul si manifestarile organizate in februarie de Centrul Cultural Roman din Budapesta, in octombrie acelasi an patronand o sesiune solemna, prezidata de presedintele ei, acad. Eugen Simion, in care, cu participarea primului ministru, a ministrului Afacerilor Externe si Patriarhului Romaniei, s-au prezentat comunicari stiintifice dedicate activitatii Marelui Mecena, subliniindu-se o data mai mult necesitatea punerii astazi in valoare a Patrimoniului testat de Sarbatorit.
Ca important segment al Societatii Civile, Academia Romana solicita respectarea prevederilor stipulate in Testamentul din 1869 de Emanoil Gojdu, Fundatia instituita sub numele sau fiind una de natura privata, asupra careia nici o alta autoritate, fie chiar statala, nu poate interveni, nu o poate anula din punct de vedere juridic si nu poate dispune in vreun fel de Patrimoniul lasat natiunii romane de proprietarul acestuia.
|
Academia Romana
|
|
inapoi la titluri |
|
EVENIMENTUL ZILEI (Editia de Transilvania)
Fundatia Gojdu
Dragos Popescu, Raluca Crisan
ONG-ul, neputincios in fata deciziilor politice Fundatia Gojdu de la Sibiu a fost trimisa in plan secund de disputele politice pe marginea mostenirii celebrului avocat budapestan. Aceasta fundatie ar trebui sa fie cea care administreaza averea lui Emanuil Gojdu. In acest moment insa, ea nu reprezinta mare lucru, deoarece soarta averii Gojdu se decide la Bucuresti. Daca acordul romano-ungar semnat in octombrie va fi aprobat de parlament in actuala forma, Fundatia Gojdu nu va mai insemna nimic. Istorie zbuciumata Fundatia a fost infiintata de Emanuil Gojdu in anul 1869, iar dupa moartea acestuia, in 1870, de ea s-a ocupat, zeci de ani, mitropolitul Andrei Saguna, fundatia fiind creata sub tutela mitropoliei. Dupa 1918, averea lui Gojdu a constituit obiect de litigiu intre statul roman si cel ungar, pana in 1940, cand partea ungara a recunoscut dreptul de proprietate al fundatiei asupra bunurilor de la Budapesta. Dictatul de la Viena a facut insa imposibila preluarea patrimoniului. Dupa al doilea razboi mondial, bunurile fundatiei au fost nationalizate iar, in 1953, la presiunea Moscovei, cele doua state au renuntat reciproc la orice pretentii, acordul cuprinzand si averea Gojdu. La scurt timp, fundatia de la Sibiu si-a incetat activitatea. Mitropolitul evita subiectul Fundatia a fost reinfiintata in 1996. Printre fondatori s-au numarat IPS Antonie Plamadeala, Mitropolit al Ardealului (decedat anul trecut) si IPS Nicolae Corneanu, Mitropolit al Banatului. Desi fundatia functioneaza sub tutela mitropoliei de la Sibiu, IPS Laurentiu Streza, actualul mitropolit, se fereste sa vorbeasca despre subiect: “Nu avem acceptul de la Sfantul Sinod sa discutam despre acest subiect. Sa se discute in parlament si sa rezolve alesii tarii aceasta chestiune.” Demersuri gresite la nivel inalt EVZ a stat de vorba zilele trecute cu istoricul Laurentiu Toma, pe tema mostenirii Gojdu
Ce a facut fundatia pentru recuperarea patrimoniului Gojdu?
S-au facut mai multe lucruri, dar, din pacate, toate demersurile se poticnesc acum in alta parte. Totul a luat-o intr-o directie gresita si ne referim aici la demersurile facute la nivel inalt. Cand s-a reinfiintat aceasta fundatie, scopul principal a fost acela de a reusi sa se redobandeasca patrimoniul nationalizat de regimul comunist din Ungaria. Ce demersuri s-au facut in acest sens? Am depus cerereri si s-au facut demersuri oficiale catre statul ungar, catre statul roman, dar si catre foruri europene abilitate, chiar si la Uniunea Europeana.
Din pacate, situatia este deosebit de complicata si miza este mare. Sunt imobile si bunuri importante pe teritoriul statului ungar. Sunt cladiri extrem de importante chiar in centrul capitalei Budapestei, dar si depozite bancare la care se adauga dobanda de-a lungul timpului. Cine credeti ca va beneficia totusi pana la urma de averea asta?
Tot patrimoniul lui Emanuil Gojdu este al fundatiei care ii poarta numele si este clar ca noi ne vom ocupa de administrarea acestuia in continuare.
Trebuie specificat insa ca Mitropolia Ardealului, respectiv Biserica Ortodoxa este forul tutelar pentru aceasta fundatie. Decizia se ia luni Deputatii vor vota luni ordonanta care aproba acordul romano-ungar semnat in octombrie 2005, privind infiintarea Fundatiei Publice Romano-Ungare “Gojdu”. Aceasta ar urma sa aiba sediul la Budapesta, la Curtile Gojdu, si sa fie stipendiata in mod egal de statul roman si cel ungar. Banii necesari cumpararii imobilelor care i-au apartinut lui Gojdu ar urma sa fie asigurati in mod egal de statul roman si cel ungar. Prin acest acord, Fundatia Gojdu de la Sibiu isi pierde practic obiectul de activitate. Presedintele PD Emil Boc a anuntat ieri ca textul nu poate fi promovat in actuala formula. “Singura modalitate este sa se includa in mod clar prevederea ca acest acord nu aduce atingere Fundatiei din Sibiu si nu impiedica respectarea testamentului lui Emanuil Gojdu. Fara acest amendament, proiectul va fi respins”, a precizat Boc.
Joi, 2 martie 2006 |
inapoi la titluri |
Fundaţia Gojdu din Sibiu, singura moştenitoare a averii Gojdu
|
Mitropolitul Ardealului: Fundaţia Gojdu din Sibiu, singura moştenitoare a averii Gojdu
ÎPS Laurenţiu Streza, mitropolit al Ardealului, a declarat, ieri, în plenul Senatului, că Fundaţia Gojdu cu sediul la Sibiu este recunoscută de către BOR ca ?singura moştenitoare legală? a bunurilor patrimoniale care au aparţinut avocatului Emanoil Gojdu.
Într-o cuvântare în care a arătat că regretă că prezenţa sa în Senat a produs discuţii, ÎPS Laurenţiu Streza, în calitatea sa şi de preşedinte al Fundaţiei Gojdu din Sibiu, a susţinut că ?din punct de vedere moral şi legal, de moştenirea Gojdu nu poate dispune nici statul român, nici statul maghiar, aceasta nefiind proprietate de stat, ci proprietate privată?.
Vorbind în numele celor 15 înalţi ierarhi ortodocşi din Transilvania, Banat şi Ungaria, ÎPS Laurenţiu Streza a declarat că au fost surprinşi că în ?Acordul dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Ungare, prin înfiinţarea unei noi fundaţii, care va dispune de întreaga moştenire a lui Emanoil Gojdu, din Ungaria şi România, s-a exclus moştenitorul testamentar, adică acea parte a naţiunii române din Ungaria şi Transilvania, care ţine de legea răsăriteană ortodoxă?.
El a mai arătat că moştenirea avocatului ardelean a intrat în administrarea Fundaţiei Gojdu, pusă sub patronajul Mitropoliei Ardealului, printr-un acord semnat de România şi Ungaria în anul 1937. Noul acord dezbătut de Senat anulează, potrivit reprezentantului Bisericii, actul încheiat anterior.
?Dreptul de moştenire şi administrare a proprietăţilor, conform testamentului, îl are această Fundaţie Gojdu, care din 1996 şi-a reluat activitatea la Sibiu?, a mai afirmat ÎPS Laurenţiu.
El a amintit şi despre o hotărâre a Sinoului BOR din 4 aprilie 2003, potrivit căreia ?Fundaţia Gojdu este recunoscută de către BOR ca singura moştenitoare legală a bunurilor patrimoniale naţionalizate de cele două state comuniste ? Ungaria şi România ? în 1952?. |
inapoi la titluri |
Odiseea Fundatiei Gojdu sau cronica unei tradari anuntate
|
ODISEEA FUNDAŢIEI GOJDU
SAU CRONICA UNEI TRÃDÃRI ANUNŢATE
Motto: „Pânã la identificarea unei soluţii politice, dialogul juriştilor de drept
internaţional nu este suspendat Pãrţile continuã sã negocieze şi se strãduiesc sã evite,
pe cât posibil, recurgerea la un terţ sau iniţierea demersurilor de revendicare în justiţie
a imobilelor de cãtre adevãratul proprietar”. ( Bicentenar Emanuil Gojdu. Editura
Academiei Române, Bucureşti, 2003, p. 186-187 )
Potrivit istoricmlui roman Tacitus, istoria trebuie scrisâ “sine ira et Studio” adicã, fãrã urã şi pãrtinire sau, adaptând adagiul la vremurile de azi, farã intenţia de a manipula opinia publicã. De aceea, îmi fac o datorie de conştiinţă din a scrie o pagină din istoria vie, personal trâită, a Fundaţiei Gojdu, ajunsã azi din nou în atenţia opiniei publice româneşti datoritã unui destin vitreg ce i-a marcat glorioasa existenţă şi care se pare cã o urmãreşte în continuare. O pagină în care să lămuresc anumite aspecte ignorate sau trecute voit sub tãcere în recentele luâri de poziţie prezentate de presa scrisă şi prin intermediul mijloacelor audio-vizuale.
De aceea voi prezenta, pe etape, un scurt istoric al Fundaţiei Gojdu.
1.1. Perioada 1870 – 1918
A fost înfiinţatã prin actul testamentar din 4 noiembrie 1869, alcătuit de marele mecena al neamului românesc avocatul şi omul politic Emanuil Gojdu,care s-a nãscut la Oradea, la 9 februarie 1802.
A început sâ funcţioneze după moartea ilustrului sãu întemeietor, care a survenit la 23 ianuarie / 3 febmarie 1870.
Prin testamentul sãu Gojdu a lăsat o parte din averea sa ( rãmasã dupã achitarea datoriilor, după împlinirea prevederilor legate de moştenirea cuvenită soţiei sale şi dupâ achitarea cheltuielilor legate de înmormântarea sa) “acelei părţi a naţiunii române din Ungaria şi Transilvania, care se ţine de credinţa răsăriteană ortodoxă (art. 7 ), pentru a se înfiinţa fundaţia ce îi poartã numele, care a fost pusã sub patronajul Mitropoliei ortodoxe a Ardealului, cu sediul la Sibiu.
A hotârât să fie condusă de o Reprezentanţã – alcãtuită din ierarhii ortodocşi români din Ungaria şi Transilvania şi un număr de laici – care avea, în primul rând, sarcina de a administra averea sa , pentru a o spori, în condiţii avantajoase Gojdu însuşi a alcãtuit un grafic de capitalizare a veniturilor sale şi de acordare a burselor, în patru mari etape ( fiecare de câte 50 de ani), între anii 1871-2071, „ având în vedere prosperitatea şi înflorirea Patriei, a Bisericii răspritene ortodoxe şi a naţiei române”.
Dupâ ce prevederile testamentare au fost îndeplinite, averea realã rămasă pentru fundaţie a fost de aproximativ 93 000 florini.
În decurs de douâ decenii, cu perseverenţã şi pricepere membrii Reprezentanţei Fundaţiei Gojdu au sporit averea acesteia. În 1883 a fost cumpărată casa de pe str. Dob, nr. 16; în 1884 casa de pe str. Hollo nr.8; în 1888 casa, terenul intravilan şi via din Oradea. Între anii 1903-1905 au fost construite 7 clãdiri ( numite Curtea Gojdu ) între străzile Kiraly nr. 13 şi Dob nr.16 şi s-a modemizat casa de pe str. Hollo nr. 8.(39 de apartamente, 45 de prãvãlii la parter şi douã locuinţe pentru portari).
În 1916 existau aproximativ 2000 de acţiuni în bãncile din Budapesta, în valoare de 6. 500. 934 coroane.
În 1918 valoarea totalã a averii Fundaţiei Gojdu a ajuns la peste 10.000.000 coroane.
Între 1870-1918 s-au acordat: 4 455 de burse pentru studenţi ( care au studiat la universităţile din Viena, Pesta, Graz, Berlin, Zurich, Chemnitz, Mariabrunn, Jena, Karlsruhe, Leipzig şi au ajuns elita intelectualităţii româneşti) şi elevi, în valoare totalã de 1 117. 292 fl. şi 1 481 458 de coroane, 98 ajutoare ocazionale, în valoare de 80 409 fl. şi 344 442 coroane.
1. 2. Perioada 1918 – 1952
Dupã primul rãzboi mondial averea Fundaţiei Gojdu a rãmas aproape în întregime în Ungaria. Reprezentanţa se afla la Sibiu iar Administraţia bunurilor la Budapesta. Prin articolul 249 al Tratatului de pace de la Trianon, Ungaria a fost obligatã să restituie proprietarilor de drept toate fundaţiile. De bunurile Fundaţiei Gojdu beneficiau românii ortodocşi din România (90), lugoslavia şi Cehoslovacia ( 6) şi Ungaria (4).
Reprezentanţa din Sibiu a început demersurile pentru ca Mitropolia Ortodoxă a Ardealului sã îşi afirme drepturile legitime asupra acestei averi.
În acest sens a intervenit pe lângã Guvemul României să facã demersurile diplomatice necesare.
În 1924 s-a încheiat un Acord provizoriu , în baza câruia fundaţia a putut dispune liber , timp
de 3 ani, de averea mobiliarã şi imobiliară de la Budapesta.
În 1927 Guvemul Ungariei a blocat conturile fundaţiei din băncile budapestane (dar a obligat-o să îşi depunâ în continuare veniturile ,obţinute din închirieri, în aceste conturi) şi a cerut României să ofere despãgubiri pentru maghiarii din Transilvania.
Au urmat o serie de tratative între cele douã pârţi la Paris (1930), Sibiu(1931), Cluj (1931, 1932), Budapesta (1931), Bucureşti ( 1932,1934 ), în urma cãrora s-a ajuns la Acordul definitiv încheiat la Bucureşti la 27 octombrie 1937. În termen de 30 zile de la ratificarea Acordului, Ungaria trebuia sã restituie României întreg patrimoniul Fundaţiei Gojdu (clãdirile, bani şi 2306 acţiuni bancare, precum şi arhiva ) pentru a fi pus la dispoziţia Reprezentanţei sibiene. România trebuia să dea Ungariei bani pentru a se constitui o fundaţie pentru românii ortodocşi din Ungaria. România a ratificat acest acord la 5 mai 1938 şi Ungaria la 20 iunie 1940. Prevederile sale nu au fost aplicate, datorită evenimentelor ce au survenit după Diktatul de la Viena, din 30 august 1940.
Supusă vicisitudinilor istoriei şi vremelnicelor stăpâniri, Fundaţia Gojdu a fost obligată să îşi încheie activitatea în anul 1952, ca urmare a naţionalizării bunurilor sale mobile şi a imobilelor din Budapesta de cãtre statul ungar, precum şi datorită măsurilor similare luate de statul român.
1.3.
În baza legii XXXII din 1991, statul maghiar a trecut în proprietatea parohiei ortodoxe române din Budapesta clâdirea din str. Hollo nr. 8 şi a oferit Vicariatului ortodox român din Gyula suma de 43 milioane forinţi (achitată în douã tranşe, în 1993 şi 1994), drept despăgubire pentru spaţii din celelalte imobile (aprox. 2000 metri pãtraţi) utilizate de personalul de cult deservent, pânã la naţionalizarea din 1952. Celelalte clădiri au fost trecute în proprietatea autoguvernãrii (primăriei) sectorului VII din Budapesta, în raza cãreia sunt situate. Legislaţia ungarã nu permite restituirea in integrum a bunurilor nationalizate de fostul regim comunist Foştii proprietari au fost despăgubiţi cu sume modice, bunurile naţionalizate fiind mult subevaluate. Sub ochii nepãsători ai Uniunii Europene, care a aplicat un dublu standard pentru statele ce urmau să-I devinã membre, Ungaria continuã practica naţionalizărilor comuniste, încălcând conştient dreptul de proprietate privată, consfinţit în prevederile dreptului internaţional.
1.4.Perioada 1996-2006
In această perioadă, la conducerea Reprezentanţei s-au aflat:
– Mitropolitul Antonie Plămãdealã – preşedinte onorific ( 1996 – 2005);
– Prof. univ. dr. loan Aurel Pop – preşedinte ( 1996- decembrie 1999 );
– Conf. univ. dr. Pavel Cherescu – secretar (1996 – decembrie 1999 ), preşedinte ( decembrie 1999 – 15 martie 2001 ), secretar ( din 15 martie 2001);
– Conf. univ. dr. Aurel Pavel – secretar ( decembrie 1999 – 15 martie 2001 ), preşedinte ( din 15 martie 2001 ).
In anul 1996 ierarhii ortodocşi din mitropoliile Ardealului şi Banatului, împreunâ cu un grup de intelectuali bãnăţeni şi transilvãneni (21 de persoane pe care le-am contactat personal în localitãţile Sibiu, Cluj-Napoca, Oradea, Arad şi Timişoara, propunându-le sã accepte calitatea de membri ai fundaţiei ce urma să îşi reia activitatea) au reînfiinţat Fundaţia Gojdu, cu respectarea prevederilor legale româneşti în vigoare. în spiritul idealurilor pe care Emanuil Gojdu le-a slujit întreaga viaţã, fundaţia îşi propune sã militeze şi să acţioneze pentru cultivarea valorilor culturii româneşti, pentru facilitarea contactelor între românii de pretutindeni, pentru încurajarea şi susţinerea cercetărilor în domeniul istoriei şi culturii poporului român şi ale popoarelor vecine din spaţiul comun al Europei Centrale.
Pentru a se impune in conştiinţa opiniei publice – evident şi în cea a autoritãţilor române – Fundaţia Gojdu a realizat, în toamna anului 1996, filmul „Strada românească din Budapesta”, în regia lui Tudor Artenie (Pro TV).
În fiecare an – începând din 1997 – Reprezentanţa Fundaţiei Gojdu a organizat întâlniri la Mănăstirea Sâmbâta de Sus şi la Sibiu, la care au fost invitaţi toţi ierarhii – mitropoliţii şi episcopii ortodocşi din Ardeal şi Banat, ceilalţi membri ai fundaţiei, profesori de teologie, reprezentanţi ai Senatului României, ai Camerei Deputaţilor, ai Ministerului de Exteme, Ministerului Culturii şi Cultelor, Ministerului de Finanţe, Departamentului Informaţiilor Publice, Departamentului pentru Relaţiile cu Românii de Pretutindeni ş.a. La aceste întâlniri, dintre ierarhi au participat doar P.S. loan Mihălţan al Oradiei, Sofronie Drincec (Gyula), Daniil Stoenescu (Vârşeţ) şi Visarion Răşinăreanu, episcop vicar al Arhiepiscopiei Sibiului.
Tot din 1997 fundaţia a reluat şirul acţiunilor pentru recuperarea bunurilor sale naţionali-
zate, din Ungaria şi România. In acest scop au fost trimise numeroase memorii miniştrilor
de exteme ai României ( Andrei Pleşu, Adrian Severin, Radu Vasile, Adrian Năstase ),
prin care s-a solicitat ca problema recuperãrii bunurilor fundaţiei sã fie pusã, spre rezolvare, pe
agenda întâlnirilor bilaterale româno-maghiare.
La 9 februarie 1998 senatorul prof. univ. dr. Tiberiu Vladislav a prezentat problema Fundaţiei Gojdu în Senatul României, precizând că România are datoria morală de a cere Ungariei ca, în context european, să reconsidere statutul proprietăţilor Fundaţiei. Sub îndrumarea domniei sale s-a constituit un „Gmp de iniţiativă” – alcãtuit din reprezentanţi ai M.A.E., M.E.N., din Secretariatul de Stat pentru Culte, Departamentul pentru Informaţii Publice, Fundaţia Gojdu, cãrora li s-au alăturat senatorii Alexandru Paleologu, Emil Tocaci, Dinu Scrieciu, Vasile Ungureanu, deputatul Sorin Stănescu şi reporterul Tudor Artenie , cu scopul de a determina autorităţile române şi maghiare sã înceapă discuţiile asupra patrimoniului Fundaţiei Gojdu.
În pofida acestor demersuri, autoproclamata proprietară – primăria sectorului VII din Budapesta – a scos la vânzare, în anii 1998 şi 1999, clădirile din Curtea Gojdu, deşi i s-a adus la cunoştinţã faptul cã imobilele sunt revendicate de fundaţia sibiană. După o licitaţie trucatã, ce a prevăzut clauze secrete pentru noul proprietar, clădirile au intrat în posesia firmei Magyar Ingatlanbefektetesi R.T. , parteneră a firmei cipriote Hollyworld Enterprises Itd.”, cu sediul in Limasol, care au declarat cã vor sã renoveze clădirile şi să realizeze un modem complex comercial.
Dar, datorită intervenţiei Fundaţiei ( reprezentată de preşedintele Pavel Cherescu ) – care la 18 ianuarie 2000 a chemat în judecată Primãria sectorului VII Budapesta, cerând anularea licitaţiei şi desfîinţarea actelor administrative din 1952, iar la 15 mai 2000 a adresat un memoriu direct cãtre cele douã firme – noii „proprietari” ai clădirilor din Curtea Gojdu nu şi-au pus planurile în aplicare, în aşteptarea hotărârii judecãtoreşti. Cu abilitate instanţele de judecatã din Budapesta au îndepărtat pericolul, tergiversând judecarea cauzei şi solicitând fundaţiei noi dovezi în legãturã cu dreptul ei de proprietate asupra acelor bunuri.
Lipsitã de mijloace financiare care sã-i permitâ sã se angajeze într-un proces de lungã durată cu statul maghiar ( avocaţii contactaţi de mine la Budapesta cereau sume exorbitante, datorită valorii mari a clădirilor de acolo; dr. Szilagyi Ferenc a cerut 10 din valoarea clãdirilor), fundaţia a acceptat în continuare sprijinul statului român, oferit prin experţi MAE.
In anul 2002 s-au organizat manifestãri consacrate împlinirii a 200 de ani de la naşterea lui Emanuil Gojdu. Marele mecena a fost comemorat la Budapesta ( 9 februarie), Oradea (21 februarie), Budapesta ( 26 octombrie ), Bucureşti ( Academia Românâ, 30 octombrie ). Bicentenarul Gojdu s-a încheiat prin simpozionul ştiinţific organizat la mânãstirea Sâmbãta de Sus în zilele de 8-9 februarie 2003. Bicentenarul a prilejuit apariţia următoarelor lucrări: Maria Berenyi, Vîaţa şi activitatea lui Emanuil Gojdu. 1802-1870, Giula 2002; Pavel Cherescu, Un umanist român: marele mecenat Emanuil Gojdu (1802-1870), Bucureşti, 2002; Comel Sigmirean, Aurel Pavel, Fundaţia Gojdu. 1871-2001, Târgu Mureş, 2002 (toate prezentate la simpozionul de la Budapesta, în 9 februarie), Emanuil Gojdu . Bicentenar, Editura Academiei Române, Bucureşti, 2003 (comunicârile prezentate la Academia Română, la 30 octombrie; cele semnate de Irina Donciu, Bogdan Aurescu şi Ioan Gâlea au fost prezentate la simpozionul din 8-9 februarie 2003). La solicitarea mea, din 18 noiembrie 2002, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a emis actul nr. 1135 din 14 aprilie 2003. Prin el se recunoaşte faptul cã actuala Fundaţie Gojdu de la Sibiu este „continuatoare şi moştenitoare legitimă a instituţiei care şi-a desfăşurat activitatea până în anul 1952″, motiv pentru care „este singura îndreptãţitã sã dobândeascã patrimoniul care i-a fost abuziv naţionalizat în Ungaria şi România”.
Totodată, pentru rezolvarea problemelor Fundaţiei Gojdu s-au implicat şi alte oficialitãţi româneşti şi s-au purtat o serie de discuţii la nivel de prim-miniştri, renãscând speranţele recuperării patrimoniului aflat la Budapesta.
Au urmat apoi o serie de întâlniri bilaterale, la nivel de experţi: 28 noiembrie 2002-Budapesta, a participat Pavel Cherescu – au fost prezentate argumentele juridice şi diplomatice pentru recuperarea patrimoniului aflat la Budapesta; 11 decembrie 2002 – Bucureşti; 18 iulie 2003-Bucureşti, comisie mixtã interguvemamentală; 14 -16 septembrie 2003 – vizita preşedintelui Iliescu la Budapesta ; 11 noiembrie 2003 – Budapesta ; 10 martie 2004 – Budapesta ; 5-6 aprilie 2004 – Budapesta ; 15 iunie 2004 – Bucureşti; 20 mai 2005 – Budapesta; 5 septembrie 2005 – Budapesta; 20-21 noiembrie 2005 – Budapesta. La o parte din întâlnirile care au avut loc în perioada 2003-2005 Fundaţia Gojdu a fost reprezentată de cãtre preşedintele Pavel Aurel şi vicepreşedintele Comel Sigmirean. Publicarea stenogramei şedinţei Parlamentului de la Budapesta, din 21 noiembrie 2005 ( ziarul Ziua, 2 martie a.c. ), aruncă o nouă lumină asupra discuţiilor care au avut loc între anii 2003-2005. Ele au fost purtate în spiritul înţelegerii convenite la Budapesta, la 29 noiembrie 2002, între prim miniştrii Ungariei şi României, care au hotărât că problema păstrării moştenirii spirituale a lui Emanuil Gojdu va fi rezolvatã prin înfiinţarea unei fundaţii publice comune. La 1 decembrie 2002, la întâlnirea cu membrii comunitãţii române din Budapesta, premierul Adrian Năstase a declarat: „Vreau sã ne concentrăm foarte mult pe Fundaţia Gojdu. Ea poate să însemne o ocazie excepţionalã pentru a stabili aceste legãturi într-o modalitate mult mai bunã… Vreau sã vã spun cã am discutat cu domnul prim-ministru Medgyessy despre Fundaţia Gojdu şi despre rolul pe care această Fundaţie ar putea sã-l joace sub numeroase aspecte. Urmeazã ca în termen de o sãptãmânã – şi poate ne ajutaţi – sã oferim la nivelul miniştrilor de externe, formula cea mai bună din punct de vedere al organizării viitoare, inclusiv pentru realizarea unui muzeu care sã semnifice relaţiile noastre în trecut, dar şi în crearea unei burse care sã permită o cunoaştere mai bunã la nivelul românilor şi maghiarilor.”
Soluţia gãsită a fost prezentată de partea românã la 11 decembrie 2002, la Bucureşti, sub forma unui „ proiect de strategie comună româno-ungară pentru respectarea memoriei lui Emanuil Gojdu care prevedea înflinţarea unei filiale a Fundaţiei Emanuil Gojdu cu sediul la Sibiu, la Budapesta, cu personalitate juridicã, în conformitate cu dreptul ungar. Filiala budapestană urma să devină „fundaţie de utilitate publică”, să beneficieze de aportul financiar al guvernelor României şi Ungariei şi să intre în proprietatea efectivã a imobilelor aflate la Budapesta. La conducerea noii fundaţii urmau să participe – cu titlu onorific – prim-miniştrii sau miniştrii de exteme ai României şi Ungariei. De asemenea, în Curţile Gojdu din Budapesta urmau să funcţioneze: Institutul Parteneriatului Strategic Româno-Ungar, Muzeul memorial „Emanuil Gojdu”, Biblioteca bilingvã „Emanuil Gojdu”, Liceul bilingv „Emanuil Gojdu”, Bursa comună „Emanuil Gqjdu” acordată de Fundaţie. Dar, după cum afirma un distins funcţionar al MAE român în februarie 2003, „până la identifîcarea unei soluţii politice, dialogul juriştilor de drept internaţional nu este suspendat. Pãrţile continuã să negocieze şi se străduiesc să evite , pe cât posibil, recurgerea la un terţ sau iniţierea demersurilor de revendicare în justiţie a imobilelor de cãtre adevăratul proprietar”. (Vezi: Emanuil Gojdu. Bicentenar, p. 186-187 ) Adică, de către Fundaţia Gojdu de la Sibiu . Este o afirmaţie şocantă, care demonstreazã faptul cã ne aflăm în faţa unui furt incalificabil, pus la cale în mod conştient, în detrimentul Bisericii Ortodoxe Române şi al beneficiarilor de drept ai prevederilor testamentului lui Emanuil Gojdu – tinerii români de azi – de cãtre autorităţile statului român în cârdãşie cu autorităţile de stat maghiare.
Este chintesenţa planului machiavelic pus la cale de către cei ce se fac vinovaţi de nedreptăţirea din nou a beneficiarilor morali ai testamentului lui Gojdu, de către cei care îi asigurau pe membrii fundaţiei sibiene de sprijinul lor necondiţionat în recuperarea bunurilor naţionalizate în Ungaria. Este esenţa conspiraţiei româno-ungare la adresa lui Gojdu şi a fundaţiei sale, ale cãrei iţe încâlcite duc spre funcţionari de rang înalt din cadrul M.A.E. român. Spre epigonii de azi care, cu nevrednicie, calcã pe urmele marelui Titulescu, artizanul Acordului din 1937, necinstindu-i memoria.
La intâlnirea de la Budapesta, din 15 septembrie 2003, preşedintele Ferenc Mladl i-a cerut preşedintelui Ion Iliescu să accelereze procesul de restituire a bunurilor care au aparţinut bisericilor maghiare din România, referindu-se în mod special la palatul episcopal din Oradea (care adãposteşte Muzeul Ţãrii Crişurilor n.n.) şi la clãdirea Bibliotecii Bathianeum din Alba Iulia în privinţa căreia partea maghiarã ar dori ca să funcţioneze conform destinaţiei exprimate prin testament”. De asemenea, Mladl a apreciat buna colaborare dintre PSD şi UDMR în domeniul retrocedãrii bunurilor bisericilor maghiare din România. Iar Iliescu 1-a asigurat cã autoritâţile de la Bucureşti caută sã rãspundã în sens pozitiv cererilor de restituire. Cei doi preşedinţi au abordat apoi, deschis, problema Gojdu. Mladl a spus că guvernul de la Budapesta a adoptat o hotãrâre de constituire a unei fundaţii româno-ungare, în spiritul testamentului lăsat de Emanuil Gojdu (sic!) şi că este dispus ca, împreunâ cu partea românâ, sã finanţeze această fundaţie, oferind şi o clâdire în care să funcţioneze, pentru reanimarea spiritului lui Gojdu”. Iliescu a apreciat hotãrârea guvemului ungar şi a declarat cã „autorităţile de la Bucureşti vor organiza în incinta caselor Gojdu o bibliotecă, un muzeu Emanuil Gojdu, un institut al parteneriatului româno-maghiar, care sã funcţioneze ca un centru de cultură românesc”.
Intâlnirile româno-maghiare au continuat. Pãtruns de spiritul lor, la 25 aprilie 2004, ministrul român de exteme Mircea Geoanã, împreună cu ministrul ungar al culturii Istvan Hiller, a atârnat o placă de bronz pe clădirea din str. Hollo nr. 8, în care se aflã capela parohiei ortodoxe române din Budapesta, pe care scrie: „Curţile Gojdu păstreazã amintirea marelui mecena al românilor din Ungaria şi de pretutindeni. Guvernul român şi Guvernul ungar înfiinţeazã o Fundaţie comună în spiritul lui Emanuil Gojdu (1802 -1870) şi al prieteniei dintre cele două popoare”. Totodatã, Mircea Geoanã a declarat cã România va înfiinţa Fundaţia, Biblioteca bilingvã, Muzeul memorial, Institutul Parteneriatului Strategic Româno-Ungar şi va acorda burse pentru elevii români şi maghiari şi a calificat evenimentul la care a participat drept un „act de exorcism al unei părţi dureroase a trecutului nostru comun.”
Alegerile generale din 2004 au reconfigurat scena politicã românească. Fãră a calcula urmãrile reale ale tratativelor duplicitare purtate de PSD, care a iniţiat jocul periculos al trãdării idealurilor lui Gojdu (pe fondul absenteismului nejustifîcat manifestat de mitropoliţii şi episcopii ortodocşi din Transilvania şi Banat, mai puţin sau deloc interesaţi la acea orã de demersurile fundaţiei sibiene ), reprezentanţii PNL au vãzut în continuarea şi finalizarea acestora un motiv de mândrie, un prilej nesperat de a-şi adjudeca o „victorie de palmares”. Cu gust amar, dar profitabilã pentru cei care se vor instala la cârma fundaţiei comune. Conform dezvâluirilor, între membrii acesteia se află chiar ministrul de exteme, Mihai Răzvan Ungureanu. Care a girat continuarea tratativelor bilaterale, ce au culminat cu definitivarea textului Acordului redactat de cãtre Ungaria şi propus în cadrul şedinţei guvemamentale comune, care a avut loc la Bucureşti, la 20 octombrie 2005. Fiind la curent cu mersul tratativelor celor două guverne, în primăvara anului 2004, în preajma sãrbătorii Sfintelor Paşti, firma Magyar Ingotlan a vândut clãdirile Gojdu companiei israeliene Autoker Holding Rt. Si au sărbătorit evenimentul cu mare fast şi – ca o dovadă a sfidării şi desconsiderãrii faţã de fundaţia sibiană – pantagruelicul festin a avut loc chiar în curţile Gojdu.
Pentru ca ipocrizia sã fie fară cusur, „sprijinitorii” din MAE au sfatuit fundaţia sibiană să revendice imobilele pe care le-a avut în ţarã, la Oradea şi Cluj, unde la ora actualã se află pe rol procese intentate Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei, Bihorului şi Sãlajului ( pentru casa în care s-a nãscut Emanuil Gojdu).
Acesta este contextul în care reprezentanţii MAE ungar şi cei ai MAE român au decis înfiinţarea Fundaţiei Publice Româno-Ungare „Gojdu” care face obiectul Acordului dintre cele douã guverne, semnat la Bucureşti la 20 octombrie 2005 (care, potrivit art. 2 din Acord devine singura proprietarã a imobilelor budapestane).
Aşadar artizanii şi principalii responsabili ai încheierii Acordului din 20 octombrie 2005 sunt, alături de omologii lor maghiari, prim miniştrii şi miniştrii de exteme ai României, respectiv Adrian Nãstase, Mircea Geoană, Câlin Popescu Târiceanu şi Mihai Rãzvan Ungureanu.
Acordul în sine şi OUG nr. 183 ( de ratificare a acestuia ) au stârnit vii reacţii şi dezbateri aprinse în Parlamentul României şi în mass-media ( presa scrisã şi audiovizuală). Neconstituţionalitatea Acordului şi a OUG nr. 183 au fost evidenţiate de cãtre deputatul Aurelian Pavelescu ( independent ) care a prezentat la 26 ianuarie 2006, un Raport asupra uzurpãrii moştenirii lui Emanuil Gojdu de cãtre Guvernul României. De asemenea şi deputatul Adrian Moisoiu a rostit în plenul Camerei Deputaţilor, in şedinţa din 7 februarie a.c. declaraţia intitulată “Pânã când atâta obedienţã faţã de Budapesta?”
Ziarul Ziua a publicat, la rândul sãu, numeroase luãri de poziţie: Marele jaf (9 februarie); Bani publici pentru Averea „Gojdu” (10 febmarie ); MAE: Gojdu ar sprijini, dacã ar fi în viaţã, Guvernul Tãriceanu (11februarie ); PSD aruncă pisica la Tãriceanu (14 februarie 2006, luare de poziţie – cu multe inadvertenţe – a fostului secretar de stat în MAE, Cristian Diaconescu, „implicat” direct în aceste negocieri, câruia ţin să îi aduc la cunoştinţă pe această cale că a existat mereu o singurã Fundaţie Gojdu, cea de la Sibiu); Bani publici pentru o fundaţie fantomã (16 febmarie ); Marea cârdâşie Gojdu; Ungaria încã nu recunoaşte Tratatul de la Trianon; Acordul Gojdu este o înşelătorie (17 febmarie ); Noua Fundaţie nu are nimic în comun cu Testamentul Gojdu (21 februarie ) – interviu acordat de IPS Bartolomeu Anania, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului, membru al Reprezentanţei fundaţiei sibiene; Biserica merge în Parlament să apere Gojdu ( 3 martie 2006 ) ş.a.
Autorii acestor luări de poziţie condamnă uşurinţa cu care diplomaţii români – animaţi de ideea reconcilierii româno-ungare, după modelul franco-german – permit Ungariei să întreţină un diferend pe care 1-au creat în urmã cu peste 85 de ani. Şi – mai grav, prin acest act unilateral s-au creat premizele izbucnirii unui conflict deschis între Biserica Ortodoxă Română (singura îndreptăţitã să administreze bunurile fundaţiei aflate sub patronajul său, potrivit testamentului lui Gojdu) şi statul român transformat , prin Acordul din 20 noiembrie 2005, in complice al Ungariei la nedreptul act din 1952, prin care a fost naţionalizat patrimoniul budapestan al fundaţiei sibiene.
Judecat prin prisma implicaţiilor majore pe care le-a generat, Acordul semnat la Bucureşti la 20 octombrie 2005 este o mare victorie a diplomaţiei maghiare asupra diplomaţiei româneşti. O diplomaţie care, dupã 1989 , şi-a tumat cenuşă în cap (ca semn al neputinţei) şi a adoptat în faţa adversarilor poziţia struţului, aflându-se mereu în defensivă şi facând impardonabile concesii în detrimentul interesului naţional, în faţa Rusiei (cu tezaurul de la Moscova), în faţa Ucrainei (cu insula Serpilor) şi acum în faţa Ungariei, cu bunurile Fundaţiei Gojdu. Frecvenţa acestor atitudini a condus la scăderea respectului altor state faţă de România, transformându-se într-un atentat la demnitatea noastră naţionalã. Toţi trebuie să cunoască şi să recunoascâ faptul că cele opt clãdiri din Curţile Gojdu — construite de cãtre fundaţie – sunt o palmã de pâmânt românesc în inima Budapestei. O palmă de pâmânt pe care nimeni nu are dreptul să o scoată la mezat şi să renunţe la moştenirea lãsatã de Gojdu doar neamului românesc.
Oricâte condiţii ar fi pus diplomaţii maghiari, în tentativa lor de a perpetua un act samavolnic de sorginte comunistã, diplomaţii şi guvernanţii noştri aveau datoria moralã de a cere ca bunurile disputate sâ revină proprietarului de drept: Fundaţia Gojdu cu sediul la Sibiu.
Aceasta în contextul în care România restituie , pe bandă rulantă, toate bunurile solicitate de maghiarii din Transilvania , la insistenţele faţişe ale Budapestei, care însă nu a restituit în naturã bunurile naţionalizate în Ungaria. Şi care nu a ratat nici un moment – din 2002 prin intermediul lui Hungarian Human Rights Fundation, care are sediul la New York – de a acuza România în faţa forurilor intemaţionale ( ex:Varşovia, adunare OSCE, octombrie 2004) pentru că nu a restituit încâ în totalitate bunurile naţionalizate de fostul regim comunist. Fârã îndeplinirea acestei minime condiţii morale, în cazul ratificãrii Acordului din octombrie 2005, fundaţia sibianã pierde pentru totdeauna orice posibilitate de a mai recupera patrimoniul ce i-a fost naţionalizat, prevederile testamentului lui Gojdu nemaiputând fi puse în aplicare de cãtre instituţia pe care a creat-o în beneficiul neamului românesc. Iar Fundaţiei sibiene – în lipsa fondurilor şi a bunurilor materiale ce îi revin de drept şi pe care cele douã state le naţionalizează din nou – nu-i râmâne decât sã se desfiinţeze.
Votul din Camera Deputaţilor, din 30 martie 2006 – prin care s-a respins OUG nr. 183 şi implicit Acordul din 20 noiembrie 2005, la limitã de vot şi dupã îndelungate şi tensionate dezbateri – a demonstrat cã trădarea lui Gojdu şi a idealurilor sale poartã astãzi un nume distinct: reprezentanţii MAE român şi deputaţii coaliţiei aflate la guvemare – PNL, PD, PC şi UDMR.
…Guvemele, prim miniştrii şi miniştrii de exteme vin şi pleacă de pe scena politicã românească.
Dar Gojdu – prin faptele sale, al cãror corolar îl reprezintă fundaţia care îi eternizează numele – rãmâne veşnic în sufletul şi în conştiinţa românilor, aşa cum a dorit, mărturisind: „ Ca fiu credincios al Bisericii mele laud Dumnezeirea, căci m-a creat român; iubirea ce o am faţã de naţiunea mea, neîncetat mă face să stărui în faptă pentru ca şi după moarte sã pot erumpe de sub gliile mormântului spre a putea fi pururi în sânul naţiunii mele.
Conf. Univ. dr.Pavel Cherescu
Secretarul Fundaţiei Gojdu |
inapoi la titluri |
|
Revista ANALIZE SI FAPTE /Buletin ARP Nr.26 /2006 Numarul de Nasterea Maicii Domnului
*VLADICA ANTONIE – “MARELE INVATATOR”*
Va multumim foarte mult pentru tot ce faceti ca Basarabia sa nu fie Lasata in prada ignorantei. Aici foarte multe lucruri se pot face cu
eforturi mici, dar foarte precis punctate. Despre o asemenea lucrare va scriu in mod special mai jos, de fapt fiind vorba despre un proiect PLAMADEALA in Basarabia care nu-l prea cunoaste:
Vineri, 1 septembrie 2006, am fost la Stolniceni, patria Inaltului Antonie impreuna cu Laurentiu Toma, reprezentant al fundatiei “Gojdu”. Desi acolo nu exista macar o placa comemorativa care sa arate ca la Stolniceni s-a nascut si a copilarit Inaltul, el este, totusi, onorat de sateni. La sugestia fratilor Mihai si Alexa Plamadeala, primaria a alocat un teren de vre-o 2 hectare in centrul satului pentru parcul si complexul memorial “Antonie Plamadeala” in care se va construi o casa-muzeu. Fratii au donat 8.000 EURO pentru aceasta lucrare, iar consiliul Raional Hancesti – 10.000 EURO. Celelalte resurse urmeaza sa fie stranse prin donatii locale si, cum
Spune primarul, un om energic si hotarat, Ion Moraru, lucrarea se va face numaidecat. Problema, insa, este inceputul mobilizator, patriotic.
Lor le trebuie un eveniment de mare rezonanta, chiar de rezonanta internationala, asa ca cel care a pastrat curata traditia si biserica stramoseasca, i-a rezidit temeliile si s-a intalnit si cu Papa Ioan Paul al II-lea, sa devina celebritate si in satul lui, iar setatenii sa sara cu mic si mare la constructia casei-muzeu si a parcului (care a si inceput sa fie sadit). Cum spunea si Inaltul: daca banutul cetateanului este orientat precis si la vedere anume cu el construim cele mai magnifice edificii. La toate astea mai trebuie ceva. De catva timp scoala din localitate a propus autoritatilor sa i se confere denumirea “Antonie Plamadeala”. Dar pentru a se realiza acest
lucru ei trebuie sa aiba macar o clasa-muzeu “Antonie Plamadeala”.
Profesoarea de istorie a pus pe un perete un mic panou din fotografiile dlui L. Toma, dar pentru mai mult nu au nici putere logistica, nici tehnologica, nici financiara. Dat fiind ca zilele aste noi am realizat o asemenea lucrare pentru liceul “Lucian Blaga” din Tiraspol (clasa-muzeu “Viata si opera lui Blaga” cu 50 de panouri format A3, color, inramate in sticla) am propus directiei scolii din Stolniceni si Primariei sa le facem impreuna acest cadou “clasa-muzeu -Antonie Plamadeala”, care sa fie gata catre ziua sfintirii pietrei de temelie a complexului memorial. Lucrarea ar sta si la baza viitorului muzeu, ar fi locul de concentrare al bibliotecii “Plamadeala” (cu
opera Inaltului”, a altor relicve legate de viata si activitatea Inaltului Antonie, si, in perspectiva, va fi si institutie de studiu
stiintific). Nu mai vorbesc de colosalul rasunet care il va avea in toata Basarabia.
Dat fiind ca Inaltul este iubit la noi, muzeul va deveni loc de
pelerinaj, iar in perspectiva s-ar putea pune si un monument, si construi si o mica capela de tip SAMBATA, asa ca prefrumoasa arhitectura traditionala romaneasca sa fie pilda de urmat la vedere. Clasa-muzeu “Antonie Plamadeala” de la Stolniceni ar putea fi realizata foarte repede, maximum pana la mijlocul lui octombrie, fiindca exista cartile despre Inaltul, dar si mult material ilustrativ foto la fundatia “Gojdu” si la Biblioteca Nationala din Chisinau.
Ea ar trebui sa aiba, pentru a se impune, cca 60 de panouri color A3,
inramate in sticla, machetate in format de poster, cu scrisul
lamuritor pe fiecare. Ne-am gandit sa propunem Asociatiei Romane pentru Patrimoniu sa faca acest cadou (de aprox. 600 USD) satului Stolniceni si Basarabiei pentru a se invesnici si aici viata si opera Inaltului Antonie Plamadeala si a da un nou si mare impuls traditiei romanesti si credintei stramosesti in Basarabia. In conditiile fiinantarii rapide a proiectului lucrarea ar putea fi gata foarte repede si ARP ar putea sa dea un urias impuls inceputului constructiei complexului memorial “Antonie Plamadeala” de la Stolniceni, de care Basarabia are nevoie anume acum ca de aer.
ANDREI VARTIC, Chisinau |
inapoi la titluri |
|
“Ca sa fiu credincios Bisericii mele laud Dumnezeirea, caci m-a creat roman. Iubirea ce am catre natiunea mea neincetat ma imboldeste a starui in fapta, ca si dupa moarte sa ma ridic de sub gliile mormantului, spre a putea fi pururea in sanul natiunei mele” – scria Emanuil Gojdu, cel care a lasat mostenire ortodocsilor romani cea mai mare avere din istoria moderna. Emanuil Gojdu a fost unul dintre cei mai mari intelectuali ai Romaniei, un parinte spiritual si un sprijin financiar pentru zeci de romani care au intrat in istoria universala. Ortodox, Gojdu a lasat mostenire catre romanii de aceesi credinta cu a sa bani, cladiri, terenuri si opere de arta evaluate in prezent la aproximativ trei miliarde de euro. Prin testament le-a incredintat celor despre care spunea ca sunt fratii sai “romani intru credinta”. Prin acelasi act de vointa, Gojdu a numit drept administratori ai intregii sale averi pe reprezentantii Bisericii Ortodoxe Romane, mai precis, Mitropolia Ardealului. Acestia aveau datoria de a spori averea cu ajutorul indicatiilor testamentare care cuprindeau modul de investire a colosalelor sume de bani, de a promova tinerii ortodocsi romani si de a administra averea pentru generatiile viitoare. Beneficiarii testamentului lui Emanuil Gojdu, bursierii romani ortodocsi din Ardeal si Ungaria, nu au apucat sa se bucure mult timp de averea pe care o stransese marele intelectual. Vremurile i-au izgonit, iar colosala avere a lui Gojdu a fost faramitata.
Ordonanta otravita
Randurile care urmeaza vor prezenta, pe baza documentelor obtinute de reporterii ZIUA, cum tot felul de pretinsi urmasi, sau falsi legatari testamentari s-au infruptat din averea marelui filantrop oradean, modul in care au prejudiciat vointa legitima a lui Gojdu si sansa a mii de de tineri romani doar pentru cativa arginti. Vom vedea, de asemenea, cum Guvernul Romaniei doreste, printr-o ordonanta de urgenta, sa legifereze in Parlament infiintarea unei fundatii publice bilaterale, romano-maghiare, intitulata tot Fundatia Emanuil Gojdu, care sa se substituie fundatiei private Emanuil Gojdu – infiintata legal in 1996 – si care sa revendice bunurile mostenirii marelui patriot. Fundatia publica isi propune sa rascumpere pe bani de la Buget bunurile Gojdu si pretinde ca va continua opera sa, sa selecteze bursieri atat romani cat si maghiari. Un act anticonstitutional, care incalca dreptul la proprietate, la mostenire si la libertatea cultelor religioase. Initierea acestui proiect s-a facut pe vremea Guvernului Nastase, prin ministrul de externe de atunci, Mircea Geoana, iar finalizarea acordului se face de catre Guvernul Tariceanu. Interesele sunt enorme, dar, se va demonstra ca nu pentru Romania si nu pentru credinciosii ortodocsi din Ardeal si Ungaria, incalcandu-se flagrant testamentul lui Gojdu. Scandalul e pe cale sa rabufneasca si-n Parlament. Deja Comisia Juridica a amanat, marti, votul asupra Ordonantei, cerand MAE lamuriri pentru acest acord anticonstitutional. Totodata, astazi, Sinodul Bisericii Ortodoxe va lua in discutie faptul ca Guvernul intentioneaza sa uzurpe mostenirea Gojdu, asupra careia unic administrator nu poate fi decat Mitropolia Ardealului. In plus, deputatul si avocatul Aurelian Pavelescu a depus si el un raport la Presedintie, la Senat si la Camera Deputatilor, prin care demonstreaza ca din punct de vedere juridic, Ordonanta 183/2005 este ilegala si, mai ales, anticonstitutionala. Aceleasi semnale de alarma mai fusesera formulate, in cursul anului trecut, de senatorul Adrian Paunescu, de Eugen Simion, presedintele Academiei Romane, de numerosi istorici, de intelectuali, fosti bursieri Gojdu. Numai ca subiectul este mult mai incurcat decat pare. Reporterii de investigatii ai ziarului nostru au izbutit sa dezlege o mare parte din itele acestui scandal si sa demonstreze ca lista vinovatilor este mult mai lunga. Ziarul ZIUA a izbutit sa intre in posesia mai multor documente senzationale, multe dintre ele fiind presupuse ca disparute. Dupa publicarea acestui serial, punem la dispozitia autoritatilor intreaga documentatie, cu mentiunea ca unele acte le detinem in original. Pentru a putea intelege complexitatea acestui caz care transcende guverne, conflicte mondiale si incrancenari diplomatice este nevoie de un pic de istorie, de aducere aminte a ceea ce a fost si ce a vrut marele filantrop Emanuil Gojdu.
Istoria unui simbol aproape uitat
Exista romani care prin intreaga lor viata, prin vointa de dupa moarte si prin devotamentul fata de semenii lor au devenit simboluri ale romanismului, intangibile, aproape sfinte. Intelectual de mare exceptie, Gojdu a inteles ca numai prin spiritualitate, prin invatatura si prin exemplul intelectualilor, Romania poate promova in lume. In cartile copiilor nostri, capitolele despre Traian Vuia, Victor Babes, Octavian Goga, Aron Cotrut, Andrei Otetea si multi altii poate nu ar fi existat fara Emanuil Gojdu. “Intreaga averea mea o las in intregul ei acelei parti a natiunii romane din Ungaria si Transilvania, care se tine de legea rasariteana ortodoxa (…) tinerilor romani de religiunea rasariteana ortodoxa, distinsi prin purtare buna si prin talente, ai caror parinti nu sunt in stare cu averea lor proprie sa duca la indeplinire cresterea si cultivarea copiilor lor”, acesta a fost ultimul cuvant al lui Gojdu catre semenii sai.
Emanuil Gojdu a deschis ochii la Oradea, in 1802, intr-o familie de aromani veniti de prin meleagurile banatene. Intre 1820-1824 urmeaza Academia de drept la Oradea, Bratislava si Pesta. Face o stralucita cariera de avocat, devenind una din marile autoritati juridice ale Imperiului Habsburgic. In aceasta calitate contribuie la reformarea Justitiei ungare. Meritele ii sunt recunoscute public, fiind numit prefect al comitatului Caras (1860), dupa care devine deputat in Dieta de la Pesta (1865-1868) si, in ultima parte a vietii, judecator la Curtea Suprema a Ungariei (1869). Este membru de drept al Casei Magnatilor (Senatul) din Pesta (din 1861). In toata activitatea sa, animat de convingeri religioase puternice si spirit patriotic, sustine cauza romanilor din Imperiu. Cariera de avocat i-a asigurat bunastarea materiala, la 30 de ani fiind deja bogat. A acumulat o avere impresionanta, pe care a folosit-o, din tinerete, in scopuri culturale si filantropice. Mostenirea sa, aflata acum pe teritoriul Ungariei, este estimata, in prezent, la peste trei miliarde de euro.
O fundatie construita pentru zeci de generatii
In calitatea sa de prefect al Comitatului Caras, Emanuil Gojdu spunea urmatoarele cuvinte ca raspuns la o manifestare de simpatie a tineretului roman din Pesta: “Ma voi nisui din toate puterile spre ridicarea si inaintarea, atat materiala cat si spirituala a neamului meu… voi lucra ca roman si ca patriot. Persoana mea nu e decat mijloc, prin care unul dintre drepturile cele mai sfinte ale romanilor se realizeaza; si tot meritul meu este ca sunt si am fost totdeauna roman”. Fundatia Gojdu a fost infiintata de Andrei Saguna si a functionat timp de 50 de ani de la moartea lui Gojdu, intre 1870-1920, fiind recunoscuta de Austro -Ungaria. In 1920, incalcand Tratatul de la Trianon – care obliga Ungaria sa cedeze mostenirea Gojdu catre Biserica Ordodoxa Romana – statul ungar blocheaza conturile fundatiei si interzice functionarea acesteia. La aceasta situatie se ajunge datorita unei truc diplomatic prin care partea maghiara, cu doar doua luni inainte de semnarea Tratatului face un troc cu partea romana. Astfel statul ungar a reusit sa recupereze o serie de bunuri mobile si imobile apartinand comunitatii maghiare din Bucuresti – bunurile Asociatiei Szent Laszlo, Sibiu – Orfelinatul “Terezia” si Sfantu Gheorghe – Fondul de invatamant. Bunurile revendicate de statul ungar au fost evaluate la vremea respectiva la 1,1 milioane de pengo, iar averea Fundatiei Gojdu la peste 2,2 milioane de pengo (fosta unitate monetara principala in Ungaria intre 1 ian. 1927 si 1 aug. 1946). Afacerea s-a incheiat fara ca partea romana sa intre in posesia bunurilor aflate pe teritoriul Ungariei. Statul maghiar s-a prelevat de acest troc dupa ce a intrat in vigoare Tratatul de la Trianon.
Dupa tratative indelungate, in 1937 se incheie “Acordul definitiv privind problema Fundatiei Gojdu” intre Romania si Ungaria prin care statul ungar se obliga sa predea Romaniei “intreg patrimoniul Fundatiei Gojdu care se gaseste pe teritoriul Ungariei cu toate drepturile si obligatiile aferente si aceasta pentru ca zisul patrimoniu sa fie pus la dispozitia organului reprezentand Fundatiunea, in acordul cu scopul urmarit prin actul de fundatie. In urma stipulatiunilor Acordului de fata, Fundatiunea Gojdu inceteaza sa existe ca fundatiune ungara”. Ungaria a refuzat insa sa puna in aplicare Acordul, iar cel de al doilea razboi mondial a oferit un ragaz binemeritat ungurilor.
In timpul negocierilor pentru semnarea Pacii de la Paris in 10 februarie 1947, Guvernul de la Bucuresti a redeschis problema retrocedarii bunurilor Fundatiei Gojdu sub forma de despagubiri platite puterilor invingatoare in cel de al doilea Razboi Mondial (580 de milioane de dolari la nivelul anului 1947), dar ministrul de Externe Gheorghe Tatarescu a fost refuzat categoric. In 1952, Ungaria a nationalizat bunurile Fundatiei Gojdu, in mod ilegal, deoarece, potrivit legislatiei ungare, nu puteau fi nationalizate bunurile care apartineau unor alte state. In conflictul diplomatic dintre Romania si Ungaria privitor la Fundatia Gojdu a intervenit URSS care a fortat Romania sa renunte la orice pretentii.
Un an mai tarziu, in 1953, Romania a renuntat la orice pretentii de despagubire din partea statului ungar. Acordul viza bunurile statului roman si nicidecum ale fundatiei, adica persoana juridica de drept privat. La acea vreme, diplomatii romani au incercat sa faca pe plac atat al rusilor cat si al ungurilor, dar acordul lasa posibilitatea Fundatiei de a-si revendica, oricand, bunurile. Era un testament pentru generatiile urmatoare de diplomati care aveau datoria si mijloacele juridice de a restabili un drept al ortodoxiei romanesti.
Gojdu a gandit aceasta fundatie ca pe o trambulina a intelectualitatii romanesti din Transilvania si Ungaria. Averea colosala asigura planul pe o perioada foarte indelungata. Din pacate, cei pe care ii numise sa ii reprezinte in veacuri memoria si vointa au tradat. Praful si cativa banuti, memoria si un monument au mai ramas in picioare din tot ceea ce a oferit Gojdu natiei romane ortodoxe. Restul a fost furat!
O avere care sfida timpurile
Gojdu a lasat mostenire ortodocsilor romani bani, actiuni in mai multe societati bancare ungare si imobile, toate la dispozitia conducerii Bisericii Ortodoxe Romane pentru tinerii ortodocsi romani care vroiau sa invete.Conform documentelor ungare obtinute prin mijloace specifice de reporterii ZIUA, averea Fundatiei Gojdu cuprindea, asa cum reiese din anexa (Inventarul bunurilor Fundatiei Gojdu aflate pe teritoriul Ungariei) Legii XXI/1940 privind incheierea afacerii Fundatiei Gojdu, in urma incheierii acordului bilateral romano-ungar din 27 octombrie 1937, emisa de legiutorul din Budapesta (publicam aceasta lista in premiera in presa romaneasca):
I. Imobile Imobilul cu teren cu tot din strada Kiraly nr. 13, inscrisa in Cartea Funciara cu numarul 34,200
Imobilul cu teren cu tot din strada Dob nr. 16, inscrisa in cartea funciara cu numarul 34,193
Imobilul cu teren cu tot din strada Hollo nr. 8, inscrisa in cartea funciara cu numarul 34,188
II. Bani Cont curent la Prima Casa de Consemnatiuni Autohton din Pesta cu suma de 658844 pengo, conform extrasului de cont din 15 octombrie 1937
Cont curent la Prima Casa de Consemnatiuni Autohton din Pesta cu suma de 15253 pengo, conform extrasului de cont din 15 octombrie 1937
Cont curent la Banca Autohtona SA cu suma de 3590 pengo conform extrasului de cont din 15 octombrie 1937
Bani lichizi in caseria administratorului imobilelor in suma de 629 pengo in urma inventarului din data de 15 octombrie 1937
III. Actiuni 1. 1831 si jumatate de actiuni la Prima Casa de Consemnatiuni Autohton din Pesta
2. 472 de actiuni la Banca Autohtona SA
3. Trei actiuni la Concordia – Morile cu Aburi SA
IV. Obligatiuni “imprumut pentru Razboi” 600 sute de mii de koroane unguresti vechi
V. Sume de recuperat Datorii ale chiriasilor in data de 15 octombrie 1937 – 2033 de pengo
VI. Obiecte de inventar a) Seif mare “Wertheim” aflat la administratorul imobilelor
b) Seif mic “Wertheim”
c) Portretul fondatorului
d) Documente, dosare si acte contabilicesti
Aceasta lista a bunurilor a fost intocmita de autoritatile de la Budapesta in urma incheierii unui acord bilateral la Bucuresti in data de 15 octombrie 1937. La doar un an dupa semnarea acordului leguitorul de la Bucuresti a ratificat-o, in schimb partea maghiara, din motive politice a amanat ratificarea actului pana in vara anului 1940. De la ratificarea de catre Ungaria la doar cateva luni a fost rescrisa harta Europei prin Dictatul de la Viena, iar bunurile Fundatiei din Sibiu si Cluj au reintrat in administrare ungara, astfel, desi exista un acord ratificat de ambii parteneri, executarea decizei nu a mai avut loc.
Gojdu preciza in testamentul sau si modul in care trebuie investiti banii, cum sa fie rotite activele companiilor, practic tot planul de afaceri al unui imperiu financiar care urma sa strabata timpurile, sa ofere celor multi, cu har, dar saraci o sansa in viata spirituala a natiunii noastre. Planul de afaceri al lui Gojdu a fost intocmit pana in anul 2010, de asemenea in Statutul Fundatiei Gojdu, infiintata imediat dupa moartea sa termenul de functionare este 2010. Dupa cum se observa, mai sunt patru ani pana la termenul fixat de marele ganditor, termen dupa care Gojdu nu a mai specificat ce se va intampla cu fundatia. Probabil ca Gojdu nu a luat in calcul prin ce framantari si faramitari va trece averea sa, inchipuindu-si ca pana in 2010, intreaga mostenire va fi consumata de bursierii romani ortodocsi. Mai mult ca sigur, acordul romano-ungar urmeaza sa speculeze acest termen limita intr-un fel care va fi lesne de dedus din cele ce urmeaza.
Prima tradare
“Curtile Gojdu” au reprezentat in cadrul bunurilor lasate de Emanuil Gojdu nu numai un reper simbolic asupra identitatii romanilor si a ortodoxismului, dar si o afacere datorita pozitiilor pe care le detinea in Budapesta. Trei strazi, patru imobile imense si o pozitie privilegiata in inima fostului imperiu Austro-Ungar. Gojdu le-a lasat in administrarea capilor Bisericii Romane Ortodoxe din Transilvania si Ungaria.
In anul 1993, statul maghiar a intuit ca modul in care a confiscat imobilele Curtilor Gojdu era ilegal si putea fi atacat oricand, asa ca a decis rezolvarea problemei printr-o despagubire (vezi fisier atasat). Ungurii aveau insa nevoie de un reprezentant al Fundatiei Gojdu pentru a oferi banii. L-au gasit in persoana vicarului de la Gula (Gyula), preot ortodox, Janos, de cetatenie maghiara (deci, in nici un caz, un roman ortodox). Astfel, in 1993, dupa o evaluare ordonata de acelasi vicar, Ungaria a platit 43 de milioane de forinti, aproximativ 120 de miliarde de lei. O avere pentru vremea aceea.
Suntem obisnuiti cu miliardari de carton, cu fonduri care dispar in cine stie ce afaceri dubioase, in delapidari, furturi, abuzuri de incredere si cu toate acele infractiuni comise de oameni bicisnici, fara frica de Dumnezeu sau lege. Ne-am fi asteptat ca in cazul Curtilor Gojdu sa fie vorba de altceva. Am sperat ca a fost de vina razboiul, comunismul, armele diplomatice, orice numai inselaciune sa nu fi fost. Din pacate a fost numai un viciu.
Iata textul care expune modul in care Vicariatul de la Gula a incasat o imensa suma de bani pentru un bun care nu-i apartinea. Documentul a fost incheiat intre Ministerul Educatiei si Invatamantului din Budapesta si Vicariatul din Gula al Bisercii Ortodoxe Romane din Ungaria (traducere din limba maghiara).
Numar de inregistrare: KD/93/35092/5/1/1993
Referent: Doamna Joo
Obiect: despagubirea partiala a imobilului din strada Kiraly nr. 13, situat in Budapesta arondismentul VII.
Decizie 1. Conform Hotararii de Guvern 1075/1993 imobilul din strada Kiraly nr. 13, situat in Budapesta arondismentul VII. inregistrata in Cartea Funciara cu numarul 34200, aflat in proprietatea Statului Ungar, cu o suprafata de 3872 metri patrati, o suprafata de 1043 metri patrati si 43 de milioane de forinti vor intra in proprietatea Vicariatului Bisericii Ortodoxe Romane din Ungaria (5700 Gula, strada Groza nr. 2) cu titlu de despagubire.
Prin acesta instiintez Cancelaria Primului Ministru pentru:
Achitarea, fara dobanzi aferente, a sumei de 23 de milioane de forinti pana in data de 31 decembrie 1993, si achitarea, fara dobanzi aferente, a sumei de 20 de milioane de forinti pana in data de 31 martie 1994.
2. Cancelaria Primului Ministru va achita odata cu prima transa si costurile de evaluare.
3. Prin aceasta instiintez Registrul Cadastral al Capitalei (1111 Budapesta, calea Budafoki nr. 59) sa efectueze transcrierea imobilului mentionat in punctul 1.
Decizia de fata nu poate fi atacata pe cale administrativa.
Contestatiile se pot depune in termen de 30 de zile la instanta in competenta careia se afla imobilul in cauza. Contestatia poate fi depusa direct la instanta sau la Ministerul Educatiei si Invatamantului – Departamentul Cultelor (1055 Budapesta, strada Szalay nr. 10-14). Daca decizia de fata nu corespunde Hotararii de Guvern, contestatia poate fi inaintata Guvernului.
Inaintarea unei contestatii nu va amana achitarea despagubirii.
Motivare Biserica Ortodoxa Romana din Ungaria a revendicat pe baza Legii XXXII din 1991 imobilul din strada Kiraly nr. 13, bun ce se afla anterior in proprietatea sa.
Pe baza documentelor prezentate am constatat ca imobilul revendicat intra sub incidenta legii mentionate si este cunoscut sub numele de Fundatia Gojdu. La cererea noastra Registrul Cadastrelor a interzis dreptul de instrainarea, pana la solutionarea cererii de retrocedare sau despagubire imobilului pe o perioada de zece ani.
In concordanta cu legea a fost infiintata o Comisie de Mediere care a consultat si partile implicate in revendicare. Am constatat ca inainte de nationalizare Biserica Ortodoxa a utilizat 1043 de metri patrati din imobil pentru resedinta episcopala, sala de consiliu, colegiu, apartamente de serviciu si activitati ale unor societati culturale. Restul cladirii a fost valorificat prin inchiriere. Aceste parti ale cladirii nu intra sub incidenta legii. In momentul de fata Consiliul local valorifica tot imobilul prin inchiriere. Retrocedarea partii revendicate din imobil ar implica asigurarea unor spatii de locuit pentru chiriasi care implica costuri considerabile. Din aceste motive Biserica Ortodoxa Romana din Ungaria a modificat pe parcurs solicitarea si a cerut despagubiri. Din sumele primite drept despagubiri Biserica va amenaja o Capela si apartamente de serviciu. Evaluarea despagubirii a fost stabilita de experti.
Comisia de Mediere a consemnat dezbaterile si a propus Guvernului despagubirea pentru partile din imobil neretrocedate. Guvernul a fost de acord cu propunerea Comisiei si prin Hotarare a decis retrocedarea mentionata si achitarea despagubirilor stabilite in vederea realizarii centrului Bisericesc.
Decizia este redactata pe baza Legii XXXII. din 1991, art. 9.
Budapesta, 15 decembrie 1993
Dr. Madl Ferenc (n.r. – ulterior Presedintele Ungariei)
Decizia va fi trimisa:
Registrul Cadastrelor din Budapesta, 1111 Budapest, calea Budafoki nr. 59
Vicariatul Bisericii Ortodoxe Romane din Ungaria, 5700 Gula, Parcul Groza nr. 2
Consiliul Local al Arondismentului VII al Capitalei, – Budapest-Erzsebetvaros, 1073 Budapesta, Erzsebet Korut nr. 6
Cancelaria Primului Ministru, 1055 Budapesta, Piata Kossuth Lajos nr. 4
Comisia de Retrocedare Budapesta, 1052 Budapesta, strada Varoshaz nr. 9-11
Arhiva Transcrierea efectiva si eliberarea de sub sarcini a fost realizata abia in 17 februarie 1995 de catre Registrul Cadastrelor din Budapesta.
Registrul Cadastrelor din Arondismentele Capitalei
Budapesta XI, calea Budafoki nr. 59, cp 415
Numar inregistrare: 93592I1994
Obiect: Transcrierea si eliberarea de sub sarcini
Decizie Imobilul, proprietate a Statului Ungar, situat in arondismentul VII – Budapesta, administrat de aceeasi entitate, avand ca numar de cadastru 34200, cu o suprafata de 3827 metri patrati, cu destinatie locuinta, curte dependinte, ridic interdictia de instrainare si transcriu in favoarea Bisericii Ortodoxe Romane din Ungaria.
Ridicarea interdictiei are ca baza Decizia KD/93/35092/5/1/1993 din data de 15 decembrie 1993.
Budapesta, 17 februarie 1995
Referent principal de cadastru Erzsebet Papp Bognar
O tranzactie transfrontaliera intre Ungaria si cateva fete bisericesti Dupa cum se poate observa, statul ungar a oferit Bisericii un pret bun pe Curtile Gojdu. Pretul cerut de preotii nostri de la Vicariatul Gula. Intreaga suma primita drept recompensa a fost indreptata, aparent, spre renovarea Vicariatului. Asa spun inscrisurile. Este limpede insa ca destinatia este una fictiva, deoarece cu aceasta suma se putea construi o catedrala, nu numai cateva bidoane de vopsea, sindrila pentru acoperis si var pentru pereti. Banii au disparut in totalitate, conform datelor, in Vicariatul de la Gula. Reporterii ZIUA au descoperit chiar un martor care a confirmat ca Vicariatul fusese renovat in 1991, cu banii Bisericii Ortodoxe Romane, asa ca nu avea nici un rost sa fie re-renovat dupa numai doi ani.
Conform regulilor Bisericii Ortodoxe Romane vicarul de la Gula este numit de catre mitropolitul Banatului (atunci inca nu a fost infiintata Episcopia din Gula, iar vicariatul asculta de Mitropolia Banatului) dupa acordul dat de seful Bisericii Ortodoxe Romane. Prin urmare, cel care a evaluat, vandut si cheltuit banii a fost omul numit de Sinodul Bisericii Ortodoxe Romane. Ramane de vazut daca fostul vicar de la Gula a actionat de capul lui, a semnat actele cu Guvernul Ungariei, a incasat banii si si-a modernizat vicariatul fara consimtamantul scris al superiorilor lui. Conform uzantelor, PF Teoctist este cel care trebuia sa isi dea acordul cu privire la tranzactionarea Curtilor Gojdu. Inaltii prelati de la Sibiu, acolo unde se afla cea mai mare parte a arhivei Fundatiei Gojdu, nu au putut oferi detalii cu privire la tranzactie pentru simplul motiv ca nu stiau. Documentul care zacea printre miile de hartii si care demonstra acest lucru era redactat in maghiara, iar fetele bisericesti sustin ca nu l-au studiat.
BOR va lua azi in discutie cazul in Sinod Se explica astfel de ce timp de 16 ani de zile problema Fundatiei Gojdu a fost trecuta sub tacere atat de autoritatile romane, cat si de Biserica. Dupa cum observa purtatorul de cuvant al Patriarhiei, parintele Constantin Stoica: “Ne-am trezit cam tarziu, in acest caz. Era mult mai bine daca infiintam episcopia de la Gula imediat, dupa ’90. Sfantul Sinod va lua in discutie maine (n.r. – azi) aceasta problema. Va fi studiata aceasta tranzactie care a avut loc intre Vicariatul de atunci de la Gula si Guvernul Ungar. Dupa sedinta Sinodului vom informa ziarul ZIUA si opinia publica si vom raspunde intrebarilor pe care cotidianul dumneavoastra le-a adresat Patriarhiei.”
In sprijinul faptului ca Biserica Ortodoxa Romana nu a fost incunostintata de tranzactia care a avut loc in 1993 este ca Mitropolia Ardealului infiinteaza in 1996 Fundatia Gojdu prin hotarare judecatoreasca, prin care se recunoaste ca aceasta este continuatoarea fundatiei care-si incetase existenta in 1920 din motive politice istorice.
Gojdu contra Gojdu Stiind ca nu pot cere Guvernului maghiar sa reconstituie averea lui Gojdu fara imobilele vandute, dar cu speranta ca intr-un fel sau altul pot ajunge la conturile lui Gojdu din bancile ungare, Guvernul Romaniei a initiat, sub conducerea politica a PSD, intre anii 2000-2004, negocieri cu privire la mostenirea Gojdu. Trebuie precizat in acest moment ca aceleasi forte politice se aflau la conducerea Ungariei si Romaniei si in anul 1993 cand a avut loc tranzactia intre Vicariatul de la Gula si Guvernul Ungariei. Astfel, la masa negocierilor se aflau, din nou, aceiasi lideri politici care aveau drept scop obtinerea unor bani din ceea ce mai ramasese din averea lui Emanuil Gojdu.
Cum spuneam, in 1996, Fundatia Gojdu se reinfiinteaza sub autoritatea unor mari personalitati ale Bisericii Ortodoxe Romane: Mitropolitul Ardealului Antonie Plamadeala, Arhiepiscopul Clujului Bartolomeu Anania, arhiepiscopul Banatului Nicolae Corneanu, alaturi de episcopii Oradiei si Aradului. Nu vom trata deocamdata modul in care a decis Biserica sa reinfiinteze ceva ce nu disparuse, de drept, niciodata. Deocamdata, este limpede ca decizia reinfiintarii avea ca scop blocarea oricaror demersuri ale unor terti in ceea ce priveste revendicarea mostenirii Gojdu.
In ciuda faptului ca exista o fundatie particulara Gojdu, administratoarea de drept a averii marelui patriot, Guvernul Romaniei si Guvernul Ungariei stabilesc printr-un acord bilateral, in 20 octombrie 2005, sa infiinteze o fundatie publica bilaterala, numita tot Gojdu si care sa rascumpere in parti egale bunurile mobile si imobile ale mostenirii si sa le foloseasca tot in acelasi scop, acela de a finanta bursieri romani si unguri (indiferent de credinta). La sfarsitul anului trecut, Guvernul Romaniei emite Ordonanta de Urgenta 183/2005 prin care doreste legiferarea acordului cu partea ungara. Numai ca, surpriza, ceea ce trebuia sa curga firesc, prin nebagarea de seama a Parlamentului a intampinat o opozitie vehementa, marti, in Comisia Juridica a Camerei Deputatilor, care a decis sa amane votul asupra ordonantei, considerand-o profund ilegala si anticonstitutionala, observand incalcarea dreptului la proprietate, la mostenire, la libertatea cultelor. Totodata, comisia a cerut MAE ca in termen de o saptamana sa dea explicatii despre cum a initiat o astfel de negociere ilegala si contrara intereselor unei fundatii particulare cu scop nobil.
Un licar de evlavie Ca sa deposedezi milioane de romani ortodocsi de drepturile lor sau ca sa ignori vointa legitima exprimata printr-un testament ai nevoie de multa putere si nepasare. Trebuie sa stii ca nu vei condamnat pentru ceea ce ai fi facut, ca vei gasi o explicatie juridica, legitima, care poate fi confirmata si admisa. O mostenire ca a lui Gojdu lasa insa urme adanci in constiinta oamenilor. De aceea, uneori, apare un om care doreste restabilirea adevarului, a vointei celui care a luptat pentru inaintasii si contemporanii sai. Asa a aparut un preot, apoi un avocat, un deputat si alti zeci de oameni care au decis sa redea verticalitatea unei vointe altruiste de afirmare a romanilor ortodocsi.
Timp de zece ani, statul maghiar a lasat lucrurile la dospit fara a se folosi de dreptul sau asupra Curtilor Gojdu cumparate cu 43 de milioane de forinti. Dupa aceasta perioada insa, in 2003, Guvernul de la Budapesta a initiat o tranzactie cu o firma privata dispusa sa cumpere cu banii jos toate imobilele pe care Ungaria le achizitionase din averea lui Emanuil Gojdu. In acel moment, un preot, presedintele reinfiintatei Fundatii Gojdu, Aurel Pavel, a incercat sa blocheze demersul. A angajat un avocat din Budapesta, l-a platit si i-a cerut sa faca toate demersurile pentru ca statul ungar sa nu vanda Curtile Gojdu. Pentru scurt timp, preotul a reusit sa determine statul ungar sa reflecteze asupra vanzarii. Totodata, guvernul PSD initieaza in anul 2003 o serie de convorbiri cu statul maghiar cu scopul de a impiedica instrainarea imobilelor. Guvernul Nastase s-a oferit sa achizitioneze contra cost o parte din imobilele Gojdu si a oferit partii ungare posibilitatea contituirii unei fundatii care sa continue munca filantropica initiata de Gojdu. Nu vom trata aici ilegalitatea modului diplomatic de solutionare a problemei, ci vom prezenta doar faptele care au urmat acestui demers al Guvernului Romaniei.
Statul ungar avea insa planurile sale. Aurel Pavel si chiar statul roman nu reprezentau un adversar de temut mai ales ca Ungaria platise bani grei pe imobilele Gojdu. In aceste conditii, in 2004, pe fondul schimbarilor politice din Romania, Guvernul maghiar vinde Curtile Gojdu unei firme off-shore. Noul proprietar al Curtilor Gojdu este o companie israeliana, “Autoker Holding Rt”. Firma respectiva se afla in sfera de interese a fostului premier ungar de stanga, Peter Medgyessy, prieten de vanatoare cu Adrian Nastase si cu mai multi membri ai Guvernului PSD din perioada 2000-2004, si actualul prim-minstru de la Budapesta, Ferenc Gurcsany.
In acel moment, cei care care mai pastrau in memorie imaginea filantropului oradean au hotarat ca este cazul sa intervina si sa restabileasca vointa legimita a acestuia acuzand statul ungar de vanzarea fara drept a unui bun care nu ii apartinea. Numai ca nu stiau de tranzactia facuta in anul 1993 intre vicarul de la Gula si statul ungar. Problema Curtilor Gojdu transcende puterii politice. Guvernul Tariceanu a fost prins si el in aceasta delicata situatie de expunere a unei tranzactii suspecte comisa de Biserica Ortodoxa Romana, astfel ca a decis continuarea initiativei PSD de a oferi o suma de bani statului maghiar si firmei off-shore in schimbul restabilirii partiale a paternitatii Curtilor Gojdu.
Incheiem acest prim episod cu mentiunea ca am trimis o suita de intrebari, conform legii accesului la informatie, atat la Guvern si la MAE, cat si la BOR, pana acum neprimind nici un raspuns, cu toate ca adresele noastre sunt vechi de aproape o saptamana, iar legea prevede sa primim raspunsurile in maximum 48 de ore (ca institutie de presa), iar daca solutionarea chestiunilor solicita cercetari mai ample sa fim incunostintati si sa primim raspunsurile in maximum zece zile.
Sediu de 43 de milioane de forinti
Fondurile banesti obtinute pe baza despagubirilor bisericilor au constituit bazele financiare ale construirii in 1997 a sediul din Gula al Episcopiei, atunci Vicariat, a cladirii ce adaposteste acum cel mai elegant amenajat lacas de cultura romaneasca in Ungaria. Pavel Ardelean, vicarul Bisericii Ortodoxe Romane din Ungaria a declarat la 4 martie 1995 pentru Redactia Romaneasca a Televiziunii Maghiare urmatoarele: “Cred ca nu este un secret pentru nimeni, ca am primit 43 de milioane de forinti ca despagubire a Fundatiei Gojdu. Dar averea Fundatiei este mult mai mare, decat valoarea pe care am primit-o. Am fost despagubiti pe baza a 2000 mp2, desi imobilul Fundatiei Gojdu are o suprafata de peste 6000 mp2. Am dori sa mentionam ca Emanuil Gojdu la Fundatie nu vorbeste numai despre parohia din Budapesta, ci averea a lasat-o pentru Biserica Ortodoxa Romana din Ungaria. Bineinteles aceasta nu inseamna ca Vicariatul nu ar dori sa asigure si la Budapesta conditii acceptabile, deoarece stim bine in ce stare se afla in prezent capela budapestana. Nu demult s-au implinit 125 de ani de la moartea lui Emanuil Gojdu, care a infiintat o fundatie foarte serioasa si folositoare pentru Biserica Ortodoxa Romana din Ungaria. Ne exprimam recunostinta si multumirea pentru aceasta. Trebuie insa sa marturisim ca in ultimii 40 de ani n-a pomenit nimeni despre Fundatie.” La 25 noiembrie 2000 s-au implinit 100 de ani de la infiintarea capelei Bisericii Ortodoxe Romane din Budapesta pe locul unde se gaseste si actualmente, in curtea Gojdu, strada Hollo nr. 8.
Petre NITEANU, Laszlo KALLAI – ZIUA – Joi, 9 februarie 2006
|